Hoeveel inwoners heeft Amersfoort? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Amersfoort, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

De koppelpoort. Foto: Charella Hulsbosch

Hoeveel inwoners heeft Amersfoort?

De stad Amersfoort telde in december 2016 139.763  inwoners. De meeste mensen wonen in de volgende wijken: 

Vathorst 19.966

Nieuwland 15.020

Soesterkwartier 11.933

Schothorst 11.877

Kattenbroek 11.123

De Berg 9.455

Zielhorst 8.313

Liendert 7.291

Randenbroek 7.064 

De Kruiskamp 6.219

Wat maakt Amersfoort zo bijzonder voor ondernemers?

Amersfoort is economisch gezien een succesvolle regio in Nederland. Een economische toplocatie, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier en Bureau Louter. De stad ligt centraal met drie stations en twee snelwegen in de buurt en is in zowel 2015 als 2016 uitgeroepen tot beste stad om in te wonen en te werken. De nabijheid van winkels, restaurants en andere voorzieningen is voor de mensen die hier werken een groot pluspunt. Een uiteenlopende groep ondernemers van winkeliers tot advocaten heeft zich in het gezellige, historische centrum van Amersfoort gevestigd. Het visitekaartje van Amersfoort is bedrijvenpark Vathorst. Een locatie die vanaf de A1 gelijk in het oog springt, maar door het groen ook een rustgevende parkuitstraling heeft.

Hoe zit het met het verleden?

Wie door het centrum van Amersfoort loopt, ziet onmiddellijk dat zich hier een rijke geschiedenis heeft afgespeeld. Al in 1259 verkreeg Amersfoort stadsrechten van bisschop Hendrik van Vianden, waarmee de stad een eigen bestuur kreeg. De welvaart steeg en het duurde niet lang voordat er genoeg geld was voor een stenen ommuring, die nog deels overeind staat. Samen met onder meer de Koppelpoort, Monnikendam, Muurhuizen en de Lange Jan herinnert deze stadsomwalling ons nog aan het rijke verleden van Amersfoort.

Waar staat Amersfoort om bekend?

Amersfoort heeft als bijnaam de keistad. Misschien ben je wel eens langs de Amersfoortse Kei gelopen aan de Arnhemsestraat. Het verhaal gaat dat jonkheer Everard Meyster, ook wel ‘De Dolle Jonker’ genoemd, een weddenschap had met wat vrienden dat hij Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze een zwerfkei naar de stad zouden trekken. Vierhonderd inwoners gingen de uitdaging in 1661 aan en trokken de kei op een slee naar de Varkensmarkt. Later schaamden zij zich voor wat ze hadden gedaan, dus begroeven zij de kei. Latere generaties schaamden zich niet en gaven de kei weer een voetstuk. De kei zou alleen nog ingegraven worden tijdens de Duitse bezetting, uit angst voor beschadigingen. Van schaamte is tegenwoordig trouwens helemaal geen sprake meer, tot 2009 werden jaarlijks de keienstadfeesten georganiseerd.

Wist je dat… De Amersfoortse Kei 7157 kg weegt, heeft een hoogte van 2 meter en een omtrek van 5,25 meter.

Hofje de Armen de Poth

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Amersfoort?

Natuurlijk springt de Koppelpoort – de enige zowel land- als waterpoort die nog overeind staat in Nederland – direct in het oog. Maar Amersfoort heeft nog veel meer mooie plekjes:

  • De Hof, het centrale plein in de stad met talloze cafeetjes en andere horecagelegenheden
  • De Armen de Poth, een schattig hofje waar de meer dan vijfhonderd jaar oude Rochuskapel staat
  • De Langestraat, dé plek om te winkelen. Niet voor niets was Amersfoort in 2015 de beste winkelstad van Nederland
  • De diverse musea, zoals Flehite of het Mondriaanhuis
  • Park Randenbroek, in 1814 ingericht door tuinarchitect Hendrik van Lunteren. Talloze slingerpaadjes en meer dan dertig verschillende soorten bomen en planten maken het tot een ontzettend romantisch plekje

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Amersfoort?

De burgemeester van Amersfoort is Lucas Bolsius (Den Haag, 16 december 1958) en hij is lid van het CDA. Op 31 augustus 2010 werd Lucas Bolsius burgemeester van Amersfoort. De wethouders zijn Hans Buijtelaar (VVD), Bertien Houwing (D66), Menno Tigelaar (ChristenUnie), Willem-Jan Stegeman (D66) en Fleur Imming (PvdA).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Amersfoort?

Amersfoort is het letterlijke middelpunt van Nederland, dus met de bereikbaarheid zit het wel snor. Zowel de A1 als de A28 brengen je vanuit diverse richtingen zo naar Amersfoort.

Ga je liever met de trein? Station Amersfoort is de verbinding tussen de randstad en Noord- en Oost-Nederland, dus je kunt alle kanten op. De treinrit naar Amsterdam kost je een half uur en met een kwartier sta je in Utrecht. Voor de actuele vertrektijden kijk je op de website van de NS.

Het station van Amersfoort ligt op een kwartier loopafstand vanaf het centrum, maar de bussen van Syntus brengen je ook graag. Check 9292 voor actuele vertrektijden.