Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Supergezond eten voor een prikkie: het kan in het heropende eetcafé van Nieuw Mos

Aangeboden door Nieuw Mos Natuurvoeding 16 juli 2020

Het begon allemaal in 1986, toen de ouders van Joren een winkel overnamen die gericht was op gezonde voeding. “Voor 1986 was het een klein winkeltje dat draaide op vrijwilligers. Mijn ouders namen de zaak over en maakten er een commerciële winkel van”, vertelt Joren, één van de eigenaren van Nieuw Mos. Inmiddels is het kleine winkeltje uitgegroeid tot een veel grotere zaak die gevuld is met heerlijke verse en gezonde biologische producten.

“Toen ik klein was werkte ik af en toe mee. Het begon als een bijbaantje ik vulde vooral vakken. Toen mijn ouders ouder werden gingen ze nadenken wat ze met de winkel wilden. Ik was inmiddels afgestudeerd. Mijn vader vroeg op een gegeven moment of ik ooit een winkel voor mijzelf wilde en of ik misschien wilde nadenken om hun winkel in de toekomst over te nemen. Zo kwam ik in 2014 in de zaak. Mijn vader werkt er nog drie dagen en in 2020 kregen we versterking van Ruben. Die extra hulp is hard nodig in deze dynamische tijd, waarin we constant in verandering moeten blijven. Ruben werkte als bedrijfsleider voor de Natuurwinkel in Utrecht en zag het wel zitten om samen met mij de kar te trekken”, vertelt Joren.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (Links Ruben en rechts Joren)

Een nieuwe naam

De winkel droeg toen nog de naam Natuurwinkel en ging vanaf 1 maart 2020 verder onder de naam Nieuw Mos. Dat kwam omdat de formule Natuurwinkel stopte met bestaan en Joren en Ruben er voor kozen om los van deze formule verder te gaan. “Er zitten verschillende ideeën achter de nieuwe naam, maar één van de belangrijkste is het plantje mos. Dat plantje is namelijk een goede indicator van de gezondheid van het milieu en reageert heel sterk op vervuiling”, legt Ruben uit. Er bestaan heel veel verschillende soorten mos en het is het oudste plantje ter wereld. Het bestaat al miljoenen jaren. Het is ook nog eens een duurzaam plantje dat zichzelf constant vernieuwd.”

“Een ander grappig weetje is dat vroeger de natuurwinkel de Moswinkel heette. Het komt nog steeds voor dat oudere mensen bovenaan hun boodschappenlijstje ‘halen bij de Mos’ opschrijven. Nieuw Mos staat dus zowel voor vernieuwing, voor de natuur en een verwijzing naar de oorsprong van de winkel”, zegt Joren.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (Joren zet koffie in het Nieuw Mos Café)

Lekker en gezond

“We vinden het heel belangrijk dat wij een band hebben met de producten die wij verkopen. Het vlees bijvoorbeeld is afkomstig van Jersey koeien uit de omgeving. Eigenlijk geldt dat voor alle producten die we hier verkopen. We gaan bijvoorbeeld met de seizoenen mee en verkopen geen kilo-knallers. Daar passen lokale producten heel goed bij. We hebben dan ook veel samenwerkingen met lokale leveranciers voor brood, groente en zuivel. We zouden het heel tof vinden als vlees meer een speciaal product wordt. Dat mensen dagelijks vegetarisch of veganistisch eten en af en toe kiezen voor een speciaal stukje vlees”, legt Ruben uit.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (biologisch vlees afkomstig van jersey koeien)

Een maaltijd voor een prikkie

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijzen Joren en Ruben met hun eigen Nieuw Mos café. “Elke dag kun je bij ons terecht voor een heerlijk diner. We hebben elke dag een soep, een kleine maaltijd en een grote maaltijd. Mocht je daarna nog een toetje willen dan is dat ook mogelijk. Elke dag wordt er vegetarisch gekookt en regelmatig zelfs veganistisch en glutenvrij.”

“Ons café is vooral bijzonder omdat er elke dag wordt gekookt met producten die niet verkocht zijn. Je kunt dan denken aan een paprika met putjes of een pompoen met pukkeltjes. Stuk voor stuk groenten die heerlijk smaken en waar niks mis mee is, behalve dan dat ze er iets minder mooi uitzien en daarom blijven liggen”, legt Ruben uit.

“Op verschillende dagen hebben we verschillende chefs. Zij hebben allemaal hun eigen kookstijl. Alle maaltijden zijn vegetarisch en vrijdag is #veganfriday. Het is zo leuk om te zien dat we ook een ontmoetingsplek zijn geworden. Mensen die bijvoorbeeld geen partner hebben komen hier om te eten, maar ook om een praatje te maken. De nodige vriendschappen zijn hier in het café ontstaan”, legt Joren uit.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (het menu wordt elke dag door de chef op een bord geschreven)

Geen winst maar bewustzijn

“We hoeven geen winst te maken. Het belangrijkste voor ons is om mensen bewust te maken dat er soms onnodig eten verspild wordt. We zijn geen sterrenrestaurant, maar je kunt hier voor een prima bedrag heerlijk en gezond eten. Je kunt er zelfs voor kiezen om een maaltijd mee te nemen naar huis. Je neemt je eigen bakje mee, dat de chefs vullen, of wij zorgen voor een biologisch afbreekbaar meeneem-bakje”, vertelt Ruben.

De soep van de dag kost €4,50, de kleine maaltijd €6,50 en een grote maaltijd €8,50. De keuken is van maandag tot en met vrijdag open van 17.00 – 19.00 uur. Het café sluit om 20.00 uur. In de vakantietijd, die vanaf maandag 20 juli ingaat, is het café open van woensdag tot en met vrijdag. Op maandag en dinsdag kun je na de zomervakantie weer terecht.

Foto: indebuurt Amersfoort (Groente waarmee gekookt wordt)

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nieuw Mos Natuurvoeding. Meer over Nieuw Mos Natuurvoeding ontdekken?

Nieuw Mos Natuurvoeding restaurants en horeca

Geopend08:00 - 20:00

Leusderweg 27, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen:

Nieuw: bij ROER krijg je je tosti’s, wijn en bier vanuit de zeecontainer

Wat doe je als je even geen inkomen hebt, doordat het festivalseizoen op z'n gat ligt? Dan gooi je h...

Nieuwe hotstpots: deze zaken zijn nét geopend in Amersfoort

Verborgen parel: in dit restaurant kun je heerlijk eten en bijna niemand uit Amersfoort die dat weet

Het Lokaal opent het grootste terras van Amersfoort

adv.