Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Slaat de verveling toe? Met deze toffe online masterclass leer je prachtig schilderen

Aangeboden door Renso Tamse 23 oktober 2020

Vanaf een safari jeep olifanten schilderen in Zuid-Afrika zit er dit jaar niet in voor leerlingen van kunstenaar Renso Tamse. Toch wil de Amersfoortse wildlife artist mensen inspireren om naar de rijke schoonheid van de natuur te blijven kijken. Tijdens een online masterclass leert hij je om dieren net zo mooi te schilderen als dat ze zijn: “Ik wil laten zien hoe wij verbonden zijn met alles. Dat is het mooiste wat er is.”

Renso Tamse is kunstenaar en staat bekend om zijn realistische schilderijen waarop wilde dieren de hoofdrol spelen. “Ik reis veel om inspiratie op te doen”, legt hij uit. “We zijn nu twee keer met een gezelschap naar Zuid-Afrika gereisd. Maar we zijn bijvoorbeeld ook naar een vogelpark in Duitsland geweest.”

Online masterclass schilderen

Dit jaar gaat alles anders. Fysieke workshops geven is al lastig, maar naar het buitenland om een masterclass te geven is onmogelijk. Om zijn liefde voor kunst en de natuur toch over te brengen, heeft hij een nieuw concept bedacht. “Ik kreeg de vraag of ik iets online kon starten. Dat kan natuurlijk altijd, maar ik wil dan wel voor een hoog niveau gaan”, legt hij uit. “Dan gaat het niet alleen om het schilderen zelf. Ik geef uitleg over materialen, over verf en over technieken. Dieren en natuur spelen nog steeds een belangrijke rol.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wildlife conservator

Omdat de natuur centraal staat in het werk van Renso, ziet hij zichzelf ook als een wildlife conservator. “Door mijn kunst wil ik mensen helpen om hun hart te openen voor onze planeet. Ik wil bewustwording creëren over wat er aan de hand is in de wereld. We kunnen niet anders dan de natuur beter beschermen om ons eigen voortbestaan te redden. Dat moeten we zoveel mogelijk laten zien, ook op een positieve manier. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwste documentaire van David Attenborough. Hij is eerlijk over de problemen die er zijn, maar draagt ook oplossingen aan. En bovenal laat hij zien hoe ontzettend mooi onze wereld is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Renso Tamse
Foto: Renso Tamse

Knobbelzwaan voor iedereen

“Ik wil nu laten zien wat er om ons heen leeft. Mensen creatief inspireren en enthousiast maken over een onderwerp dat ze in hun directe omgeving ook zien”, vertelt hij. “Ik heb gekozen voor een prachtig dier dat ikzelf bijna elke dag tegenkom: de knobbelzwaan.”

In de eerste masterclass aquarelleren leer je de majestueuze witte vogel schilderen. Met als belangrijkste techniek het verendek dat het dier zo mooi maakt. “Een masterclass is een les of cursus die door een deskundige wordt gegeven aan leerlingen in een bepaald vakgebied. Daarom noem ik het zo, maar het is ook een online videocursus. Je gaat dus niet zomaar een foto kopiëren.”

Dat betekent niet dat de masterclass alleen voor mensen met ervaring is. “Het is zeker ook voor beginners geschikt! Als je creatief bezig wilt zijn en iets moois wilt maken, dan raad ik je aan mee te doen.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: Knobbelzwaan - Renso Tamse
Foto: Houtskool kuiken - Renso Tamse

Wat houdt de masterclass in?

De masterclass bestaat uit verschillende vooraf opgenomen videos. “Er staat nu een lange en een korte video online. In de korte video leer je een kuiken tekenen met houtskool. De lange video duurt ruim drie uur en daarin leer je in aquarel de zwaan te schilderen”, verteld Renso. “Als je voor de grote cursus gaat, krijg je de kleine erbij. En dan krijg je als bonus ook nog mijn digitale boek Wild in Europe cadeau. Ze zijn overigens ook beide los verkrijgbaar. Het mooie is dat mensen na de zwaan en het kuiken, ook prima vogels uit de achtertuin kunnen gaan schilderen. Je kent tenslotte de techniek om veren te schilderen.”

Na de zwaan

Hoewel de prachtige zwaan met zijn witte verendek best even oefenen zal zijn, kijken veel mensen alweer vooruit naar de volgende masterclass. “Het is de bedoeling dat er maximaal twee masterclasses per jaar bij komen. Ik wil eerst graag iets moois doen met vacht. Ik zat te denken aan een wolf, maar 99 procent van de mensen die ik vraag, schildert het liefst een tijger. Daarna wil ik iets schattigs met houtskool doen. Een vosje bijvoorbeeld. En een dier in een landschap, dat in beweging is.”

Tekst gaat verder onder de video

Inschrijven!

De online masterclass van Renso Tamse is te vinden op zijn website. Je meldt je gemakkelijk aan via deze link. Je volgt de ‘aquarel masterclass Zwaan’ al voor € 89,-, inclusief de houtskool tekening van het kuiken en het boek Wild in Europe.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Renso Tamse. Meer over Renso Tamse ontdekken?

Renso Tamse

Meester Pennewipstraat 3, Amersfoort

adv.