René werkt al 40 jaar voor Van Wiefferen: ‘Ik ga elke dag lachend naar mijn werk’

Aangeboden door Van Wiefferen

foto: indebuurt Amersfoort

“De tijd vliegt voorbij, maar als je ouder wordt gaat sowieso alles sneller. Er verandert veel. Soms positief, maar ook wel eens minder positief. Vroeger was misschien toch wel alles beter…” Aan het woord is René van den Burgwal; hij werkt al veertig jaar als vakman voor Van Wiefferen in Amersfoort, specialisten in vloeren, gordijnen en binnenzonwering. En nee, hij moet er nog láng niet aan denken om te stoppen.

“Inmiddels werkt de derde generatie van Van Wiefferen ook in het bedrijf. Nog niet als baas, maar als (leerling) stoffeerder. Ik heb ze allemaal meegemaakt. Ooit ben ik hier begonnen in een vakantiebaantje. Ik ging met mijn broers en mijn vader mee. Mijn broers werkten bij Van Wiefferen en opeens zijn we veertig jaar verder. Maar zo voelt het niet hoor, want de tijd is voorbij gevlogen”, aldus René.

Vier broers bij hetzelfde bedrijf

“Nu werk ik weer met één andere broer van me samen, maar dat is wel eens anders geweest. Er is een tijd geweest dat we hier met vier broers aan het werk waren.”

Volgens René ging dat altijd goed. De vier broers hebben een goede band met elkaar. Al jaren lang gaan ze ergens in januari met z’n allen skiën. “Alleen met de mannen, de vrouwen mogen niet mee. En ja, tijdens de vakantie hebben we het echt wel over ons werk”, zegt René lachend.

Het werk is een gezamenlijke passie geworden voor de vier broers. “Ergens ook niet zo verwonderlijk, want we zijn er een beetje mee opgegroeid”, legt René uit. “Mijn vader was vroeger meubelstoffeerder voor een bekende zaak in de omgeving. Mijn moeder naaide voor hetzelfde bedrijf gordijnen. Dan mocht je als kleine jongen wel eens mee.”

“Je begint met spullen klaarzetten en pakken, en dan mag je wat kantjes plakken. Op een gegeven moment kreeg ik bij Van Wiefferen een vakantiebaantje toen ik een jaar of 16 was en vanaf toen ben ik nooit meer weggegaan.”

Veertig jaar later

Inmiddels zijn we veertig jaar verder en werkt René nog steeds met veel passie voor hetzelfde bedrijf. “Zelfs tijdens vakanties kan ik het soms niet laten om te werken. Niet altijd leuk voor de familie, maar ik vind het niet erg. Ik heb liever dat de klanten tevreden zijn. Soms kan ik namelijk snel iets voor ze oplossen.”

Nooit saai

Waar andere mensen het werk na veertig jaar misschien zat zijn, geldt dit absoluut niet voor René. “Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk.”

Inmiddels heeft René zelf een gezin met vier kinderen. “Die krijg ik alleen niet zo gek voor dit vak, die zijn met hele andere dingen bezig. Ik probeer het soms wel eens, dan laat ik ze met een schroefmachine iets in elkaar zetten, want ik dacht: dat is toch leuker dan het met een handschroevendraaier. Maar nee, helaas, binnen een paar seconden zijn ze het zat”, zegt René.

“Ergens wil je ook dat je kinderen doorleren. Iedereen wil dat tegenwoordig. Maar dat veroorzaakt wel het probleem dat er niet heel veel echte vakmensen meer zijn en dat is wel heel jammer.”

Een echte vakman

Bescheiden als hij is, een echte vakman is René. De passie die hij heeft voor zijn werk, komt goed naar voren in de bijzondere dingen die hij bedenkt. Zo ontwierp hij zonwering voor hele specifieke ronde ramen en bedacht hij een marmoleum plafond en muren voor een kapsalon, waardoor de ruimte in tweeën gebroken lijkt te zijn.

foto: Van Wiefferen (De kapsalon)

Rene’s ideeën worden vaak opgepikt door leveranciers en die werken dan ook heel graag met hem samen. “Een van de leveranciers had gezien dat wij bij Van Wiefferen expert waren in marmoleum vloeren. Toen hebben ze mij gebeld of ik op zondag in een kapsalon kon helpen om de vlekken van de haarverf uit de vloer te krijgen. En dat is gelukt!”

foto: Van Wiefferen (Ontwerp van René: zonwering voor ronde ramen) 

De mooiste verhalen

Voor de meest bijzondere verhalen zitten we goed bij René. Na veertig jaar heeft hij enorm veel klanten ontmoet en op weg geholpen. Van Kattenbroek, tot aan het Soesterkwartier, René is in elke Amersfoortse woonwijk wel eens aan het werk geweest. “Ik heb een ijzersterk geheugen. Dus ik weet bijna alles nog. En dat is natuurlijk wel een voordeel als je mensen waar je voor gewerkt hebt op straat tegenkomt.”

Niet alleen komt hij klanten op straat tegen die hem groeten en aanspreken, ook wordt René vaak gevraagd om zijn expertise. “Als kleine jongen werkte ik bij de nonnen in de Herenstraat. Je weet wel, daar bij de Stichtse Rotonde. In dat oude gebouw met dat hele ondergrondse gangenstelsel deden wij het onderhoud. En dan mochten we op de houtzolder koffie drinken. We kregen dan ontbijtkoek met een dikke laag roomboter van Adje. Jaren later ging ik ook weer voor de dochter van Adje werken.”

Goede leermeesters

“Bij Van Wiefferen is iedereen heel collegiaal. We helpen elkaar allemaal. Ik heb in die veertig jaar heel wat mensen zien komen en gaan. Ik heb ook wel periodes gehad dat ik in het diepe werd gegooid. Dat was jaren geleden. Dan ging ik met mijn baas mee en dan moest ik het in de middag zelf zien te redden. Dat was gelukkig maar een korte periode”, vertelt René. “Ik heb zelf altijd goede leermeesters gehad. Dat was ook wel makkelijk met drie broers boven mij.”

Tegenwoordig kijkt de nieuwe generatie naar René op. “Helaas heb ik niet zoveel tijd om alles te controleren, want kwaliteit gaat boven alles. Dat moet ik meer aan anderen overlaten, omdat ik te druk ben met veel andere dingen. Het werk hier is eigenlijk nooit klaar.”

Lees meer: 

Van Wiefferen

5,0
(4)

Hogeweg 45, 3816 BM Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Van Wiefferen

5,0
(4)

Hogeweg 45, 3816 BM Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Van kerst-escaperoom in VR tot de lekkerste biertjes: hier wil je heen deze winter”

Van kerst-escaperoom in VR tot de lekkerste biertjes: hier wil je heen deze winter

Aangeboden door De Proefzaak

Waan je op de Noordpool tijdens de VR Escaperoom | Foto via The VR Room
Ga naar “Bij Peter en Gerrit bestel je verse vis voor kerst: ‘Met zeeduivel of griet scoor je punten’”

Bij Peter en Gerrit bestel je verse vis voor kerst: ‘Met zeeduivel of griet scoor je punten’

Aangeboden door De Vishal Spakenburg

Vishal kerstmutsen Peter Gerrit
Ga naar “Nieuw in Amersfoort: bij Movement Gym voelt iedereen zich thuis”

Nieuw in Amersfoort: bij Movement Gym voelt iedereen zich thuis

Aangeboden door Movement Gym

movement gym dames

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Kerstmarkt bij Brinkhorst”

Kerstmarkt bij Brinkhorst

 • Natuurboerderij De Brinkhorst
 • 21 december 2022
Ga naar “Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal”

Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal

 • De Mannenzaal
 • Van 23 dec t/m 24 dec
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • Van 18 dec t/m 24 dec