Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henk wil overal in Amersfoort een AED: zo krijgt hij dat voor elkaar

Aangeboden door Rabo ClubSupport 11 september 2020

Clubs en verenigingen in Amersfoort zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken waar je samenkomt, elkaar leert kennen en waar je jezelf kunt zijn. Met Rabo ClubSupport wil Rabobank in hen investeren. Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort is een van de geluksvogels die een helpende hand kreeg van de welbekende bank. 

Door te investeren met kennis, netwerk en financiële middelen wil de Rabobank clubs en verenigingen in Nederland sterker en toekomstbestendig maken. Mede door de steun van Rabo Clubsupport zijn er de afgelopen jaren steeds meer AED’s bijgekomen in Amersfoort. Dat is positief want een ‘Automatische Externe Defibrillator’, zoals het apparaat voluit wordt genoemd, is van levensbelang. “De eerste 6 minuten zijn essentieel als een slachtoffer geen adem meer haalt”, legt Henk Pijper van Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort ons uit. “Per minuut gaat de overlevingskans van een slachtoffer met 10 tot 15 procent omlaag.”

Razendsnelle reactie

Als er bij de 112-alarmcentrale een melding binnenkomt dat er iemand buiten bewustzijn is, gaat er een ambulance rijden. Maar die is er natuurlijk niet gelijk. “Als het slachtoffer niet ademt, wordt er altijd een tweede ambulance, de politie en de brandweer gealarmeerd. Tegelijkertijd krijgen burgerhulpverleners die aangesloten zijn bij ons netwerk een melding op hun telefoon via onze app. De BHV’er die het dichtstbij is gaat naar het slachtoffer, een andere haast zich naar een AED in de buurt. Die vindt hij ook via de app.”

Opleiden en blijven trainen

Om een dekkend netwerk te bouwen heeft het reanimatienetwerk dus niet alleen AED’s nodig. Er moeten vooral Amersfoorters zijn die weten hoe ze moeten handelen bij een calamiteit. “Als er in een wijk een AED geplaatst wordt, dan proberen we zoveel mogelijk mensen op te leiden. Zo proberen we de optimale dekking te creëren zodat er altijd binnen 6 minuten een AED beschikbaar is. De cursussen kunnen we dankzij de steun van Rabo Clubsupport voordelig aanbieden. En daarom kan iedereen een cursus volgen. De buurt wordt sterker en is beter voorbereid als er iets gebeurt. De overlevingskans van een slachtoffer neemt op deze manier enorm toe.”

Reanimatiecursus Rabo Clubsupport
Foto: Nel Groenendijk – Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort

Er kan nog veel meer

Je leest het: door de bijdrage van Rabo ClubSupport heeft Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort  meer mensen kunnen opleiden, AED’s op kunnen hangen én daarmee de buurt kunnen helpen. Maar met de hulp van de bank kan er nog veel meer! Denk aan het opzetten van trainingsprogramma’s voor gehandicapten, verduurzaming van het clubhuis, gezond voedsel in de kantine, het aanbieden van re-integratie cursussen… 

Schrijf jouw club of vereniging in!

Denk je nu: dat wil ik ook wel voor mijn cluppie? Dat kan! De inschrijving van Rabo ClubSupport voor 2020 is geopend. Let op: om mee te doen, moet jouw stichting of club klant zijn bij de Rabobank. Via jouw lokale Rabobank ontvang je een uitnodiging. Als je eenmaal staat ingeschreven, is het zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. De bijdrage die je ontvangt is namelijk afhankelijk van het aantal stemmen. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je club of vereniging hier meteen in.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

Lees meer:

Meditatie in Amersfoort

Meditatielerares Anouk Damen: ‘Plan in je agenda eerst tijd voor jezelf’

Merk jij ook dat je agenda elke week snel volloopt? Word je constant getriggerd door push berichten,...

De startweken van Scholen in de Kunst zijn begonnen

Elk jaar organiseert Scholen in de Kunst de startweek. Op maandag 7 tot en met zaterdag 19 september...
Super Fit A dance

Open huis bij A-Dance Studio’s: hier word je Super Fit!

Geeft intensief sporten jou ook zo'n goed gevoel? Dan heeft A-dance Studio's in Amersfoort-Noord de ...

adv.