Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marianne helpt mensen in de laatste fase van hun leven: ‘Het raakt me echt’

Aangeboden door Allerzorg 30 oktober 2020

Bij thuiszorgorganisatie Allerzorg staat goede zorg voor de patiënten op nummer één. Om dat te kunnen waarborgen, vertrouwen ze volledig op een team van betrokken medewerkers die patiënten en familie helpen in de laatste fase van hun leven. Als coördinator palliatieve zorg bij Allerzorg is Marianne Schoonhoven dagelijks de spil in dat zorgproces. “We proberen altijd met de mensen om tafel te gaan en maken een zorgplan dat passend is bij de cliënt.”

Palliatieve zorg

“Als coördinator palliatieve zorg maak ik de zorgplannen, doe ik de intake en help ik mee met administratieve taken zoals het contact met de zorgverzekering”, legt Marianne uit. “Ik kom ook regelmatig bij cliënten thuis en dat is heel belangrijk. Dan stellen we het zorgplan zo nodig nog bij in overleg met de client of de naasten. Mensen delen toch meer als je samen een kopje koffie drinkt. We werken met mensen die maximaal drie maanden te leven hebben. Als je echt met ze praat, dan zie je ook de emotie.”

Met elkaar en voor elkaar

“Samen met collega’s van Allerzorg begeleid ik de familie. We gaan in gesprek en zorgen dat alles geregeld is. Ik ben de spil die regelt dat alles zo goed mogelijk verloopt”, legt ze uit. “Situaties kunnen heel erg verschillen en soms zijn er ook kleine kinderen bij betrokken. Het afscheid van een dierbare moet op de mooist mogelijke manier worden vormgegeven.”

Je kunt het niet overdoen

“Geboren worden doe je maar één keer, maar sterven ook. Dat kun je niet overdoen. Je kijkt met elkaar wat de cliënt wil, zodat hij zo lang mogelijk de regie houdt over zijn of haar leven. Dat is ook wat de familie onthoudt, dat laatste stukje. Er bestaan veel horrorverhalen over mensen die het heel zwaar hebben gehad. Mensen die benauwd waren en pijn hadden. Dat wil je voorkomen.”

Marianne legt uit hoe dat in z’n werk gaat: “Wij proberen het traject zo goed mogelijk te laten verlopen. We overleggen met de huisarts, zorgen voor de juiste medicatie en proberen continu contact met de patient en de familie te houden. Vaak liggen die taken bij de zorgverleners op locatie, maar die willen ook wel eens sparren. Daar zijn wij dan voor. Als coördinatoren werken we altijd op de achtergrond mee. Ik sta iets meer op een afstandje, maar met elkaar leveren wij zo goed mogelijke zorg.”

Heel mooi werk

Werken met patiënten die weten dat ze gaan sterven wordt door veel mensen als heel zwaar gezien. Dat is het ongetwijfeld ook, maar Marianne legt ook uit dat ze het vooral heel mooi werk vindt. “Je komt heel dichtbij mensen en in korte tijd leer je veel van elkaar. Dat neemt niet weg dat het me ook wel eens raakt. Zeker als het mensen van mijn eigen leeftijd zijn. Of als ze kinderen hebben die net zo oud zijn als mijn eigen kinderen. Maar het is wel mooi dat je met het team iets voor iemand kan doen.”

‘Later kregen we nog appjes van de familie’

“We hadden een keer een familie waar de man heel erg ziek was. Zijn vrouw had het daar heel erg moeilijk mee. Als je daar als zorgverlener 24 uur per dag bent, dan ben je er niet meer alleen voor de man. Je zorgt dan voor het echtpaar. Toen de man was overleden hielden collega’s nog contact met haar. Ze dronken soms nog een kop koffie, stuurde een appje of belde haar even. Zij is er op die manier ook echt doorheen getrokken. Later kregen we zelfs nog berichtjes van de kinderen. Dan denk ik echt: hoe mooi is palliatieve zorg? Dit doe je echt met een team. We zorgen er samen voor dat mensen op hun manier kunnen overlijden, thuis, op de plek waar ze zich prettig voelen.”

Zelf de regie houden

“We houden altijd rekening met wat de cliënt nog wil doen. Er was een mevrouw die het nieuwe huis van haar kleinzoon nog wilde zien. Met behulp van de WensAmbulance is dat geregeld. We hebben ook iemand gehad die altijd heel erg genoot van varen. Hij wilde heel graag zijn boot nog een keer zien. Het is echt per persoon kijken wat mensen nog willen. Soms wil iemand gewoon blijven liggen en familie om zich heen. Dat is ook goed.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Allerzorg. Meer over Allerzorg ontdekken?

adv.