Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Paul is slechtziend en liep zondag een 1/4 marathon: ‘We hebben een toptijd neergezet’

Aangeboden door NN Running Day 14 oktober 2020

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in Amersfoort? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan één van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Paul is slechtziend, maar was er samen met zijn hardloopbuddy Sandor wel bij: “Wij zijn heel erg onder de indruk van dit evenement. Complimenten voor de organisatie.”

Doelen stellen hoort bij hardlopen. Of je nu voor het eerst een vijf kilometer gaat lopen of een marathon, zodra het evenement op de agenda staat, train je daar naartoe. De Amersfoortse Paul had voor zichzelf ook een doel voor ogen: “Ik was aan het trainen voor een halve marathon in Tanzania, om geld op te halen voor het goede doel. Toen dat dit niet doorging, moest ik ergens anders voor gaan trainen.” NN Running Day kwam voor hem en zijn hardloopmaatje Sandor dan ook op het juiste moment.

Paul rent voor zijn vader uit – Foto: Sandor Beckman

van 10,5 naar 12

Dat Paul wedstrijden loopt is niet zo vanzelfsprekend als voor andere hardlopers. “Ik ben slechtziend en heb bij een event altijd een buddy bij me die me door de drukte navigeert. Meestal is dat mijn collega Sandor, maar die had zijn enkel verzwikt. Daarom fietste hij afgelopen zondag naast me.”

Gelukkig konden de mannen regelen dat de vader van Paul meeliep. “Die is fitter dan ik”, vervolgt hij lachend. “Daardoor had ik wel een leuke uitdaging, want ik loop meestal 10,5 kilometer per uur gemiddeld en m’n vader 12.”

Van uitdagen tot samen lopen

“Ik was blij dat ik wel mee kon fietsen”, vertelt Sandor. “Paul en ik zijn echt hardloopmaatjes en ik wilde dit samen met hem doen. Ik loop zelf al heel lang wedstrijden door het hele land. Toen we voor werk in Roemenië waren, zag Paul dat ik elke ochtend een rondje ging lopen. Tijdens het ontbijt heb ik hem uitgedaagd om een keer met me mee te gaan.”

Uiteindelijke resulteerde die uitdaging erin dat de mannen een half jaar geleden voor het eerst samen aan een hardloopevent deelnamen. “We hebben vlak voor de coronacrisis meegedaan aan de NN CPC den Haag. Dat beviel heel goed, maar we wilden eigenlijk samen meedoen aan de NN Marathon Rotterdam in april. Die ging niet door.”

NN Running Day

Dankzij NN Running Day konden hardlopers door het hele land afgelopen zondag deelnemen aan hun favoriete event. De heren zijn superenthousiast. “Wij liepen mee met de de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam. Het evenement was heel goed opgezet”, vertelt Sandor. “We hebben gekozen voor een prachtige route door Nimmerdor en de bossen ten zuiden van Amersfoort. De My Trace app registreerde tegelijkertijd onze virtuele route door Rotterdam en gaf allerlei informatie over het parcours en de stad. Heel gaaf gedaan.” Paul is het daar mee eens: “Het publiek dat je op de achtergrond hoorde maakte het helemaal af.”

Running Blind op 1,5 meter

Vanwege zijn visuele beperking liepen Paul en zijn vader met een nieuwe gadget tussen hen in. Stichting Running Blind zet zich in om hardlopen en wandelen voor blinden en slechtzienden mogelijk te maken. “Normaal gesproken hebben Paul en ik een slap lintje vast, waardoor hij me kan blijven volgen. Maar dan is het lastig om anderhalve meter afstand te houden.”

Dit weekend testten ze daarom een lange stok die de afstand moet waarborgen. “Het is echt super dat Running Blind zich ook nu inzet om dit soort dingen mogelijk te maken”, vertelt Paul. “We hebben de stok gebruikt waar het kon. Anderhalve meter is soms wel een beetje lang, vooral als je over kleine paden moet lopen. Dat was even wennen, maar dat losten we dan wel weer op. We waren er heel erg blij mee!”

Van links naar rechts Paul, Sandor en de vader van Paul – Foto: Sandor Beckman

Toptijd

De hardloopvrienden hebben een heerlijke hardloopzondag achter de rug. Voor hen is een virtuele run met deze opzet zeker voor herhaling vatbaar. Uiteindelijk kwamen Paul en zijn vader na 54 minuten en 57 seconden binnen met een gemiddelde snelheid van 11,3 kilometer per uur. “Ze gingen echt hard en hebben een toptijd neergezet”, vertelt Sandor trots. “Mijn vader heeft het beste in mij naar boven gehaald”, voegt Paul toe. “Zijn normale gemiddelde was net te hoog gegrepen, maar ik ben heel blij met onze eindtijd. Een volgende run met Sandor gaat dus ongetwijfeld op een hoger tempo. Wie weet in Tanzania!”

Ook meedoen?

Lijkt het je ook wel wat om mee te doen met NN Running Day? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:
  • NN Marathon Rotterdam
  • Marathon Eindhoven powered by ASML
  • Singelloop Utrecht
  • Almere City Run
  • Maastrichts Mooiste
  • Menzis 4 Mijl van Groningen.
Deelname is helemaal gratis en inschrijven kan via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code waarmee je gebruik kunt maken van de app. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Hiermee kun je een hardlooproute plannen vanaf je eigen voordeur, zodat je tijdens NN Running Day sowieso een leuke route loopt. Dus waar wacht je nog op? Inschrijven maar!

Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

Lees meer: 

NN Running Day

Livia doet mee aan een hardloopevent: ‘Eindelijk iets om voor de trainen’

Van NN Marathon Rotterdam tot de Marathon van Amersfoort, er is bijna geen hardloopwedstrijd die doo...

adv.