Maurice van Vyssotski: ‘Jongeren die platen draaien, dat maakt me zo trots!’

Aangeboden door Grand Café Vyssotski

Foto: Maurice Termaaten

Acht maanden geleden kwam Maurice Termaaten terug uit Spanje, nadat hij veertien jaar lang woonde en werkte in de Spaanse badplaats Salou. Amersfoort trok aan Maurice. Hij werkte hier jarenlang in de horeca en keerde terug naar zijn oude vertrouwde vak. Momenteel werkt hij in de keuken van Grand Café Vyssotski in Amersfoort en organiseert daar elke maand Celebrate Good Times. Een maandelijks terugkerende dance-muziekavond met nieuw dj talent uit Amersfoort.

Waar Salou vroeger the place to be was, met grote discotheken als Snoopy’s en Pacha, is dat volgens Maurice inmiddels voorbij. “Sinds 2007 werd het minder. Er kwamen geen Nederlandse jongeren meer naar de badplaats en de lonen gingen omlaag. Als ondernemer moet je in een paar maanden geld verdienen voor een heel jaar. Ik miste mijn familie die veel voor mij betekent. Acht maanden geleden besloot ik dan ook om terug naar Nederland te komen”, zegt Maurice.

Vyssotski

“Ik had al wat connecties, hier op het plein en in de overige horeca in Amersfoort. Voordat ik naar Spanje vertrok, heb ik namelijk veel in de Amersfoortse horeca gewerkt. Toen mensen hoorden dat ik weer terug was in Nederland, werd ik al snel gevraagd of ik het niet leuk zou vinden om in Vyssotski te komen werken”, legt Maurice uit.

Geheim van de chef

Maurice werkt voornamelijk als chef in de keuken, maar springt ook wel eens bij in de bediening of achter de bar. “Mijn favoriete gerecht om te maken is spareribs.” Het recept komt van  Maurice zelf: “En nee, je mag het recept niet weten, want dat is het geheim van de chef”, zegt Maurice. Hij laat wel doorschemeren dat het eigenlijk draait om de perfecte marinade. “Echt goede spareribs maken, is nog niet zo makkelijk. Het gaat om de smaak die ze van binnen hebben en die krijg je alleen door ze perfect te marineren”, zegt Maurice.

“Ik heb het bij Vyssotski naar mijn zin. We runnen de zaak eigenlijk met z’n allen. We worden heel erg vrijgelaten in wat we doen en willen; dat is fijn. Vooral in de zomer is het hard werken, vanwege het terrasseizoen, maar het is wel supergezellig”, vertelt Maurice.

Muziek en horeca

Maurice heeft een passie voor de horeca. “Vroeger wilde ik banketbakker worden. Ik liep bij de plaatselijke bakker altijd aan de achterkant naar binnen en toen dacht ik; ‘dit wil ik ook’. Ik ben de opleiding gaan volgen en later ingestroomd in de opleiding koken en serveren. Daar heb ik veel geleerd.”

De horeca is niet Maurice’s enige passie. “Vroeger kon ik leven van de muziek. In de jaren negentig draaide ik als dj door het hele land. Nu combineer ik de muziek met mijn werk in de horeca en heb ik mijn eigen productieorganisatie; Nightflight Productions.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Maurice Termaaten aan het draaien in Grand Café Vyssotski

Celebrate Good Times

Bij Vyssotski krijgt Maurice veel ruimte voor zijn andere passie. Elke derde vrijdag van de maand organiseert hij Celebrate Good Times in Vyssotski; een dance muziekavond met een knipoog naar de jaren ’70, ’80 en ’90. “De muziek is nooit te heftig, er wordt bijvoorbeeld geen techno gedraaid. Het is meer een mix van dance en popmuziek. Vaak mix ik nummers die mensen direct herkennen.”

Celebrate Good Times is meer dan alleen leuke deuntjes, want Maurice geeft nieuw dj talent uit Amersfoort de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. “Ze hebben hier de kans om voor een publiek te draaien en dat is voor jong talent goed.” In Grand Café Vyssotski is alle apparatuur aanwezig om een vette dj set te draaien. “Veel jongeren draaien tegenwoordig niet meer met vinyl, maar met een USB-stick. Hier draaien ze gewoon nog platen en zo kunnen ze echt naar de beat luisteren. Degenen die met platen draaien, onderscheiden zich daarmee van de rest. Ja, dat maakt mij trots”, vertelt Maurice.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Maurice Termaaten

Successen

De eerste Celebrate Good Times avonden zitten er inmiddels op. En met succes. “Het leuke was dat ik laatst een appje kreeg van een horecaondernemer uit Amersfoort, die zei dat we goed bezig zijn in Vyssotski”, zegt Maurice.

Met Celebrate Good Times wil Maurice verschillende generaties samenbrengen door elektronische muziek. “Beginnende dj’s kunnen zich bij mij aanmelden, om een keer te komen draaien.” Zelf spot hij regelmatig beginnende dj’s en hij doet er alles aan om de talentvolle kern uit Amersfoort een podium te geven. “Het is belangrijk dat de talenten hier blijven, dat is goed voor Amersfoort. Alleen is dat niet altijd even gemakkelijk, omdat de gemeente daar niet zoveel aan doet”, legt Maurice uit.

Om te voorkomen dat de kern uit Amersfoort vertrekt, werkt Maurice sinds kort samen met een aantal andere Amersfoorters die allemaal iets kunnen bijdragen aan het behouden van talent. Samen willen ze in de nabije toekomst ‘iets’ groots organiseren. “De eerste stappen zijn gezet en we zitten nu met zeven man om de tafel om te brainstormen, om iets heel tofs neer te zetten”, zegt Maurice.

Met een glimlach naar buiten

Voor Maurice is het belangrijk dat iedereen na een avond Celebrate Good Times Vyssotski met een glimlach verlaat. “Het is fijn dat ik hier de ruimte krijg om dit te organiseren. De eigenaren van Vyssotski helpen daarbij. Het is fijn om met een beperkt budget te spelen en te kijken wat we allemaal voor elkaar kunnen krijgen.”

“Ik kan het iedereen aanraden om bij Vyssotski te komen werken. Je krijgt net als ik veel ruimte. Je geeft zelf aan wanneer je kunt werken en wanneer niet. Tijdens festivals is iedereen keihard aan het werk. Dat zijn de drukste dagen, maar het is ook altijd heel erg leuk”, zegt Maurice.

Celebrate Good Times wordt elke derde vrijdag van de maand georganiseerd in Grand Café Vyssotski. Je kunt gratis naar binnen en tot in de kleine uurtjes genieten van vette elektronische muziek. De eerstvolgende editie is op 21 februari en start om 21.30 uur.

Lees meer: 

Grand Café Vyssotski

Lieve Vrouwestraat 17, 3811BP Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Grand Café Vyssotski

Lieve Vrouwestraat 17, 3811BP Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Michael heeft een eeuwenoud beroep: ‘Zelfs een trouwjurk kan ik inlijsten’”

Michael heeft een eeuwenoud beroep: ‘Zelfs een trouwjurk kan ik inlijsten’

Aangeboden door Kunstkader Art Supplies

Ga naar “Waardevolle spullen: 5 x deze voorwerpen vind je het meeste in kluizen in Amersfoort”

Waardevolle spullen: 5 x deze voorwerpen vind je het meeste in kluizen in Amersfoort

Aangeboden door De Nederlandse Kluis

Ga naar “Hoe Valeries hond van haar kale plekken afkwam + win gratis brokjes voor jouw viervoeter”

Hoe Valeries hond van haar kale plekken afkwam + win gratis brokjes voor jouw viervoeter

Aangeboden door CaroCroc

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Kamp 72
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Burgerme

Nu gesloten

Ga naar “Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys”

Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys

 • Arnhemsestraat 1-3
 • Cafés
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Iki Sushi”

Iki Sushi

 • Leeghwater 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Wintercheck van € 29,95 voor € 9,95”

Wintercheck van € 29,95 voor € 9,95

 • De Garage Amersfoort
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Blokker badjas Cosy € 14,99”

Blokker badjas Cosy € 14,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “BK 4-delige pannenset Marmite 30% korting”

BK 4-delige pannenset Marmite 30% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Top € 8,99”

Top € 8,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “alle Blokker rustieke kaarsen”

alle Blokker rustieke kaarsen

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?”

Wil jij werken in een bedrijf dat voor haar personeel zorgt?

 • Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht”

Jongerencoach NEO regio Amersfoort/Utrecht

 • Stichting Nidos
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker spoed”

Magazijnmedewerker spoed

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “ervaren Front Office medewerker”

ervaren Front Office medewerker

 • Leusderweg 10
 • Parttime
Ga naar “Hospitality Medewerker”

Hospitality Medewerker

 • Daaf
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmannenloop”

Kerstmannenloop

 • Zandfoort aan de Eem
 • 17 december 2021
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • 20 december 2021
Ga naar “Soesterkwartier brengt verlichting”

Soesterkwartier brengt verlichting

 • 11 december 2021
Ga naar “Repair Café Kruiskamp-Koppel”

Repair Café Kruiskamp-Koppel

 • 20 november 2021