Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Juliette van indebuurt beleeft een cranio behandeling: ‘Het voelt opeens of ik groei’

Aangeboden door Cranio Midden Nederland 10 juli 2020

De in Amersfoort geboren en getogen Micheline is craniotherapeut. In haar eigen praktijken in de wijk Nieuwland en in Nijkerk voert zij behandelingen uit die gericht zijn op het herstel van jouw lichaam. Want jouw lichaam is sterker dan je misschien zelf denkt. Juliette, redacteur van indebuurt Amersfoort, nam plaats op de behandeltafel van Micheline en dit is wat zij tijdens de behandeling voelde.

“Voor mij is het een hele nieuwe vorm van lichamelijke therapie. Ik ben wel bekend met fysiotherapeuten en manuele therapeuten, maar van cranio had ik nog nooit gehoord”, zeg ik tegen Micheline. We zitten tegenover elkaar in de behandelruimte, waar Micheline de intakegesprekken met haar cliënten voert.

“Het is belangrijk dat je tijdens de behandeling met je aandacht naar het gebied gaat, waar ik op dat moment met mijn handen ben. Dit helpt je om met je aandacht in het hier en nu en in je lichaam te blijven. Dit draagt bij aan het kunnen ontspannen. Het is niet de bedoeling dat je pijnklachten ervaart. Je mag alles voelen en als je dat prettig vindt mag je met mij delen wat je voelt”, vertelt Micheline.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (Micheline legt met behulp van de schedel uit wat cranio precies is)

Wat is cranio?

Craniosacraaltherapie, afgekort cranio, is een professionele vorm van beweegzorg. Met cranio worden zowel lichamelijke als emotionele klachten behandeld. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van het bindweefselsysteem, daarmee worden blokkades in het lichaam opgespoord en behandeld. “Het uitgangspunt is dat je lichaam onlosmakelijk verbonden is met je geest. Ze kunnen elkaar op een goede en op een slechte manier beïnvloeden. Bij een slechte beïnvloeding kun je klachten ervaren. Soms zitten die klachten er al jaren. Door stress kan je lichaam uit balans raken, maar vanuit blokkades in je lijf kan je ook een vorm van stress ervaren. Het werkt letterlijk twee kanten op. Als jij bijvoorbeeld een blokkade in je lijf hebt, kun je je prikkelbaar of gestrest gaan voelen”, legt Micheline uit.

“Door zachte manuele technieken optimaliseert cranio de balans in het bindweefselsysteem en in het zenuwstelsel. De aanraking zorgt voor een helende beweging in jouw lichaam. Doordat je ontspant, krijg je beter inzicht waar de klachten vandaan komen en uiteindelijk zorgt dit samen voor het herstel van de klacht.”

Van de voeten naar het hoofd

“Ik begin bij je voeten en vraag altijd eerst of het goed is dat ik je aanraak”, zegt Micheline tegen mij. Ik lig inmiddels op de behandeltafel. Tijdens de intake hebben we doorgesproken waar ik in mijn lichaam wel eens klachten ervaar. Ik mag mijn kleding en mijn sokken gewoon aanhouden en dat voelt heel prettig. Micheline raakt heel zacht mijn voeten aan. “Je mag met je hoofd proberen naar de plek te gaan waar ik je aanraak.” Dat lukt mij verbazingwekkend goed. De aanraking doet iets met mijn lijf. Ik voel een soort van tinteling en het lijkt of mijn lijf een beetje schommelt. “Maak jij die golvende beweging met mijn benen?”, vraag ik aan Micheline. “Nee, dat doet jouw lichaam. Ik volg alleen de beweging. Je lichaam is zichzelf letterlijk aan het rechtzetten”, antwoordt ze.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Kleine stroompjes

Vanuit mijn voeten behandelt Micheline langzaam omhoog. Mijn stuitje, bekken en darmen krijgen de nodige aandacht. Ik voel een soort spanning trekken naar mijn linkerknie: de plek waar ik in het verleden veel klachten had. Tijdens de behandeling vraagt Micheline af en toe wat ik voel. Mijn hele lichaam voelt ontspannen aan en soms spant een spier wat strakker aan dan de andere. Het is niet eng om dat te voelen; het lijkt een natuurlijk proces in mijn lichaam. Even later ontspant de spier weer.

Zodra Micheline bij mijn nek aankomt voelt het opeens of ik groei. Ik zeg het hardop en Micheline heeft die opmerking duidelijk vaker gehoord. “Het blijft leuk om dat te horen”, zegt ze tegen mij. Ik voel kleine stroompjes door mijn nekwervel lopen, net of er iets doorheen vloeit en er iets letterlijk aan het herstellen is. Het is een gevoel dat ik niet herken, het voelt fijn en ontspannend.

Ontspannen

Mijn eerste ontmoeting met cranio zit erop. De behandeling is afgelopen. “Kom rustig overeind door eerst even op je zij te rollen en dan langzaam te gaan zitten. Je bent een uur heel ontspannen geweest en als je snel overeind komt, kun je duizelig worden”, zegt Micheline. Ik voel mij ontspannen en mijn hoofd is leeg. Het lijkt zelfs al of ik minder last heb van mijn knieblessure.

“Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt af van de klachten en van de persoon. Sommige mensen komen twee keer per jaar om twee keer in het jaar een uur lang helemaal te ontspannen. Bij bijvoorbeeld burn-out klachten of bij chronische klachten, bespreken we samen het behandeltraject. Het gemiddelde van het aantal behandelingen ligt tussen de drie en de acht. Drie omdat je dan goed kunt ervaren wat het positieve effect op jouw lichaam is. Maar het komt ook wel eens voor dat iemand na één behandeling al weet dat het voor hem of haar niet de juiste behandeling is. Dat is per persoon verschillend. Een behandeltraject gaat in overleg”, vertelt Micheline.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Ervaren

Cranio kan toegepast worden op veel verschillende klachten. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijnklachten, nek- en rugklachten, schouder- en hoofdpijnklachten, maar ook stressklachten, maag- en darmklachten, spier- en gewrichtspijn, bekkenklachten en onbegrepen lichamelijke klachten. Of cranio iets voor jou is kun je het beste zelf een keer ervaren. Een behandeling duurt gemiddeld één uur, waarin Micheline alle aandacht voor jou heeft.

“Ik werk samen met ZEE in beweging. Dat is een centrum voor fysieke en mentale vitaliteit. We kunnen meer voor onze cliënten betekenen door onze expertise te bundelen. Bij ZEE in beweging werk ik onder andere samen met fysiotherapeuten, psychotherapeuten en een diëtist. Ikzelf heb een achtergrond in de diëtetiek en dat is ook een van de expertises waar we cliënten in kunnen ondersteunen. Ik geloof in de samenwerking van- en tussen zorgverleners. Op die manier kunnen we mensen zo goed mogelijk helpen”, legt Micheline uit.

Of de craniobehandelingen worden vergoed hangt af van jouw zorgverzekering. Of die van jou de kosten gedeeltelijk of volledig dekt kun je bekijken op de website van Micheline. Daar vind je nog veel meer ervaringsverhalen en lees je van alles over craniotherapie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Cranio Midden Nederland. Meer over Cranio Midden Nederland ontdekken?

Cranio Midden Nederland zorg

Ruimtevaart 54 (2e etage in het oogziekenhuis Bergman Clinic) , Amersfoort

Bekijk meer:zorg

Verder lezen:

Nieuwe hotstpots: deze zaken zijn nét geopend in Amersfoort

We kregen er de afgelopen maand een aantal nieuwe horecazaken en winkels bij in Amersfoort. We zette...

Tips: zo voorkom je een stinkende groene kliko

Deze stranden rondom Amersfoort zijn ideaal om af te koelen tijdens een hittegolf

Getipt: bij deze twee wandelroutes spot je vogels en kom je helemaal tot rust

adv.