Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een echte Brood, Toots Thielemans en Britse Vintage: dit wist je nog niet over Jazzcafé en Eethuys Lazy Louis

Aangeboden door Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys 18 februari 2020

Het was 1991 toen het allemaal begon in Amersfoort. Lazy Louis werd geboren. Toen nog als een klein café, dat meer dan de helft kleiner was dan de huidige horecazaak aan de Arnhemsestraat 1-3. Inmiddels zijn we 29 jaar verder en is Angela nog steeds trotse eigenaresse van dit prachtige Amersfoortse Jazzcafé en eethuys. In al die jaren is er veel gebeurd, maar wij weten zeker dat jij lang niet alle superleuke weetjes over Lazy Louis al wist. We zetten ze voor je op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Anno 1991

Beeld: Archief Eemland toen de Arnhemsestraat 1-3 nog twee losse panden waren

Lazy Louis bestaat in 2021 dertig jaar en werd in 1991 gekocht door Angela Klarenbeek. “Ik heb het toen samen met mijn toenmalige zakenpartner gekocht. We kwamen helemaal niet uit Amersfoort en liepen er eigenlijk tegenaan”, vertelt Angela. “Het was toen nog een heel klein café. Waar nu de wc’s zijn, daar hield het al op. Het gedeelte waar nu het restaurant zit, hoorde er nog helemaal niet bij”, legt ze uit. Toen wij het kochten had de kroeg nog de naam ‘De Kroon’. Het was een klein barretje met een grote biljarttafel, waar veel vaste stamgasten, over het algemeen wat oudere mannen, kwamen biljarten en een borreltje kwamen drinken”, zegt Angela.

Britse Vintage

Foto: Lazy Louis

De meeste Amersfoorters weten dat je je ogen de kost kan geven zodra je bij Lazy Louis naar binnenstapt. Achter de indrukwekkende verzameling van beelden, oude blikken, affiches, reclameborden, schilderijen, saxofoons, meubilair en de telefooncel, schuilt wel een bijzonder verhaal. De markante vintage verzameling is namelijk niet zomaar bij Lazy Louis terecht gekomen.

“Toen we net een jaartje open waren, konden we langzamerhand een beetje gaan uitbreiden. Eerst bouwden we uit naar achter en ruim een jaar later kochten we het aangrenzende pand, dat toen leegstond. Ergens in de beginjaren gingen we naar Andy Thorthon, een enorme tussen kunst en kitsch winkel in Engeland”, vertelt Angela lachend. “Daar hebben we zoveel spullen gekocht, dat we alles naar Nederland moesten verschepen. Eenmaal voor het pand bleek dat de telefooncel niet via de voordeur naar binnen paste. We hebben toen een hijskraan moeten huren die hem over het pand heeft getild. Al met al werd het dus knetterduur”, zegt Angela.

De prachtige saxofoons komen overigens niet bij Andy Thorthon vandaan, maar uit Muiden. “Het was best lastig om de saxofoons te kopen, de meeste die ook maar een klein beetje kapot waren, werden weer opgeknapt. We moesten ze allemaal voor heel veel geld kopen”, legt Angela uit.

Maar spijt van al die mooie spullen heeft ze niet. Op zolder heeft ze nog veel meer schilderijen staan. Na al die jaren verzamelen wordt het wel een beetje veel. Ik kijk er nog af en toe wel eens doorheen. Soms wil ik wel eens iets veranderen, maar weggooien doe ik nooit”, zegt Angela. Inmiddels heeft ze bijna haar eigen Tussen Kunst en Kitsch museum bij elkaar gespaard.

Een echte Brood

foto: Indebuurt Amersfoort

“In 1995 zat ik boven in het kantoortje te werken, toen een aantal personeelsleden mij kwam halen. Het was een maandag of een dinsdag en dus niet heel druk op het terras. Ze vertelden dat Herman Brood op het terras zat en dat hij in ruil voor een schilderij iets wilde eten en drinken. Dus ik ging naar beneden en daar zat Herman Brood. Hij wilde een pistoletje rosbief en een dubbele whiskey. Hij stond naar eigen zeggen onder vrijwillige curatele en daarom zou hij een schilderij maken, in plaats van betalen. Het was echt een lieve man en hij vroeg het heel netjes van te voren. Ik vond het prima en hij begon direct te tekenen. Hij was heel chill vond ik. Hij heeft er Lazy Louis Stillevend opgeschreven”, vertelt Angela. “Dat maakt het natuurlijk nog bijzonderder”.

“Later heb ik het schilderij laten inlijsten door een lijstenmaker in Amersfoort. En nu hangt hij nog steeds hier in de zaak”, zegt Angela trots.

Toots Thielemans

foto: indebuurt Amersfoort het zelfgemaakte affiche door Angela

“Een van de memorabele momenten uit de afgelopen jaren was zeker dat Toots Thielemans hier kwam spelen. Ik heb het affiche nog boven liggen en heb het geplastificeerd. Vroeger maakte ik alle affiches zelf. Toots staat er zelf niet op beschreven, volgens mij kwam hij mee met een andere band. Opeens speelde hij zelf  een paar nummers. Hij heeft best wel een paar nummers gespeeld, erg tof”, vertelt Angela.

Liefde en Jazz

Sinds 2008 is Angela volledig eigenaresse van Lazy Louis. Inmiddels werken ze met een team van 25 mensen in de bediening, achter de bar en in de keuken. De huidige partner van Angela werkt als chef-kok in de keuken. “In het begin wilden we niet samen op dezelfde plek werken, maar nu gaat dat hartstikke goed”, vertelt Angela.

“De sfeer die hier hangt en de mensen die hier komen, maken Lazy Louis speciaal. Voor mij is het heel belangrijk dat het personeel daarop aansluit. Als ik zelf uiteten ga, of iets ga drinken, wil ik op een open en vriendelijke manier bediend worden. Gezelligheid, openheid en gastvrijheid zijn daarbij echt belangrijk. Dat willen we in Lazy Louis ook uitstralen, maar dan ook echt!”, zegt Angela trots.

Of je nu komt voor een lekkere kop koffie, een heerlijke lunch, een goed glas wijn, een lekker speciaalbiertje of een uitgebreid diner; je bent bij Lazy Louis aan het juiste adres. Met moderne en oude jazz, een tikkeltje soul en een lieve, gastvrije groep personeel, zit je bij Lazy Louis helemaal goed.


Meer over Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys ontdekken?

Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys cafés

Gesloten10:00 - 00:30

Arnhemsestraat 1-3, Amersfoort

Bekijk meer:cafés
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.