Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ed en Theo van het Bergpaviljoen: ‘We staan te trappelen om weer aan de slag te gaan’

Aangeboden door Bergpaviljoen Bistronomique & Bar 30 mei 2020

Ruim twintig jaar zijn Ed en Theo al een duo in de Amersfoortse horeca. Samen maakten zij bijzondere, ingewikkelde, leuke en heftige jaren mee. Hoe ze dat na al die jaren nog samen volhouden? Volgens de eigenaren van Bergpaviljoen Bistronomique en Bar is dat niet zo moeilijk: “We zijn heel verschillend, zeggen alles wat er in ons opkomt, zijn altijd eerlijk naar elkaar én hebben een ijzersterke vriendschap.”

De afgelopen zestig dagen waren voor Ed en Theo op z’n zachtst gezegd niet makkelijk. Vanwege de coronacrisis moesten zij de deuren van hun geliefde restaurant sluiten. “In die eerste week had ik slapeloze nachten. Ik was ook wel een beetje bang voor wat er ging gebeuren. Je hebt simpelweg géén grip op de situatie. De afgelopen twintig jaar schoten in mijn hoofd wel even voorbij. Wat we allemaal hebben opgebouwd; een groot deel van ons levenswerk. Maar gelukkig zijn we beiden positief. Hoe graag ik ook op de hoogte wilde blijven, en hoe begrijpelijk alles ook is, we kregen maar weinig informatie. Op al die horecaforums werd ik helemaal gek van het negatieve gezeik van collega’s van ons”, vertelt Ed.

Schoolvrienden

Ed en Theo kennen elkaar sinds het laatste jaar van hun opleiding in Apeldoorn. “Vanaf dat laatste jaar werden we vrienden. Theo ging stagelopen bij ESTEC in Noordwijk en ik bij Huis ter Duin, ook in Noordwijk. Drie of vier keer in de week gingen we samen uit. En vanaf dat moment verloren we elkaar niet meer uit het oog. Van België tot Amsterdam; we bleven elkaar volgen. Theo ging aan het werk bij het Amersfoortse Lazy Louis en niet veel later openden we onze eerste eigen zaak: Bartholomeus in Amersfoort. De zaak groeide uit tot een succesvol eetcafé. We waren eigen baas en opeens moesten we mensen gaan opleiden en functioneringsgesprekken gaan houden. Dat was wel even wennen, maar tegelijkertijd ontzettend leuk”, vertelt Ed.

Een dubbeltje onder het terras

“Bartholomeus draaide door, toen we via-via te horen kregen dat het restaurant, waar we nu twintig jaar later nog steeds zitten, te koop stond. We zijn gaan kijken en waren meteen verkocht. In december 1999 kregen we de sleutel en vervolgens zijn we flink gaan verbouwen. Toen we het terras gingen aanleggen, hebben we een geluksmuntje onder de stenen gelegd. Een tien eurocent muntje. Het ligt er als het goed is nog steeds”, zeggen Ed en Theo.

Het pand waarin het Bergpaviljoen is gevestigd, stamt uit 1929 en is officieel een monument met een rijk horecaverleden. “In de tijd van de oorlog heeft er een dancing in gezeten en ooit was het een casino. Later heeft er vijftien jaar een Indonesisch restaurant gezeten en toen kregen wij de sleutel”, vertelt Ed.

“Omdat het een monument is, mochten we de boel niet zomaar verbouwen. We moesten vooraf vaak toestemming vragen om iets te kunnen aanpassen”, legt Ed uit. Uiteindelijk slaagde de verbouwing, want in augustus 2000 begonnen ze in het Bergpaviljoen proef te draaien. Een openingsfeest met tweeduizend mensen volgde. Harde werkers Ed en Theo bleven hun aandacht nog een behoorlijke tijd verdelen over de twee restaurants, tot zij uiteindelijk besloten om Bartholomeus te verkopen en al hun pijlen te richten op het inmiddels geliefde Bergpaviljoen.

Twintig jaar later

Ruim twintig jaar later, op 1 juni 2020, gaat het Bergpaviljoen Bistronimique en Bar opnieuw open. Dit keer niet vanwege een grote verbouwing, maar na de verplichte sluiting tijdens de coronacrisis. “In 2018 hebben we een flinke verbouwing uitgevoerd, toen zijn we een maand dicht geweest, maar toch was dit toch wel even heel iets anders”, vertelt Theo. Het restaurant, de bar en het terras sloten voor zestig dagen de deuren. “Een moeilijke tijd, omdat je niet weet hoe lang het gaat duren. Net zoals alle andere horecabedrijven konden we ons hier niet op voorbereiden”, vult Theo aan.

“Gelukkig hebben we gelijk actie ondernemen. We zijn met het team gaan zitten en hebben afspraken met elkaar gemaakt. Iedereen dacht mee. We begonnen met een take away service en dat ging gelukkig goed, maar toch miste ik al snel het echte contact met mijn gasten”, vertelt Ed. “Het is toch anders als je een doos of tas met eten aan mensen meegeeft, dan dat ze hier aan tafel kunnen genieten.”

Favoriete plekje

“We staan echt te popelen om weer aan de slag te gaan. We houden ons aan alle regels van het RIVM en dat brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee. De indeling is anders dan vaste gasten van ons gewend zijn en ook de tafeltjes op het terras staan anders. Je favoriete tafeltje bij het raam reserveren, zit er voorlopig even niet in”, vertelt Theo.

“We moeten ons allemaal een beetje aanpassen en we begrijpen natuurlijk heel goed waarom”, leggen Ed en Theo uit.

Weer open

Vanaf 1 juni is het Bergpaviljoen Bistronomique en Bar weer open. Zoals alle horecaondernemingen houden zij zich aan de regels van het RIVM en is er een speciaal protocol opgesteld; het aantal mensen dat tegelijkertijd binnen kan dineren, is om deze reden beperkt. Wil jij lunchen, uitgebreid borrelen of heerlijk dineren bij het Bergpaviljoen? Reserveer dan van tevoren en tafel. Zo weet je zeker dat je niet misgrijpt! Ook niet geheel onbelangrijk; het is voorlopig verplicht om een plekje in de horeca te reserveren.

Het Bergpaviljoen Bistronomique en Bar is van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 12.00 uur. Op zaterdag is het restaurant geopend vanaf 15.00 uur. Vanwege het beperkte aantal plaatsen wordt er gewerkt met verschillende shifts. Wil je meer weten over de openingstijden, of vast een tafeltje reserveren? Neem dan even contact op.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bergpaviljoen Bistronomique & Bar. Meer over Bergpaviljoen Bistronomique & Bar ontdekken?

Bergpaviljoen Bistronomique & Bar restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 22:00

Utrechtseweg 180, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.