Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boodschappen doen bij Nieuw Mos helpt Boer Frank: ‘Deze kas verlengt mijn oogstseizoen’

Aangeboden door Nieuw Mos Natuurvoeding 29 oktober 2020

Het verhaal van natuurwinkel Nieuw Mos aan de Leusderweg is bijzonder. De zaak is doorgegeven van generatie op generatie en een geliefde winkel voor velen. Ze hebben hart voor de regio waar lokale, biologische projecten gesteund worden. Mede-eigenaar Ruben is ontzettend trots op wat ze met hun winkel bereiken: “Positieve impact nastreven zit in ons DNA. Maar zonder onze trouwe klanten, halen we niet hetzelfde resultaat.”

Boodschappen doen bij Nieuw Mos is altijd een feestje. Van heerlijke verse groenten tot biologisch vlees van de boer in de buurt, je koopt het vers op de Leusderweg. Dat je als klant ook nog een bijdrage levert aan ondernemende boeren en sociale projecten, is de biologische kers op de taart.

De Nieuw Mos-pas

Als klant kun je ervoor kiezen om de Nieuw Mos-pas te gaan gebruiken. Je betaalt jaarlijks 100 euro en daarmee doe je zoveel boodschappen als je wilt met 6% korting . Dat je pashouder bent, draagt direct bij aan lokale duurzame initiatieven. “Tot nu toe zijn dat vooral boereninitiatieven “, legt Ruben uit. “Bedrijven aan het begin van de keten, voor wie het soms zwaar kan zijn. Vooral in de opstart. Ze moeten veel voorfinancieren en zien pas na het oogstseizoen opbrengsten.”

Door nauw samen te werken wil Nieuw Mos echt de verbinding tussen de boer en de consument versterken. Van de boer naar de winkel, van de winkel naar de klanten met een Nieuw Mos-pas. “De opbrengsten van de pas dragen bij aan het boerenbedrijf in de regio. Dan is het cirkeltje rond.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: Frank van den Berg - Frank heeft net de pompoen geoogst
Foto: Frank van den Berg - Courgette
Foto: Frank van den Berg - Sla
Foto: Frank van den Berg

Tuinder Frank

Een goed voorbeeld van een investering is de gift aan tuinder Frank van den Berg (32). Hij runt een groenteteeltbedrijf in de Glind. “Ik werk zoveel mogelijk mee met de seizoenen en teel biologisch en divers. Dat betekent dat ik een breed assortiment heb, want elk seizoen heeft wel iets. Op dit moment oogst ik bijvoorbeeld boerenkool en pompoen. In het hoogseizoen zijn de slasoorten aan de beurt. En ik heb net de aardappels achter de rug.”

“We kennen Frank al lang”, vertelt Ruben. “Hij is onze leverancier voor verschillende producten en vertelde ons over zijn werkproces. Hij en zijn bedrijf zijn beide nog jong en hij moet hard werken. Als het dan een keertje tegenzit, dan kan dat grote impact hebben. Hij heeft zijn investeringen dan al gedaan.” Het project waar Nieuw Mos in investeert is een kas. “Die verlengt mijn seizoen”, voegt Frank toe. “Ik kan bepaalde producten eerder planten en ik kan langer doorgaan als het najaar begint.”

Win-Win

“Als het seizoen van Frank langer doorloopt, betekent dat voor ons dat we langer verzekerd zijn van verse, biologische groente uit de regio”, legt Ruben uit. “Het is een win-win. Wij hoeven bij wijze van spreken geen boontjes meer uit Egypte te halen, want Frank verbouwt die boontjes van het begin van het voorjaar tot het einde van het najaar. Dat scheelt een hoop transport.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: Frank van den Berg - Het land van Frank
Foto: Frank van den Berg - Verse tomaten
Foto: Frank van den Berg - De huidige zelfgebouwde kas
Foto: Frank van den Berg - In het veld

“En voor mij geldt dat ik in het seizoen ook warmteminnende gewassen als tomaten kan telen. Alle producten komen bij Nieuw Mos in de winkel te liggen”, vertelt Frank. “Een investering zoals deze kas ga ik in de toekomst sowieso wel doen. Maar dit versnelt de ontwikkeling en het geeft mij de ruimte om verder te kijken naar een volgend project. Ik wil mijn schuur bijvoorbeeld geschikter maken voor het bewaren van versproducten. Ook dat zorgt ervoor dat ik langer kan leveren.”

Verduurzamen van de winkel

“We zijn ook investeerder in de Stadswormerij Amersfoort“, vertelt Ruben. “En we hebben ooit klanten uitgenodigd voor een boerderijtour, om ze kennis te laten maken met onze leveranciers. Daarnaast willen we een deel van het geld inzetten voor het verduurzamen van de winkel. Denk aan besparende verlichting, zuinigere koelingen en misschien in de toekomst ook zonnepanelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Nieuw Mos Amersfoort – Mede-eigenaar Ruben Kool

Een duurzame samenwerking

“Naast de kas helpen we ook met het aanschaffen van plantgoed en zaadgoed. Wij krijgen dat dan terug in korting. Zo hoeft een tuinder niet alles zelf voor te financieren. De kwaliteit van onze producten wordt gewaarborgd en we hebben  een goede, persoonlijke relatie met onze leverancier”, zegt Ruben afsluitend. “Deze manier van werken geeft ruimte voor nieuwe initiatieven. Frank is daarmee geholpen, wij hebben mooie producten en een fantastisch verhaal te vertellen. En onze Nieuw Mos-pashouders dragen bij aan een betere wereld en een duurzame regio.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nieuw Mos Natuurvoeding. Meer over Nieuw Mos Natuurvoeding ontdekken?

Nieuw Mos Natuurvoeding

Geopend11:00 - 18:00

Leusderweg 27, Amersfoort

Lees meer: 

Supergezond eten voor een prikkie: het kan in het heropende eetcafé van Nieuw Mos

Het begon allemaal in 1986, toen de ouders van Joren een winkel overnamen die gericht was op gezonde...

adv.