Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Dikke Dirck Amersfoort: ‘Niet te geloven hoe je dit allemaal bij elkaar verzint’

Aangeboden door Dikke Dirck Amersfoort 12 maart 2020

Sinds december is restaurant Dikke Dirck in Amersfoort geopend. Wie al een kijkje heeft genomen in deze bijzondere nieuwe tent op de Groenmarkt kan het vast en zeker beamen: eigenaren Maesa en Luc Dielissen hebben de splinternieuwe zaak omgetoverd tot een wonderlijke plek. Wat is hier veel te zien en te beleven!

Zodra je Dikke Dirck aan de Groenmarkt binnenstapt, springt de gigantische Onze Lieve Vrouwetoren direct in het oog. De op maat gemaakte toren reikt van de begane grond tot aan de zolder. Het fundament van het ijzeren bouwwerk staat beneden.

“De spreuk die je op de toren ziet staan, komt van Luc’s oma”, vertelt Maesa. “Ze is vorig jaar overleden en had eigenlijk alles rondom de uitvaart al zelf geregeld. Een van haar beroemde uitspraken was: ‘Liefde is het enige dat meer wordt als je het met elkaar deelt’. Deze uitspraak staat nu op de toren”, legt Maesa uit.

Onze Lieve Vrouwetoren

De toren is de verbindende factor van Dikke Dirck Amersfoort. Ze staat midden in de zaak en reikt helemaal tot aan de derde etage. “We hebben voor de toren gekozen, omdat we Amersfoorters aan Dikke Dirck wilden verbinden. Die verbinding is er ook, omdat de toren vanaf elke verdieping te zien is”, legt Maesa uit.

Bewegende delen

De imposante Onze Lieve Vrouwetoren is niet het enige element in de Dikke Dirck dat opvalt; op de begane grond stuit je op een gigantische knikkerbaan, waar stuiterballen met lampjes door naar beneden roetsjen. Je ziet al snel van alles en nog wat bewegen. De constructie is op de eerste twee verdiepingen van het restaurant te zien; alles is met elkaar verbonden. Op de bordjes lees je: ‘Pas op: bewegende delen’.

Luchtballonnen in alle kleuren van de regenboog zweven van beneden naar boven, haardvuurtjes knapperen gezellig naast een aantal tafeltjes en het plafond is behangen met fotopapier, waarop we het Amersfoort van vroeger herkennen.

“We willen mensen niet alleen imponeren met het uiterlijk van Dikke Dirck. Alles moet een beleving zijn en daar horen ook de gerechten bij die de keuken verlaten”, vertelt eigenaar Luc.

Echte diva’s

Zodra je doorloopt naar de bovenste etage, waan je jezelf in hele andere tijden. Daar kijken Nederlandse diva’s als Kim Holland, Sugar Lee Hooper en Patricia Paay vanaf het plafond op je neer. De sfeer is gemoedelijk, met gezellige vuurtjes, een oude filmprojector, heerlijke fauteuils en een prachtige bar, waar je een hele avond in Peaky Blinders-stijl kunt borrelen. Van de bar kijk je uit op de torenspits van de Onze Lieve Vrouwetoren en zo voel je je zelfs op zolder verbonden met de begane grond van Dikke Dirck.

Op welke verdieping je ook staat, je raakt binnen Dikke Dirck niet zomaar uitgekeken. Het is bijna onvoorstelbaar om te bedenken dat het pand een paar maanden geleden nog helemaal leeg was. “We hadden wel een idee waar we de verschillende bars wilden plaatsen en waar de keukens moesten komen. Verder was er eigenlijk niet echt een vooropgezet plan. We zijn gewoon gaan zoeken en liepen af en toe tegen iets leuks aan. Die lampen, bijvoorbeeld; dan hadden we een hele toffe lamp gevonden en dan gingen we in een winkel vragen of ze nog meer van dat soort frutsels hadden. We hebben ook veel gebruik gemaakt van tweedehands spullen, vooral beneden. En daardoor is het ook allemaal lekker duurzaam”, legt Maesa uit.

Lekker kneuterig

“Mensen die hier voor het eerst binnenkomen, zijn wel verrast. Veel klanten zeggen dat ze het heel bijzonder vinden, maar we horen ze ook regelmatig zeggen: ‘Niet te geloven hoe je dit bij elkaar verzint!’ En als je denkt dat je alles hebt gezien, dan ben je er nog niet.”

De toiletten van Dikke Dirck Amersfoort zijn namelijk een belevenis op zich. Een gigantisch aquarium prijkt langs de wand, de tegeltjes en het behang zijn net even iets anders, en de deuren doen denken aan een oude taverne. Zelfs een bezoekje aan het kleinste hokje is binnen Dikke Dirck Amersfoort meer dan de moeite waard.

Keuvelplanken

Misschien nog wel veel belangrijker dan alle uiterlijkheden; je kunt bij Dikke Dirck uitgebreid lunchen, ontspannen borrelen en bourgondisch dineren. “We willen onze gasten verrassen met de gerechten die wij serveren. Ook het eten dat we hier serveren moet een beleving zijn”, zegt Luc.

Voor de avondmaaltijd bestel je bij Dikke Dirck vanaf twee personen een keuvelmenu, waar je samen de hele avond van kunt genieten. Per gang krijg je een uitgebreide plank met verschillende gerechten, om lekker bourgondisch met elkaar te delen.

Dirck’s visie zie je ook terug in de lunchgerechten. De chefs bereiden alle gerechten volledig vers voor je in de keuken en je hoeft niet bang te zijn dat je weer snel trek krijgt, want de porties zijn – zoals Dirck ze zelf het liefste heeft – flink.

De komende drie weken is Dikke Dirck, net als alle andere horecabedrijven in Amersfoort, gesloten. Nu is het natuurlijk hartstikke fijn dat je vast via de foto’s op indebuurt Amersfoort kunt binnenkijken bij Dirck! Om de zaak met eigen ogen te kunnen zien, moet je nog eventjes geduld hebben. Natuurlijk houden we je op de hoogte wanneer jij in real live kunt binnenkijken.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dikke Dirck Amersfoort. Meer over Dikke Dirck Amersfoort ontdekken?

Dikke Dirck Amersfoort restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 23:00 *

Groenmarkt 8, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees meer: 

Binnenkijken bij Marijse: ‘Alles viel op z’n plek toen ik hier kwam wonen’

Door de jaren heen verhuisde Marijse veel, heel veel. Iedere keer was er wel een mooier, leuker, goe...

Binnenkijken bij Romy: ‘Vanuit ons huis kun je zo het water op’

Binnenkijken bij Ria: ‘Dit straatje bestaat al sinds 1570’

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.