Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Echte Amersfoortse gin van het Bergpaviljoen: ‘Waarom drie? We konden simpelweg niet kiezen’

Aangeboden door Bergpaviljoen Bistronomique & Bar 5 november 2020

Het lijkt erop dat er maar één ding is dat de ondernemende mannen van het Bergpaviljoen niet kunnen: stilzitten. Ze zijn continu nieuwe plannen aan het maken en creatieve ideeën aan het uitwerken. Het zit simpelweg bij Ed van den Bor en Theo Slotboom in de genen. En om die genen te eren hebben zij wéér iets nieuws bedacht: heerlijke eigentijdse, Amersfoortse gin, gemaakt met een bijzondere verwijzing naar het verleden.

“Voor vaste gasten is het geen nieuws als ik vertel dat wij al enkele jaren ons eigen bier brouwen en onze eigen wijnen bottelen”, vertelt Ed trots. “Het bier draagt de naam Oyster Stout, omdat het wordt gebrouwen op oesterschelpen. Het is fris en ziltig en voor bierliefhebbers een must om te proeven. Onze biologische wijn uit de Rhone produceren we samen met Domaine Marotte. Elk van de vijf wijnen is verschillend, maar ze zijn allemaal heerlijk fris.”

Wijn, bier en nog meer plezier

Biologische wijn uit de Rhone en bier gebrouwen uit Oestersschelpen. Net even anders en heel verrassend, net als het Bergpaviljoen zelf. Heerlijke producten, dachten de mannen op een zeker moment, maar het smaakt toch ook naar meer. “Wij hadden de behoefte aan iets sterkers in ons glas. Zo’n lekkere borrel waar je de hele middag over kunt doen. We hebben veel en lang geproefd en zijn bij een prachtig product uitgekomen: gin.”

“Niet één gin, maar drie bijzondere soorten, elk met een eigen karakter”, vertelt Theo. “Karakters die dichterbij ons staan dan je misschien denkt, met namen die veel voor ons betekenen. Te beginnen met Teunis, zoals mijn opa heette. Zo werd de eerste gin een feit, de Trotse Teunis.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: De drie soorten Amersfoortse Gin – Culinary Food Photography

De trotse Teunis

Zittend in de mooie restauranttuin, tussen de Teunisbloemen, realiseerden zij zich wie de naamgever van hun eerste gin zou worden. “Mijn opa Teunis”, zegt Theo, terwijl hij de fles gin trots omhoog houdt. “Een man die van aanpakken wist. Schouders eronder en ervoor gaan. Genieten van dat wat je hebt, niet kijken naar de ander en trots zijn op jezelf.”

“Een gin met pit dus, die gekenmerkt wordt door heerlijke fris-kruidige smaken als verveine, citroen, sinaasappel, rozenblaadjes en basilicum. Echt genieten.”

Hoopvolle Henk!

De tweede gin is vernoemd naar de vader van Theo, Henk. “Bij alles wat ons zelf niet lukt kunnen wij een beroep op hem doen”, vertelt Ed over de vader van zijn compagnon. “Henk komt met antwoorden en oplossingen. Zijn engelengeduld is een grote steun voor ons. Als we het even niet meer weten, dan geeft Henk ons hoop.”

De naam Hoopvolle Henk is in deze tijd misschien wel toepasselijker dan ooit. Maar zeg nou eerlijk, wie kan zo n glaasje niet gebruiken in deze bizarre tijd? Met Hoopvolle Henk in je glas geniet je van ziltige gin met smaken als zeewier, citroen, venkelzaad, dragon en engelwortel.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: De trotse ouders van Theo – Culinary Food Photography

Machtige Maas

“De laatste, maar zeker niet de minste gin is vernoemd naar mijn vader, Maas”, zegt Ed met trots in zijn ogen. “Macht, iets wat te vaak misbruikt wordt door velen, is ook het vermogen hebben om te leven in het hier en nu. ‘We kijken wel even’, was de levensspreuk van mijn vader. Morgen, maar eerst vandaag.”

Deze Machtige Maas maakt dat je weet dat er niet veel meer uit je handen komt, maar waarvan je geniet op hoog niveau. “Het is een machtig sterk drankje dat je in je glas hebt”, gaat Ed verder. “Drink hem lekker puur, zeg ik tegen iedereen. Proef de robuuste gin met smaken als eikenhout, kardemom, kruidnagel, sesam, salie en rozemarijn. Ga zitten en heb een goed gesprek, zoals wij dat ook hadden met mijn vader Maas, een rots in de branding.”

Tekst gaat verder onder de foto

Amersfoortse gin
Foto: Ed van den Bor met zijn trotse moeder – Culinary Food Photography

Proeven? Haal Teunis, Henk en Maas in huis!

Wil jij proeven van deze smaakvolle gin selectie? Je kunt de Trotse Teunis, de Hoopvolle Henk en de Machtige Maas zelf in huis halen. Hoe? Alle gin’s zijn vanaf nu te koop in het Bergpaviljoen. Bel het restaurant en vraag naar Ed, Theo of José of stuur een mail naar [email protected] Dan kun je ze gelijk feliciteren met hun nieuwste aanwinst.

Tekst gaat verder onder de foto

Beeld: Bergpaviljoen

Gin tijdens je Bergpaviljoen kerstdiner?

Als je Ed of Theo dan toch aan de lijn hebt, bestel dan gelijk je kerstdiner. De Thuiskookbox van het Bergpaviljoen is de ideale manier om met speels gemak een culinair hoogstandje op tafel te zetten. Dus verras je gasten met de lekkere smaken van de Thuiskookbox en serveer een gin waar nog lang over nagepraat zal worden.

Lees meer: 

Bergpaviljoen

Dit Amersfoortse restaurant komt bij je thuis voor culinair genot, dit is hoe ze dat doen

Bij het Bergpaviljoen kun je het hele jaar heerlijk uit eten. De gedachten aan de smaakvolle, kleurr...

Ed en Theo van het Bergpaviljoen: ‘We staan te trappelen om weer aan de slag te gaan’

Luc Jagtenberg: ‘Als je graag wil, dan leren ze je in het Bergpaviljoen alles’



Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bergpaviljoen Bistronomique & Bar. Meer over Bergpaviljoen Bistronomique & Bar ontdekken?

Bergpaviljoen Bistronomique & Bar

restaurants en horeca

Geopend12:00 - 22:00

Utrechtseweg 180, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.