Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anja verzorgt terminale patiënten: ‘je kunt het afscheid maar één keer doen’

Aangeboden door Allerzorg 30 september 2020

Weten dat je bijna overlijdt, is lastig voor te stellen als je kerngezond bent. Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, is dit de harde realiteit. Allerzorg biedt voor hen palliatieve zorg aan huis. Medewerkers van de thuiszorg organisatie zetten zich met hart en ziel in voor een zo comfortabel mogelijk laatste levensfase. Anja Kat is stervensbegeleider en ziet met eigen ogen hoe belangrijk palliatieve thuiszorg is: “Ik heb ervaren dat het heel fijn is als iemand thuis kan sterven.”

“Zolang het hart klopt, leeft iemand”, zegt Anja, wanneer we met haar praten over haar werk. “Als je in de palliatieve zorg werkt, dan help je de persoon die gaat overlijden, maar ook de familie. Dat zorgt in de laatste fase voor een betere kwaliteit van leven. Het draagt voor iedereen die achterblijft bij aan het verwerkingsproces.”

Verdiepend

“Werken met terminale patiënten is heel verdiepend”, legt ze uit. “Het is een serieus onderwerp, maar er is ook veel plezier. Als iemand een levensverwachting van drie maanden heeft gekregen, dan worden mensen heel erg teruggebracht naar het nu.” Anja benadrukt dat het ook niet altijd een romantisch plaatje is. “Er zijn natuurlijk worstelingen van de patiënt of bij de familie. Maar het is bij uitstek ook een gelegenheid samen even om stil te staan. Je kan het afscheid maar 1 keer doen.”

Anja en haar collega’s zijn er om daar ruimte voor te creëren. “Ik zorg ervoor dat alles in huis geregeld wordt. Er wordt een goed bed geregeld, ik heb contact met de huisarts, en ik doe de planning van de medicijnen en de zorg voor de patiënt. Als het nodig is, schakelen we met andere professionals en creëren rust en veiligheid. Zo zorgen we dat iemand de ruimte krijgt om zich fijn te voelen.” Dan ontstaan er vaak gesprekken tussen Anja en haar patiënt. “Vaak ontstaat zo’n gesprek tijdens verpleegkundige handelingen. Dan vertellen mensen me dingen over de uitvaart of stellen ze me allerlei vragen.”

Luisteren en meebewegen

Gesprekken voert Anja niet alleen met de patiënt. Ze werkt in goed overleg met de familie. “Wij nemen de zorg uit handen. Dan kunnen zij weer man, dochter of zoon zijn. Dat is soms wel eens moeilijk, want wij werken vanuit onze professionele kennis en kunde, maar zij hebben de ervaring met het zorgen voor hun dierbare. Het is belangrijk om goed te luisteren en mee te bewegen. Als er tijd genoeg is, dan groei je daarin en ontstaat er een mooie band tussen ons, de patiënt en de familie. Zo kunnen we samen zorg op maat maken.”

Mooie verhalen en herinneringen

Het werk dat Anja en haar collega’s doen is intensief en het delen van ervaringen verhalen is voor haar belangrijk. “We praten met elkaar als we een bijzonder verhaal willen delen. Ik heb bijvoorbeeld voor een vrouw van 98 gezorgd die moeite had om onze zorg te aanvaarden. Ze woonde nog thuis en had lang voor zichzelf gezorgd. Ze had angsten. Niet zozeer voor het dood zijn, maar voor het dood gaan.”

“Doordat ze ervoor open stond om met ons te praten heeft ze haar angst overwonnen en zichzelf helemaal overgegeven. Ze kreeg vertrouwen in mij en het team. Het is me erg bijgebleven hoe open-minded ze was.te Ze liet zich uiteindelijk geruststellen, hoe moeilijk ze dat ook vond.”

Palliatieve zorg bij Allerzorg

“Ik werk al sinds 2012 onder andere voor Allerzorg en ik vind het mooi dat we echt als team werken. We kunnen een situatie vaak naadloos van elkaar overnemen. Waar wij als verpleegkundigen vaak zelfstandig bij de client werken, zijn er altijd coördinatoren bereikbaar van Allerzorg. Voor ons is dat heel fijn, omdat we soms 48-uurs of zelfs 72-uursdiensten draaien. Ze luisteren naar ons en ik voel altijd de ruimte om dingen te delen.”

“Soms kunnen situaties heel complex zijn, zeker als de familie het moeilijk heeft. Dan kan de sfeer wat minder zijn en dan is het heel prettig dat je bij een collega terecht kunt. Uiteindelijk werken we samen voor hetzelfde doel. En het is voor ons heel mooi om te zien dat iemand aan het einde van zijn of haar leven berusting vindt. Het is buitengewoon ontroerend om te zien dat iemand in vrede en harmonie het leven kan laten gaan.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Allerzorg. Meer over Allerzorg ontdekken?

adv.