Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wordt jouw afval nog gewoon voor de deur opgehaald?

Door Juliette Schmitt 27 maart 2020

Heel Amersfoort zit midden in de coronacrisis en veel stadsgenoten werken deze weken vanuit huis. Er is dus best een kans dat wij, per huishouden, meer afval in onze eigen afvalbakken gooien. Maar komt de ROVA nog steeds gewoon de containers legen? En hoe zit het eigenlijk met grofvuil? Wij zochten het voor je uit!

De werkzaamheden die de medewerkers van de ROVA uitvoeren, zijn door de overheid aangemerkt als vitale functies. De inzameling van afval en grondstoffen gaat om deze reden zoveel mogelijk door. De ROVA werk zo hygiënisch mogelijk, medewerkers houden voldoende afstand van elkaar en medewerkers die vanuit huis kunnen werken, doen dat ook.

En hoe zit het met de besmettingskansen van de mannen en vrouwen die ons vuil komen ophalen? Volgens de ROVA hoeven Amersfoorters zich geen zorgen te maken dat de medewerkers sneller besmet raken. Volgens het RIVM zijn er geen verdere maatregelen nodig en is er geen reden tot ongerustheid, mits de medewerkers van de ROVA zich houden aan beschermende maatregelen. Alle medewerkers dragen bijvoorbeeld handschoenen.

Wordt jouw afval nog gewoon opgehaald?

Kort en krachtig: ja! De vuilniswagens van de ROVA blijven gewoon door de Amersfoortse straten rijden, om afvalcontainers te legen. De dienstregeling blijft precies zoals die was. Omdat veel mensen in Amersfoort thuiswerken, staan er ook een heleboel auto’s geparkeerd in de straten. De ROVA vraagt via de website of Amersfoorters er rekening mee kunnen houden hoe zij hun auto’s parkeren, zodat de vuilniswagen gewoon door de straten kan blijven rijden.

Kan je nog terecht bij de Amersfoortse vuilstort?

Veel Amersfoorters ruimen in deze tijd op. Sommigen pakken de tuin aan en anderen mesten de schuur uit. Alleen zitten de huis-, tuin- en keukenkliko’s nogal snel vol. Een hele schuurinboedel past er natuurlijk niet in. Kan jij nog wel met de oude troep terecht bij de vuilstort? Ja, ook dat kan! Het is wel belangrijk dat jij je aan een paar regels houdt. Als je verkouden bent, ook al is het maar een heel lichte verkoudheid, dan ben je niet welkom op het terrein van de ROVA. En natuurlijk geldt deze regel ook als je koorts hebt of als je ziek bent. De medewerkers assisteren niet meer bij het uitladen, dus neem alleen spullen mee die je ook daadwerkelijk zelf uit de auto kunt tillen. Tijdens het uitladen van de spullen mag maximaal één persoon de auto verlaten. Houd 1,5 meter afstand van de medewerkers.

Verder neemt de ROVA zelf ook maatregelen. Alle medewerkers zijn geïnstrueerd om 1,5 meter afstand te houden. Er worden alleen nog pinbetalingen geaccepteerd en er wordt maar een beperkt aantal voertuigen toegelaten op het terrein.

Druk, druk, druk

Waar het in de Amersfoortse binnenstad bijna uitgestorven is, is het tegenovergestelde aan de gang bij de milieustraat. Medewerkers van de ROVA merken dat het drukker is dan anders. De ROVA benadrukt op haar website dat het milieustation geen uitje is. “Kom dus alleen als dat echt noodzakelijk is en houd u aan bovenstaande regels. Wij laten steeds een beperkt aantal bezoekers toe op de locatie. Dit, om voldoende afstand tussen de personen op de locatie te kunnen bewaren. Dit zorgt voor langere wachtrijen dan gebruikelijk. Ook daarom is het belangrijk bezoeken aan het milieubrengstation zoveel mogelijk te beperken”, staat er op de website beschreven.

Grofvuil op laten halen

De ROVA maakt nog steeds afspraken om grof huishoudelijk afval en tuinafval thuis op te halen. Heb je al een afspraak staan? Dan kan deze gewoon doorgaan. Moet je nog een afspraak maken? Dat kan gemakkelijk via de site. Ook bij het afhalen van grofvuil hanteert de ROVA regels. De medewerkers bewaren ook hier 1,5 meter afstand. Ondanks de toegenomen drukte zet de ROVA geen extra ritten in.

Via de website geeft de ROVA de volgende uitleg: “Het bezorgen en ophalen van tuinzakken en grof afval blijft mensenwerk. ROVA probeert haar dienstverlening op normale wijze uit te voeren. Hiervoor is het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met onze bezetting. Wij kiezen ervoor om, ondanks de extra vraag, geen extra routes te rijden, zodat we onze gebruikelijke dienstverlening – zoals het legen van containers – zo lang mogelijk gewoon door kunnen laten gaan”, aldus de ROVA.

Lees meer: 

De knuffelberenjacht is geopend!

In het Soesterkwartier en in Vathorst zetten steeds meer mensen een knuffelbeer achter het raam. De ...

Bekende Amersfoorters doen een oproep: Samen staan we sterk

Alleen nog maar voedingsmiddelen op de Amersfoortse markt

Mag dat: boodschappen doen in Amersfoortse supermarkten zoals je altijd deed?

adv.