Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zet je schrap: we krijgen dit weekend een flinke winterstorm in Amersfoort

Door Annemarie Degens 7 februari 2020

Code rood dit weekend? Dat zou best eens kunnen, want we krijgen waarschijnlijk een fikse winterstorm, zelfs eentje met een naam. Vooral langs de kust gaat het flink waaien, maar ook in Amersfoort is er kans op harde windstoten.

Schaatspret blijft uit in ons kikkerlandje, want het vriest nauwelijks. Wat we wel krijgen? Een winterstorm, waarschijnlijk op zondag, met rukwinden van mogelijk 120 tot 140 kilometer per uur, meldt WeerOnline. Vooral boven landelijke gebieden kunnen dergelijke windstoten voor problemen zorgen.

winterstorm Amersfoort

Winterstorm krijgt naam

Een primeur voor ons land: dit is de eerste Nederlandse storm met een naam. En ze heet… Ciara. Het KNMI werkt daarvoor samen met de weerinstituten van Groot-Brittannië en Ierland. “Voorwaarde is wel dat de storm code oranje of rood moet veroorzaken in een van die landen”, zegt Maurice Middendorp van Buienradar tegen RTL Nieuws.

Door een storm een naam te geven, hopen weerinstituten dat mensen de gevaren en waarschuwingen serieus zullen nemen. “Storm Ciara gaat vast en zeker sporen achterlaten in Nederland”, aldus meteoroloog Raymond Klaassen. Dus maak je borst maar nat!

En daarna?

Volgens Weerplaza blijft het nog wel even onstuimig; op dinsdag is er zelfs kans op winterse neerslag zoals hagel en natte sneeuw.

Schade melden in Amersfoort

We hopen natuurlijk niet dat je dit weekend te maken krijgt met stormschade, maar mocht dat wel zo zijn, dan is het wel zo handig om te weten waar je dat moet melden. Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in een openbare ruimte? Neem dan contact op met de gemeente. Hieronder vind je een handig overzicht met wanneer je wie mag bellen.

Stormschade

winterstorm Amersfoort

Wateroverlast

winterstorm Amersfoort

DierenPark

Ook opvallend: DierenPark Amersfoort gaan zondag gewoon open. De dierentuin bekijkt in de loop van de dag of sluiting toch noodzakelijk is.

Lees ook…

Precies een jaar geleden: de westerstorm raast over Amersfoort

De dag dat stoelen over de Hof vlogen en je haar alle kanten op waaide. Donderdag 18 januari 2018 ra...

Deze dappere Keientrekkers trotseerden de storm in Amersfoort

De storm in beeld: Amersfoort in de wind

Amersfoort maakt zich op voor storm: de eerste stoelen vliegen over de Hof

Meer over

Nieuws Weer

adv.