Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat in Amersfoort: fietsen met een paraplu in je handen?

Door Annemarie Degens 25 februari 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons in deze rubriek bij heel veel dingen af: Mag Dat in Amersfoort? Deze week: mag je eigenlijk wel een paraplu vasthouden op de fiets?

Sinds 1 juli 2019 mag je geen telefoon meer in je handen houden en fietsen tegelijk. De Amersfoortse politie deelt hier dan ook flinke boetes voor uit. Maar… Hoe zit dat dan met een paraplu? Die is over het algemeen een stuk lastiger vast te houden dan een telefoon! Hoewel we met het weer van de laatste weken heus begrijpen dat je je paraplu erbij houdt, zien we ook het probleem: het kan behoorlijk afleidend zijn en je zicht wordt ook nogal belemmerd.

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet

Tja, we kunnen er lang of kort over doen: het mag! Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen met paraplu niet is toegestaan. Maar! Wel staat er in artikel 5 van de Wegenverkeerswet dat het verboden is je ‘dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder op de weg […] kan worden veroorzaakt’, zo lezen we op de fiets-blogsite online fietser.nl. Ook kun je met een paraplu in je hand natuurlijk niet echt goed richting aangeven. Maar goed, zolang je hem netjes boven je hoofd houdt en niemand anders het zicht ontneemt, is er niets aan de hand.

Tips voor het fietsen met een paraplu

Omdat je anderen in het verkeer niet in gevaar wilt brengen, heeft onlinefietser.nl ook nog een paar tips voor als je wilt fietsen met een paraplu:

  • Zorg altijd dat je de paraplu hoog genoeg houdt, zodat je voldoende zicht hebt op de weg.
  • Koop een stormbestendige paraplu, een normale paraplu kan de grote druk vaak niet aan en gaat na verloop van tijd kapot
  • Gebruik een parapluhouder (in combinatie met een stormparaplu), hiermee heb je beide handen aan het stuur.

Onze tip? Doe gewoon een capuchon op, je bent toch niet van suiker? Enneh… Anders pak je toch lekker de bus!

Meer Mag Dat…

wildplassen

Mag dat: wildplassen in Amersfoort buiten de bebouwde kom?

Stel je eens voor: je bent lekker aan de wandel met je viervoeter als je ineens super nodig moet pla...

Mag dat in Amersfoort: zomaar je huis in een felle kleur schilderen?

MAG DAT: je fiets op een brandkraan parkeren?

MAG DAT: Met knipperende fietslampjes rijden?

adv.