Niks vervelender dan iemand die zo’n groene scooter parkeert waar hij of zij maar zin in heeft. Dwars over de stoep, in de bosjes of gewoon volop voor je uitrit… Ondanks dat veel van de bestuurders denken dat ze toch geen boete krijgen voor foutparkeren, zit dat volgens de bedrijven nét iets anders.
Wanneer jij het deelvervoer midden op de stoep parkeert, ben je gewoon fout bezig. Als bestuurder word je gevraagd om een foto van de geparkeerde scooter of elektrische fiets te uploaden aan het einde van je rit. “Zolang dat in een groene zone is, is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder”, vertelt Lloyd Drop van GO Sharing tegen het Brabants Dagblad. “Je dient je te houden aan de wet- en regelgeving. Mocht er dan een klacht komen, dan kunnen wij die foto bekijken en iemand daar op aanspreken.’’
Wat kun jij doen?
Erger jij je vaak aan fout geparkeerde scooters of deelfietsen? Dit is wat je kunt doen: je kunt per deelvervoer overlast melden. Waar je dat doet, zetten we voor je op een rij:
Deelscooters
In Amersfoort zijn twee aanbiedes van deelscooters. Go Sharing en Check.
Staat er een Go Sharing scooter verkeerd geparkeerd in Amersfoort, dan kun je ze online aangeven bij Go Sharing. Mocht je een foto maken van de scooters, dan laat dat gelijk zien hoe ze geparkeerd zijn.
“We hebben de hele dag iemand beschikbaar die snel op een overlastmelding af kan gaan”, vertelt Lloyd verder. “Bij de eerste overtreding volgt een waarschuwing, bij de tweede een boete van 50 euro en de derde keer mag iemand geen gebruik meer maken van de deelscooters. Dat is nog niet voorgekomen en een boete uitdelen ook nog niet. De ervaring leert dat als we mensen waarschuwen, dat dat al effect heeft.’’
In de groene gebieden hieronder zie je waar de scooters mogen staan:
Foto: GO Sharing App
Staat er een Check scooter verkeerd geparkeerd in Amersfoort, dan kun je een mail sturen naar de klantenservice. Stuur ook een foto van de scooter(s) mee, dan zien ze gelijk wat er aan de hand is. “Check is in gesprek met de gemeente over het aanbieden van parkeerplekken voor deelscooters. Op die manier wordt het makkelijker gemaakt voor gebruikers om op een correcte manier te parkeren, zeker in drukke en smal opgezette gebieden.”
Advertentie wordt geladen…
Deelfietsen
In Amersfoort zijn er vier aanbieders van deelfietsen. Staat er een deelfiets overdreven geparkeerd, dan kun je contact opnemen met de aanbieder. Voor de fietsen zijn (nog) geen vaste parkeerplekken gemaakt. Voor het parkeren van een deelfiets, gelden dezelfde regels als voor je eigen fiets. Ze mogen geparkeerd worden zolang ze geen hinder opleveren.
In de binnenstad geld dat fietsen alleen in de fietsenrekken, fietsvakken of in de fietsenstalling mogen staan. Buiten de binnenstad mag je fiets geen hinder opleveren.
Aanbieders:
Overlast van fietsen van TIER: maak een foto van de fiets en stuur de locatie op naar [email protected]. Je kunt ook bellen met 020 809 00 39.
Overlast van de fietsen van BIRD: maak een foto van de fiets en stuur de locatie door naar: [email protected].
Overlast van de fietsen van Go Sharing: Je kunt het overlast melden via het overlastformulier of door te bellen naar 085 90 22 901.
Overlast van de fietsen van Bondi kun je melden via een email naar [email protected] of door te bellen of whatsappen naar 06 1821 0212.
Overlast van de fietsen van Dott: je kunt overlast melden via een email naar [email protected]
Foto: Bondi
Advertentie wordt geladen…
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Amersfoort en blijf op de hoogte van alles over en rondom Amersfoort.