Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brrrrr: Gemeente Amersfoort bereidt zich voor op de nachtvorst

Door Melt Pels 27 november 2020

Misschien zit je al met een dekentje en een warme kop thee op de bank. De winter is voor de een reden om vier paar sokken te dragen, voor de gemeente en ROVA tijd om in actie te komen. Met temperaturen onder de nul worden ook de wegen weer glad, iets waar de ze zich elk jaar mee bezig houden door te strooien. De gemeente is al druk bezig met de voorbereidingen.

De afgelopen weken hebben de chauffeurs van de strooiwagens proefgereden op de routes. Daarbij zijn paaltjes die in de weg staan, tijdelijk verwijderd. Verder staan er zoutkisten bij diverse bruggen en hellingen. ROVA en gemeente zijn nu klaar om de hoofdroutes in Amersfoort te strooien bij vorst en sneeuw. Elke winter wordt een mengeling van zout en water op straat gestrooid. Dit zorgt ervoor dat de wegen niet bevriezen en minder glad worden. Toch doen ze dit niet op alle straten. Waarom niet?

Hoofdwegen

De belangrijkste routes die worden gestrooid zijn de zogenaamde hoofdwegen. Dit zijn wegen waar het meeste verkeer overheen rijdt. Drukke fietspaden, OV-stations en straten voor scholen krijgen ook een zoutdouche. Zijn al deze plekken behandeld, dan komen de winkelcentra, markten en de winkelstraten in het centrum aan de beurt.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Gemeente Amersfoort

Werkwijze

Je kunt je voorstellen dat het bijna onmogelijk is om alle straten te bestrooien. Daarom rijden de strooiwagens niet door de woonstraten en woonerven, door 30 km gebieden, over voetgangersgebieden, fietspaden die geen onderdeel zijn van de hoofdfietsroutes, stoepen, voetpaden en parkeerterreinen. De ROVA rijdt voornamelijk ’s nachts en ’s morgens vroeg voor de ochtendspits. Als het langer sneeuwt, is preventief strooien niet voldoende. Dan wordt er net zo lang als nodig gestrooid om gladheid op de wegen te voorkomen. De strooiwagens krijgen dan ook een sneeuwschuiver, zodat de sneeuw ook van de weg wordt geschoven.

Zelf vorstvrij maken

Wil jij een stuk straat zelf vorstvrij maken? Veeg of schep de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Veeg de sneeuw niet in goten of putten, dan raken ze verstopt en kan het water niet meer weglopen. Na het vegen strooi je een handje strooizout per vierkante meter. Dit kun je uit de zoutkisten halen die ook op de strooikaart staan. Na ongeveer tien minuten werkt het zout. Natte sneeuwresten veeg je vervolgens naar de stoeprand, zodat ze niet op straat kunnen bevriezen. Strooi niet te dicht bij bomen en struiken, want die kunnen niet goed tegen zout.

Lees ook:

6 x hier kan je mondkapjes kopen in Amersfoort

We begrijpen dat er een flinke wens is naar een mondkapje. Zeker nu de maatregelen extra zijn aanges...

Lief: baby zebra geboren in DierenPark Amersfoort

Goed nieuws vanuit de dierentuin: dinsdagochtend 13 oktober werden de dierverzorgers begroet door ee...

Mag dat: een klokhuis of een bananenschil in de bosjes gooien?

Natuurlijk gooi jij je afval altijd keurig in de juiste afvalbak, maar soms is die niet in de buurt....

adv.