Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toch geen avondklok in Amersfoort: deze maatregelen blijven wel gelden

Door Carin van der Meij 12 januari 2021

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Amersfoort blijven langer dicht. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Dat maakt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari bekend. 

“Het is geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller”, vertelt de premier tijdens de persconferentie. De lockdown zou oorspronkelijk van dinsdag 15 december tot dinsdag 19 januari zijn. De maatregelen van de lockdown duren nu tot en met dinsdag 9 februari.

Primair onderwijs en kinderopvang mogelijk eerder open

In het onderwijs gaat er wel iets veranderen. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs – die fysiek onderwijs krijgen – moeten voortaan indien mogelijk anderhalve meter afstand houden. Het kabinet kijkt verder naar de mogelijkheid of de basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen. Het kabinet wil eerst een OMT-advies afwachten over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Als het volgens het kabinet verantwoord is, zou het primair onderwijs en de kinderopvang vanaf maandag 25 januari open kunnen.

Extra steunpakket

Tijdens de persconferentie vertelt Mark Rutte dat naast de economische steunpakketten meer nodig is om ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen. De desbetreffende ministers komen binnenkort met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket.

Alle maatregelen op een rij

Het kabinet heeft gekeken naar extra maatregelen – zoals een avondklok – maar die zijn voor nu nog niet van toepassing. Hieronder alle maatregelen die tot en met 9 februari van kracht zijn:

  • Alle niet-noodzakelijke winkels blijven dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
  • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties blijven dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
  • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden nog steeds neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
  • scholen blijven dicht. Onderwijs op afstand is de norm. Er zijn wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
  • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
  • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met je eigen huishouden op pad gaat;
  • sportenscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport blijven dicht. Buitenlocaties zijn wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

Op dinsdag 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Meer details over de persconferentie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer over de laatste coronacijfers in Amersfoort

Lees ook:

Daling nieuwe coronabesmettingen: dit zijn de nieuwste cijfers van Amersfoort

Voor de tweede week op rij is het aantal mensen dat positief testte voor COVID-19 in Nederland iets ...
natuurijsbaan Rubensstraat

Het weerbericht voor Amersfoort: kunnen we binnenkort gaan schaatsen?

Het voelt eindelijk een beetje winters: We hebben al lichte vorst gehad én het woord Elfstedentocht ...

Lazy Louis vs Taco Bell: dit is de uitkomst van het gevecht om het zomerterras

Helaas gaat het ondernemen niet altijd over roosjes. Nieuwkomer Taco Bell lag in de clinch met Lazy ...

Mag dat: pasfoto’s bij een fotograaf laten maken in lockdown

Je wil je rijbewijs verlengen, maar ziet dan dat de pasfoto wel heel erg oud is. Toen je nog lang ha...

adv.