Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Politieagent Bente Vreeman werd gewurgd door belager en vertelt emotioneel verhaal op tv

Door Juliette Schmitt 19 februari 2020

Het is 10 maart 2018, op het eerste gezicht lijkt het een normale stapavond in Amersfoort te worden. Maar diezelfde nacht nog gaat het helemaal mis; politieagent en hondengeleider Bente Vreeman wordt gewurgd door belager Joeri B. In het televisieprogramma NieuwLicht van de EO vertelde Bente gisteravond voor het eerst haar emotionele verhaal.

Bente is in de nacht van 10 maart 2018 op pad met collega’s. Als ze een groep stappers staande proberen te houden, die zich naar verluidt hebben misdragen in de kroeg, wordt een collega tegen de grond geslagen. Bente krijgt van achteren een klap en valt op de grond. Dader Joeri B. knijpt vervolgens secondelang de keel van de agente dicht. Pas als een collega met een stroomstootwapen tussen beiden komt, laat B. los. Bente wordt in het ziekenhuis opgenomen met een fikse hoofdwond en een hersenschudding. Ze loopt een posttraumatische stressstoornis op, waardoor ze, nu twee jaar later, nog niet aan het werk kan.

Terug naar de plek

Voor de EO-reportage gaat Bente voor het eerst terug naar de plek waar het allemaal gebeurde, het Havik in Amersfoort: “Raar. Raar om hier te zijn en raar om te merken hoe je brein werkt, omdat het beeld exact klopt na de nachtmerries en de flashbacks die ik heb gehad.”

“Het eerste beeld dat ik weer zag toen ik weer bijkwam; de klinkerstraat, het bruggetje, de omheining van het water, daar schrok ik echt van dat het zo exact klopt.”

Tekst loopt door onder de video 

 

De dader

Tegen Joeri B. werd afgelopen maandagochtend door het gerechtshof in Arnhem opnieuw drie jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor poging tot doodslag op agente Bente Vreeman. Joeri B. liet in het hoger beroep weten dat hij de onenigheid met de politie juist wilde sussen; een getuigenis die de advocaat-generaal afdoet als onzin.

Het hele incident werd eerder al gefilmd en kwam op Dumpert terecht.

Lees meer: 

wildplassen

Mag dat: wildplassen in Amersfoort buiten de bebouwde kom?

Stel je eens voor: je bent lekker aan de wandel met je viervoeter als je ineens super nodig moet pla...

Let op! Zakkenrollers hebben het voorzien op je telefoon in Amersfoortse kroegen

Zwanenredder Werner: ‘Het is mijn burgerplicht om mens en dier te redden!’

adv.