Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het is spinnentijd: op elke vierkante meter zit wel een spin

Door Melt Pels 18 september 2020

Als je bang bent voor spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter zit er wel eentje in deze septembermaand! Waarom zijn er nu zoveel spinnen?

Het viel ons op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder, in de kelder en in de schuur. Waarom zien we nu juist veel meer spinnen? In de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze binnen een plekje op op, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ overal lijken op te duiken. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelt bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Spinnenkiekje

We vroegen jou op Facebook een foto te maken van die ene spin in je tuin, op je terras of waar je ‘m ook tegenkwam. Geniet ervan als je het mooie dieren vindt en lees vooral niet verder als je er de kriebels van krijgt. Ook een mooie spin gespot in Amersfoort? Zet hem er gerust bij.

Foto: Nienke van Emmerik
Foto: Jurgen de Boer
Foto: Kevin Swart

Lees ook:

Je had maar één taak… Waar is volgens jou niet goed over nagedacht?

Je kent het wel, van die tegenstrijdige verkeersborden, scheve stoeptegels of losse fietspaaltjes di...

Als Three Little Clouds terug komt van wereldtournee, doen ze een homecoming show op het Eemplein

Amersfoort staat synoniem voor keigoede muziek. Zo komen The Handsome Poets, Jett Rebel, Miss Montre...

LIEF: Buurman & Buurmann zijn twee degoes, op zoek naar een nieuw huisje

A je to! Dit zijn Buurman en Buurmann. Twee onafscheidelijke degoes die samen bij de dierenbeschermi...
populairste babynamen in Amersfoort

Mag dat: je kind Amersfoort noemen?

Er zijn genoeg namen die je niet aan je kind mag geven. Scheldwoorden, bespottelijke namen maar ook ...

adv.