Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: poes Libby na 15 jaar teruggevonden dankzij chip

Door Melt Pels 30 november 2020

Dit weekend ontving een familie uit Kreileroord een wel héél erg onverwacht telefoontje. Vijftien jaar geleden liep de toen één jaar oude poes Libby weg van haar baasjes in Medemblik en is sinds dien nooit meer gevonden. Tot nu, want afgelopen weekend werd Libby op het industrieterrein in Amersfoort gevonden.

De poes werd afgelopen weekend op het Industrieterrein Calveen gevonden. Ze liep daar al een langere tijd rond en kreeg regelmatig eten van de mensen die daar werkten. Toen omstanders dit zagen, viel ze op dat de kat er erg verwilderd uitzag en zij belde de dierenambulance. De vrijwilligers van de Dierenambulance lazen haar chip en ontdekte dat de poes vijftien jaar geleden als vermist is opgegeven in Kreileroord.

Dankzij de chip kon worden achterhaald dat Liddy niet thuishoort op het industrieterrein, maar in Kreileroord, zo’n 105 kilometer verderop. “De vondst van Libby heeft een bijzondere timing voor haar baasjes. Vorige week namen ze namelijk afscheid van een andere poes, het vroegere maatje Liddy”, schrijft de Dierenambulance op Facebook.

Foto: Dierenbeschermingscentrum Amersfoort
Foto: Dierenambulance Amersfoort

Afstand

Omdat de eigenaren inmiddels vier katten én een hond in huis hebben, hebben zij in goed overleg moeten besluiten om afstand van de verwilderde kater te nemen. “De band die Liddy met haar baasjes had, is ze hoogstwaarschijnlijk allang vergeten”, vertelt Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming. “De poes heeft zoveel jaar op straat geleefd en kan niet zomaar terug worden geplaatst. Daarom wordt ze nu opgevangen in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.” Aan de poes is duidelijk te zien dat ze niet goed verzorgd is. “Haar vacht zit vol met vilt. Dat is het eerste waar we nu naar kijken. Als het beestje weer eens stuk gezonder is, kunnen we haar in een warm huisje plaatsen waar ze kan genieten van haar oude dag.”

Kreileroord

De nu zestien jaar oude poes verdween uit Kreileroord, een plaats in het noorden van Noord-Holland. De kortste route van Kreileroord naar Amersfoort is zo’n 105 kilometer lang. Mogelijk heeft de poes dus deze hele weg te voet afgelegd. Een andere optie is dat ze op onderzoek is gegaan en ongemerkt in een vrachtwagen is geklommen. Hoe de poes in Amersfoort terecht is gekomen, valt volgens het Dierenbeschermingscentrum niet met zekerheid te zeggen.

Chippen

Veel katten worden nog niet gechipt. Sinds 2013 is het verplicht voor eigenaren van honden om deze te chippen. Katten hebben deze verplichting niet. Dat een kat na vijftien jaar terug wordt gevonden, gebeurt zeer zelden. “Meldingen zoals deze, laten heel goed de reden zien waarom chippen zo belangrijk is”, schrijft woordvoerder Nick Jansen op de Facebookpagina van Dierenambulance Amersfoort. “Chippen die poezels!”

Toevoeging via Facebook: Wendy en Nanny geven aan dat alleen het chippen van je kat niet voldoende is. “Je moet de chip ook registreren, anders is de chip nutteloos. Een kat met chip zonder (goede) registratie vindt alsnog zijn huisje niet terug.”

Lees ook:

Stiefbroertjes Mika en Frederik zijn op zoek naar een kriebelhuisje

Elke week lichten we een paar dieren in het asiel uit. Deze dieren zijn op zoek naar een nieuw huisj...

Deze grappige kriebelkont zoekt een nieuw plekje om thuis te noemen

Deze lolbroek heet Aagje. Met haar hoge oren kan ze je van ver aan horen komen. Je kan goed met haar...

Gossie & Mikkie zijn op zoek naar een nieuw huisje

Dit zijn Gossie (links) en Mikkie (rechts). Twee jonge katers van zo'n zes maanden oud. De precieze ...

Lief: wildharige Cinta (10) zoekt naar een nieuw liefdevol huisje

Deze wildharige dame heet Cinta, wat liefde in het Indonesisch betekent. Toen haar vorige eigenaar s...

adv.