Spoed: even met de helikopter van Amersfoort naar Lelystad Airport
Twee helikopters vlogen vrijdagochtend laag over Amersfoort heen en zijn geland op een grasveld aan de Kaliumweg. De helikopters waren afkomstig…
Wie vandaag langs de Eem rondom Museum Flehite wandelde, zag twee man tot hun nek in de Eem zwemmen. Nee, ze hadden het niet warm. Er was iets anders aan de hand en het heeft allemaal te maken met het woord ‘Sorry’.
“Het had een plateau moeten zijn”, vertelt kunstenaar Derk Müller. Hij waadt zelf door de Eem in een wetsuit op zoek naar bakstenen. “De bakstenen moesten op het plateau nét onder het wateroppervlak blijven. Maar helaas is het plateau gebroken en liggen de 300 bakstenen nu op de bodem van de gracht.”
Lees verder onder de afbeelding >
Het plateau met bankstenen was onderdeel van de Kunstvaarroute. Door de gehele gracht zijn kunstwerken geplaatst waar je via een rondvaart van de Waterlijn langs kunt varen. Tot en met 30 september kun je genieten van de Kunstvaarroute. “Op de plek van het plateau lagen we altijd even stil”, vertelt de schipper die op de boot staat. “Ik vond het altijd wel een goed verhaal, het ingestorte kunstwerk en zo’n 300 bakstenen in de vorm van het woord ‘Sorry’ dat op de bodem van de gracht lag. Bijna alsof het zo moest zijn.”
De kunstenaar heeft de meeste bakstenen van de bodem van de gracht kunnen opduiken. “Het voegt wel wat toe aan het verhaal van het werk”, vertelt Derk. “Niet het verhaal dat ik voor ogen had, moet ik toevoegen.” Tijdens de duikactie heeft Derk zo’n 270 bakstenen van de bodem van de gracht opgeraapt.
“Dit is niet het einde van dit kunstwerk, want de stenen worden hergebruikt in een tentoonstelling bij Kunsthal kAdE.” Laten we hopen dat de stellage daar stevig genoeg is voor de bakstenen.
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
Over het kunstwerk ‘Duizendmaal Sorry’
Het thema van de Kunstvaarroute is ‘Droom van zilver’. Het beeld dat Derk voor ogen had, was een plateau met duizend bakstenen die de vorm van het woord ‘sorry’ vormden. Het project begon als een droom, maar werd al snel een nachtmerrie door de vele tegenslagen. Zo stortte zijn werkplaats in door hevige sneeuwval en bleek het grote aantal bakstenen teveel van het goede. Tijdens het vervoeren viel de vracht om en braken er nog een hoop stenen. Uiteindelijk werden er ongeveer driehonderd bakstenen in de gracht gelegd. Elk van die stenen is met de hand bewerkt. “De droom van zilver werd een nachtmerrie van baksteen”, vertelt Derk.
In onze gids
Populaire rubrieken