Nieuw in Amersfoort: Sportclub Janmaat

Foto: indebuurt / Melt Pels

Taekwondofanaten hebben ongetwijfeld weleens van Giorgio Janmaat en Bodine Schoenmakers gehoord. Dit stel timmert druk aan de weg naar de Olympische Spelen in Parijs. En de kans is vrij groot dat ze dat gaan behalen, want sinds zaterdag 4 september heeft Giorgio zijn eigen sportclub geopend in hartje Amersfoort!

Hier geeft hij les aan Amersfoortse kinderen, volwassenen en alles daartussen. “De afgelopen zeven jaar deed ik dat altijd in gymzaaltjes van scholen, maar we hebben nu onze eigen ruimte”, vertelt Giorgio Janmaat. “Hier geven we niet alleen les in Taekwondo, maar doen we ook Full Body Training, Ladies Only lessen en geven we personal training.”

Taekwondopak voor de carnaval

“Al sinds ik acht ben doe ik aan Taekwondo. Dat begon toen mijn broer voor de grap het Taekwondopak van mijn moeder aantrok naar carnaval. Hij ging verkleed als een vechtmannetje, maar vond het pak zo stoer dat hij op Taekwondo wilde. Omdat ik nog een jaar jonger was, mocht ik nog niet meedoen. Toch keek ik elke les mee.” Als de broers thuis kwamen, vroeg Giorgio elke week dezelfde vraag aan zijn ouders: “Mag ik ook op Taekwondo?”.

Vanaf het moment dat Giorgio aan de sport mocht meedoen, toen hij acht werd, had hij twee dromen. “Ik wilde een medaille halen op de Olympische Spelen én een eigen taekwondoschool beginnen.” Die laatste droom is inmiddels uitgekomen. “En we houden een plekje vrij op de muur om die medaille op te hangen, want die komt er nog wel.”

Giorgio en zijn broertjes in hun Taekwondo outfits.
V.L.N.R.: Djordy, Joshua en Giorgio Janmaat

Liefde in de sport

Zijn vriendin, Bodine Schoenmakers, ontmoette hij al op jonge leeftijd. “Zij was elf, ik dertien. We waren altijd al sportmaatjes, maar de liefde kwam eigenlijk pas later. Ik wilde nooit daten met iemand van Taekwondo, want dan zou je het maar over één ding hebben. Aan de andere kant begrijpen we elkaars problemen ook beter. Als je chagrijnig bent omdat je niet mag eten, of als je weer op reis gaat voor een toernooi, dan hoef je je niet te verklaren naar de ander. We begrijpen elkaar, omdat we het allebei hebben meegemaakt.”

Het stel reist heel de wereld over voor de sport. “We zijn onder andere in Amerika, Turkije, Marokko en België geweest. Ik kan eerlijk zeggen dat ik dingen heb bereikt in mijn sportcarrière, die ik zonder haar niet zou halen.”

Van topsporter naar topcoach

Giorgio is inmiddels gestopt met de topsport. “Ik doe zelf nog een hoop Taekwondo, maar niet meer op topniveau. Ik coach inmiddels mijn vriendin. Het is bijna niet mogelijk om een eigen bedrijf te runnen én een topsport te beoefenen. Daarom besloot ik om op de sportschool en het coachen te storten.” Giorgio haalt voldoening uit de successen van de leerlingen die hij coacht. “Daarbij mag ik een van de meest veelbelovende talenten naar de Olympische Spelen trainen: mijn eigen vriendin!”

Muren vol spreuken

Op de muren van de spiksplinternieuwe sportschool staan lijfspreuken van belangrijke mensen uit het leven van Giorgio. “Mijn vader en moeder, mijn vriendin, broers en trainers. Ik had hier niet gestaan zonder al deze mensen, dus wilde ik ze een plekje geven in de sportclub.”

Sportclub Janmaat

Bij de club staat de community centraal. “De mensen die hier trainen, komen niet alléén voor de sport. Sommigen blijven altijd hangen om te kletsen, andere vragen of ze hier zelfs kunnen slapen en een filmpje kijken.” Ook zet Giorgio zich in voor de wijken rondom de sportschool. Ongeveer een derde van het aantal leden bij de sportschool krijgt een sportfonds van de gemeente. “Dat krijgen ze omdat hun ouders het niet zelf kunnen betalen. Wij betalen zelf ook een deel van het abonnement voor die kids. Ik heb ze liever in mijn sportschool dan dat ze lastig gaan doen op straat.”

Giorgio merkt ook dat de sport voor veel jongeren een goede uitlaatklep is. “Soms komen ze binnen en hebben ze een grote mond. Maar bij Taekwondo leer je al snel dat het om respect en rust gaat. Beheersing van je spierkracht. Dat leren die kinderen ook. Uiteindelijk wordt iedereen lid van een familie waarin we elkaar respecteren.”

Sportclub Janmaat

van Randwijcklaan 8E (boven het Tango Tankstation), 3814 AL Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

 • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

Sportclub Janmaat

van Randwijcklaan 8E (boven het Tango Tankstation), 3814 AL Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Sportclub Janmaat

van Randwijcklaan 8E (boven het Tango Tankstation), 3814 AL Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuw in Amersfoort

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: vers gebrande koffie van Little Roastery”

Nieuw in Amersfoort: vers gebrande koffie van Little Roastery

Ga naar “Er komt een Action naar Amersfoort en die gaat al heel snel open”

Er komt een Action naar Amersfoort en die gaat al heel snel open

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: Koning Bordspel, een winkel vol speelplezier”

Nieuw in Amersfoort: Koning Bordspel, een winkel vol speelplezier

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Happy Socks € 2,99”

Happy Socks € 2,99

 • Geldig t/m 1 oktober 2022

Agenda

Ga naar “De Snuffelmarkt”

De Snuffelmarkt

 • Van 3 apr t/m 6 nov
Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • Van 26 mrt t/m 17 dec
Ga naar “De Kunstvaarroute”

De Kunstvaarroute

 • Waterlijn
 • Van 1 mei t/m 30 sep
Ga naar “Halloween in Amersfoort”

Halloween in Amersfoort

 • Van 27 okt t/m 30 okt
Halloweenstemming
Ga naar “Oktoberfest in Amersfoort”

Oktoberfest in Amersfoort

 • Van 7 okt t/m 8 okt