Nieuw in Amersfoort: ontsnappen uit virtual reality escaperooms ‘Alice in Wonderland, Chernobyl of Horrorhouse’

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

De Wagenwerkplaats is een nieuwe hotspot rijker. Op twee minuten lopen vanaf het station stap je de virtuele wereld in. Met een virtual-reality-bril op waan je je in de wereld van Alice in Wonderland, ontdek je Chernobyl of ontsnap je uit de gevangenis. Dat kan in je ééntje, maar ook met zes man tegelijk!

Bij binnenkomst wandel je door De Proefzaak naar de VR Room. Met twee controllers in je hand en een bril op je hoofd, beland je in een alternatieve wereld. “Je kunt het zo spannend maken als je zelf wil”, vertelt manager Bastiaan de Krom (25). “Zo zijn er escaperooms in kerst-thema die helemaal niet spannend zijn, kun je een piramide verkennen, of kies je voor The Horrorhouse, waar geesten achter je aankomen.” In totaal zijn er zo’n dertien escaperooms beschikbaar. “Daar komen er op den duur meer bij.”

Lees verder onder de afbeeldingen >

Samen in de virtuele wereld stappen

“Wat ik zelf het tofste vind, is om twee teams tegen elkaar een wedstrijdje te zien doen. Het helpt ook dat je teamgenoten je er doorheen sleuren als het te spannend wordt. Bij de VR Room richten we ons op groepen die samen een gave ervaring willen. Door een bril op te zetten, kom je in een andere wereld. Daar los je samen puzzels op en probeer je te ontsnappen.”

Het kan met twee teams ook competitief worden: “Er zijn in elke escaperoom collectibles te verzamelen. Als je met twee teams tegen elkaar gaat, kun je proberen daar zoveel mogelijk van te verzamelen, én de beste tijd te scoren. Prachtig om te zien hoe die groepen dan tegen elkaar strijden.”

Na het ontsnappen, kun je plaatsnemen in De Proefzaak om rustig na te borrelen. “Ik denk dat dat een van onze sterke punten is. Naast een VR-escaperoom, kun je hier écht goed naborrelen. We hebben een proefzaak met eigen barpersoneel en een prachtige plek om heerlijk van een bier of wijntje te genieten. En het naborrelen is natuurlijk ook heel fijn om even te vergelijken hoe goed jouw team het deed tegenover het andere team.”

Voor iedereen

De virtuele realiteit instappen is voor iedereen. “Of je nou allemaal pro-gamers bent, of nog nooit op het internet bent geweest, bij de VR Room kan iedereen meedoen. Er is niks leukers dan samen zo’n ervaring oplossen. Samenwerken, communiceren en natuurlijk heel veel lol hebben. En wordt het je allemaal even teveel, dan zet je de bril gewoon even af om bij te komen.”

Door de geschiedenis van Chernobyl

Zelf is Bastiaan dol op de Chernobyl escaperoom. “Die is spannend, niet eng. Er zitten hele goede puzzels in. En als je goed zoekt, vind je échte foto’s van de ramp. Je beleeft de geschiedenis, vlak voor je neus. Je hebt ook niet het idee dat je een spelletje speelt, omdat je dwars door de geschiedenis heen wandelt.”

Voor de horror-fans

“Spannende escaperooms met horror thema heb je op veel plekken in Nederland. Maar wat je niet hebt, is een maniak die achter je aankomt met een motorzaag. En als hij je te pakken heeft, dan… Nouja, laten we het daar niet over hebben”, grapt Bastiaan. “Het is veel meer een ervaring dan een videogame. Nog heftiger dan een film kijken. Niet voor mensen die snel bang zijn, denk ik zo.”

In het horrorhuis moet je dingen doen, die je in het echt nooit zou doen. Foto: indebuurt / Melt Pels

De Proefzaak

Naast de VR Room zit De Proefzaak, een nieuw concept in Amersfoort dat is komen overwaaien vanuit Amsterdam. “Je kunt hier heerlijk naborrelen, maar natuurlijk ook meteen gaan zitten voor een proeverijtje”, vertelt bedrijfsleider Eric van Maarschalkerweerd (58). “Of je nou zin hebt in een écht lekkere Kleiburger, een goede bietenburger, een borrelarrangement, een proeverijtje van vijf biertjes of gewoon lekker wil zitten en genieten, hier kan het.”

Kleiburg

Kleiburg is een brouwerij uit Amsterdam. Het wordt gemaakt in het Kleiklooster in de Bijlmer. De brouwmeester gebruikt de inkomsten om iets goeds te doen voor de samenleving. Zo zet hij zich in om daklozen te huisvesten. Bij De Proefzaak komen zes bieren van Kleiburg op de tap.

Duurzaamheid staat voorop

“We halen zoveel mogelijk hapjes en ingrediënten van boeren uit de buurt. Ook de inrichting is duurzaam, we hebben oude meubels opgeknapt en gerecycled. Zelfs het beton voor de fundering is gerecycled.”

Je kunt als passant zonder afspraak plaatsnemen in De Proefzaak. “Als je met een grote groep komt, is het wel fijn als je even vooraf belt. Maar zolang er plaats is, ben je welkom.” En wil je even in de schaduw zitten, dan duik je onder de overdekking. Wil je genieten van de zon? Dan neem je plaats aan de andere kant van het pand, waar de zon bijna de hele dag schijnt.

Praktische informatie

Vanaf 11 maart opent De Proefzaak officieel. “Je kunt nu al langskomen om de VR Room uit te proberen, én je kunt een hapje en drankje meepikken. We gaan de komende periode elke vrijdag livemuziek verzorgen. Vanaf halverwege mei wordt dat elke tweede vrijdag van de maand.” Op maandag en dinsdag is De Proefzaak gesloten voor evenementen.

Foto: indebuurt / Melt Pels

The VR Room Amersfoort

Piet Mondriaanplein 59 A, 3812 GZ Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

De Proefzaak

Piet Mondriaanplein 59 A, Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie
 • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

Meer in deze categorie

Nieuw in Amersfoort

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: vers gebrande koffie van Little Roastery”

Nieuw in Amersfoort: vers gebrande koffie van Little Roastery

Ga naar “Er komt een Action naar Amersfoort en die gaat al heel snel open”

Er komt een Action naar Amersfoort en die gaat al heel snel open

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: Koning Bordspel, een winkel vol speelplezier”

Nieuw in Amersfoort: Koning Bordspel, een winkel vol speelplezier

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy jas** S/M en L/XL € 14,99”

Teddy jas** S/M en L/XL € 14,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

 • Flint Amersfoort
 • 15 oktober 2022
Art of linesArt of lines

Topper

Ga naar “De Snuffelmarkt”

De Snuffelmarkt

 • Van 3 apr t/m 6 nov
Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • Van 26 mrt t/m 17 dec
Ga naar “Oktoberfest in Amersfoort”

Oktoberfest in Amersfoort

 • Van 7 okt t/m 8 okt
Ga naar “Halloween in Amersfoort”

Halloween in Amersfoort

 • Van 27 okt t/m 30 okt
Halloweenstemming