Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Amersfoort: de gratis stekjesbibliotheek van Esther

Door Melt Pels 29 juni 2020

Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord van openbare boekenkasten, waar je je gelezen exemplaar omruilt voor een ander tweedehands boek. Vanaf 3 juni opent er in Schothorst ook een openbare plantenbibliotheek. Hier ruil je je eigen stekje voor die van een andere in de kist. De dame die achter de blauwe bieb zit, is de Amersfoortse Esther Terpstra uit Schothorst. “Waarom nieuw kopen als je kunt ruilen? Laten we elkaar blij maken met plantenvreugde”, vertelt Esther.

Het werkt als volgt: neem een plant of stekje mee waar je op uitgekeken bent. Wie weet kan je iemand anders er heel erg blij mee maken. Zet je stekje in de blauwe kist en kies een ander stekje om weer mee naar huis te nemen.

Grab and let grow

Het idee haalde Esther vanuit een initiatief in Hilversum. “Bijna iedereen houdt wel van planten; groot of klein, met of zonder bloem. Maar soms ben je je stekjes gewoon beu. Omdat weggooien zonde is, kan je je plantjes hier een tweede leven geven. Eigenlijk is alles met betrekking tot planten en zaadjes welkom, zelfs potgrond”, vertelt Esther.

Hoe overleven de planten in de kist?

De planten worden goed in de gaten gehouden. De blauwe kist waar ze in zitten wordt ’s nachts van straat gehaald, Esther zorgt ervoor dat de plantjes niet de volle dag in de zon staan en als het te warm wordt, gaat de klep dicht.

Mag je ook gewoon planten meenemen zonder iets terug te zetten?

Het is eigenlijk de bedoeling dat je je plantjes ruilt. “Maar, als iemand niet kan ruilen is dat ook geen probleem. Plantenbieb Schothorst is er voor iedereen. Het is ook gewoon fijn om een plant in huis te hebben. Wel is er een maximum aantal van één plantje per persoon. Ze zijn natuurlijk allemaal leuk, maar de persoon na jou wil ook graag een leuk plantje een huisje bieden”, vertelt Esther.

De plantenbieb

Je vindt de blauwe kist aan de Klarinetpad in Schothorst. Op maandag tot en met vrijdag staat de kist er tussen 10.00 en 22.00 uur. In het weekend vind je de kist tussen 12.00 en 22.00 uur aan de weg.

Lees ook:

Even iets anders dan corona: Amersfoortse Elly (25) zet vogelbuurt Liendert op de kaart

Elly Voorn (25) is aan de knutsel gegaan. Ze woont pas kort in Amersfoort en het viel haar op dat de...

Omdat het weer mag! Vanaf 4 juli weer markt op de Oliemolenhof

"Schreeuw het van de daken: er komt eindelijk weer een superleuke markt aan", Organisator Cyrille de...

Schaamteloos trots: indebuurt Amersfoort komt op de radio!

Van mysteries tot de favorieten van Amersfoort: bij indebuurt schrijven we te gekke artikelen over d...
  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.