Boeken, Bonen & Blaadjes is open: ‘Koffie is een groot avontuur’

Door Roeliene Bos 13 september 2017

Op de plek van ’t Singelhuys zit nu Boeken, Bonen & Blaadjes, een koffie- en theebar met een vintage feel. De scheuren in de bakstenen muur, antieke meubels, een lp-speler en een collectie filosofieboeken zetten de toon. “De koffiebonen zijn het hart van wat we hier doen”, vertellen Joet en Marijke. 

Slow-living, dat is waar het tweetal voor staat. Dat merk je aan het huiskamergevoel dat je krijgt zodra je binnenloopt én aan de met zorg gezette koffie. Joet had al eerder een espressobar in de bibliotheek van het Eemhuis, waar ze hardwerkende mensen van het zwarte goud voorzag. Toen de barista wegging, moest Joet op zoek naar een nieuwe werknemer. “Mijn partner zei, ik heb ooit een managementopleiding gevolgd met Marijke en die deed volgens mij iets met koffie. Zal ik haar eens bellen?” Marijke werkte destijds bij een koffiebranderij in Amersfoort en koffiezetten deed ze altijd met veel plezier. “Koffie is echt mijn ding, dus toen Joet me belde of ik een paar dagen kon komen helpen in de bieb, was ik enthousiast. We hielden contact en zijn goede vrienden geworden.” Langzamerhand ontstond het idee om samen een bar te beginnen.

Thee met gefilterd water

Foto: Charella Hulsbosch

Achterin het historische pand gaat Marijke (SCA-gecertificeerd BaristaTrainer) workshops over koffiezetten en opleidingen tot Barista verzorgen. Je ontvangt een wereldwijd erkend Specialty Coffee Association-Barista-certificaat, waarmee je overal ter wereld als Barista aan de slag kunt. Een ander stokpaardje van het stel is de thee, waar Marijke als theesommelier ontzettend veel over weet. “We zetten thee met losse theeblaadjes en gefilterd water of Spa Reine. Dat heeft echt impact op de smaak”, vertelt Marijke. Joet was daar in eerste instantie niet zo van overtuigd, tot Marijke haar de verschillende soorten thee liet proeven. “Amersfoorts water is al zacht en goed drinkwater, dacht ik. Maar toen ik de verschillen proefde, was ik om. Het smaakt echt anders.”

Filosofieboeken

“We willen een relaxte sfeer neerzetten, waarin mensen het gevoel hebben dat ze alle tijd hebben en elkaar kunnen ontmoeten. Daarom vind ik die boeken zo mooi, die nemen je mee naar andere werelden.” Joet en Marijke willen graag samen gaan werken met de plaatselijke boekhandel en er liggen plannen om iedere maand leesavonden en bijeenkomsten rondom muziek, cultuur en boeken te organiseren. En als het even kan, komt er een filosofiecafé in het pand. “Dat missen we echt in Amersfoort, ik merk dat daar behoefte aan is.”

Rustige plek

Bovenal is Boeken Bonen en Blaadjes een heerlijk rustige plek voor coffeelovers en theeleuten, waar je ook als flexwerker goed terecht kunt. Het grote antieke bureau is er speciaal voor neergezet. “Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn we langer open, zodat je hier na een werkdag kunt borrelen”, aldus Joet. Het doel van het duo is duidelijk: zeven dagen per week genieten van boeken, bonen én blaadjes.

Wil je zelf ook een keer het verschil proeven tussen normale thee en thee gezet met gefilterd water? Speciaal voor theeliefhebbers organiseren Joet en Marijke een theeproeverij op 17 september.


Meer over Boeken Bonen en Blaadjes ontdekken?

Boeken Bonen en Blaadjes koffiebars

Nu gesloten09:00 - 19:00

Zuidsingel 67-68, Amersfoort

Bekijk meer:koffiebars
  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.