Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ab van Papa’s Bar: ‘Hij zag de foto’s en toen begonnen ook bij papa de tranen te stromen’

Door Juliette Schmitt 10 juli 2020

Op 1 juni openden vier Amersfoortse broers een bar in het centrum van Amersfoort. Het verhaal van deze gloednieuwe bar kent eigenlijk een lange geschiedenis. “Onze vader heeft daar ruim 38 jaar in de keuken gewerkt. Wij woonden samen met papa boven het restaurant. Toen het monumentale pand te koop stond hoefden we er niet lang over na te denken om het te kopen”, vertelt eigenaar Ab Kan.

“Kan jij je nog herinneren dat hier een rode deur zat?” Ab wijst naar een nis in de muur waar nu een hele oude kassa staat. “Het is de eerste kassa die ooit in den volle pot werd gebruikt. Waar vroeger In den volle pot zat, zit nu De Vier Broers. In het pand waar nu Papa’s Bar zit, zat vroeger de Lamme Goedzak. De kassa is gemaakt in Amerika, dat woordje cents is gewoon een foutje. Er had eigenlijk cent moeten staan”, vult hij lachend aan. “De rode deur is voor mij en mijn broers jeugdsentiment, we renden er vaak doorheen van de ene naar de andere zaak en eigenlijk is die rode deur dan ook de rode draad achter het verhaal van Papa’s Bar.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort (de oude kassa in de nis)

Jeugdsentiment

De meeste Amersfoorters kennen Ab en zijn broers van Bistro ’t Kannetje en van De Vier Broers. Zij openden ’t Kannetje in 1998. In den volle pot namen zij later over en zo’n 5,5 jaar geleden werd de oudste bistro van Amersfoort omgedoopt tot De Vier Broers. “Mijn broers en ik wilden er toen eigenlijk een hele hippe naam van maken. Mijn vrouw kwam met het advies om dat niet te doen en de naam lekker Hollands te houden. Het is best grappig dat we nog steeds wel eens de vraag krijgen met hoeveel broers we zijn. Ze vragen dan: ‘jullie zijn toch met z’n drieën?’

“Toen we hoorden dat de horeca-exploitatie van Lieve Vrouwestraat 10/Popocatepetl te koop stond zijn we met z’n vieren gaan overleggen. Het pand was voor ons allen jeugdsentiment. Ik ben gaan kijken en heb een heel leuk gesprek gehad met de toenmalige eigenaar. Het was zo leuk, dat ik de horeca-exploitatie binnen een halfuur heb gekocht. Het pand blijft eigendom van MHM. Dat heb ik gedaan zonder te overleggen met mijn broers en zonder een echt plan”, legt Ab uit.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (papa met zijn zoons en kleinzoons)

De sleutel

“In oktober kregen we de sleutel en we hadden toen nog geen idee waar we moesten beginnen of wat we precies wilden. Het leek erop dat de oude eigenaren van Popocatepetl hun jas hadden aangetrokken en waren vertrokken. Het was een gigantische bende binnen met alle kleuren van de regenboog. Het pand is officieel een rijksmonument, dus voor de verbouwinningsplannen moesten we de gemeente inschakelen. Voor de inrichting vroegen we Florissant Design om hulp. Aan Cynthia, de eigenaresse, de schone taak om er iets fantastisch en on-Amersfoorts van te maken”, legt Ab uit.

“We besloten om de doorgang, waar vroeger de rode deur zat open te breken. Dat betekende wel dat de toiletten van De Vier Broers moesten wijken. Uiteindelijk is dat gelukt en kun je net als heel vroeger van de ene naar de andere zaak lopen”, legt Ab uit.

Tekst loopt verder onder de foto’s 

Foto: indebuurt Amersfoort (de zolder)
Foto: indebuurt Amersfoort (de herenkamer)
Foto: indebuurt Amersfoort (de serre)

Papa

“We wilden voor papa een eerbetoon creëren. Dit was nou eenmaal de plek waar hij een groot deel van zijn leven keihard had gewerkt, maar we wilden ook iets anders. We merkten al tijden dat Amersfoorters het heerlijk vonden om uitgebreid te borrelen. De tijden waren aan het veranderen. Waar mensen vroeger een reservering maakten om te eten en daarna nog een drankje gingen doen in een bar, gebeurde dat nu andersom. Groepjes verzamelden zich in De Vier Broers en daar gingen ze lekker uitgebreid borrelen. Later op de avond besloten ze soms om te blijven eten. Om van het restaurant een concept te maken met aan de voorkant een borrelruimte en aan de achterkant een restaurant is er nooit van gekomen. Zodoende kwamen we op het idee om geen keuken te maken in de nieuwe bar, maar een plek te creëren waar iedereen heerlijk kan relaxen en uitgebreid kan borrelen”, legt Ab uit.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (papa wijst omhoog)

De opening

“Ergens in mei hingen we het schilderij van papa op in de bar. De cirkel was rond en dat voelde goed. Het was wel een emotioneel moment, want toen ik het schilderij met papa daar zag hangen, begonnen de tranen te stromen”, vertelt Ab.

“Papa is inmiddels 82 en vertrok net voor de coronacrisis naar Turkije. De bar is er voor hem, dus we wilden graag dat hij een lintje doorknipte. Helaas zit papa nog steeds in Turkije en kon hij niet terug naar Nederland. Een smartphone heeft hij niet, dus beeldbellen werd lastig. We hebben de nieuwe bar op 1 juni een beetje in stilte geopend.”

“Tot ik op een dag via Facetime werd gebeld vanuit Turkije. Het was een goede vriend, die vertelde dat papa bij hem was. Dat was de eerste keer dat papa zijn nieuwe bar zag. Hij zag de foto’s en toen begonnen ook bij hem de tranen te stromen.”


Meer over Papa’s bar ontdekken?

Papa’s bar restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 02:00

Lieve Vrouwestraat 4-10, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen:

Nieuw: bij ROER krijg je je tosti’s, wijn en bier vanuit de zeecontainer

Wat doe je als je even geen inkomen hebt, doordat het festivalseizoen op z'n gat ligt? Dan gooi je h...

Nieuwe hotstpots: deze zaken zijn nét geopend in Amersfoort

Nieuw in Amersfoort: Jack Snack maakt alles zelf

Lunchroom B.A.S: ‘Als de kas er niet in had gepast, hadden wij hier niet gezeten’

Nieuwe hotspot in Amersfoort: Noodles by MoMi opent binnenkort

Nieuwe winkel De Koopman opent al op 1 augustus in oude Hudsons Bay pand

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.