Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leeuw en Johan weggetakeld van Zuidsingel

Door Juliette Schmitt 24 februari 2020

Vanochtend werden in alle vroegte de beelden van Johan van Oldenbarnevelt en de bekende leeuw weggetakeld van de Zuidsingel. Op een ietwat treurig aandoende foto van het AD, zagen we hoe Johan hangend aan een hijskraan over de Amersfoortse Zuidsingel werd getild.

Over de beelden van ontwerpster Ingrid Mol wordt al jarenlang flink gediscussieerd. De een vindt ze spuuglelijk, de ander vindt dat ze wel wat hebben. Met de bewoners van de Bollenburgh werd afgesproken dat de beelden na tien jaar weg moesten. En dat is dus vanochtend gebeurd.

Nieuwe plek voor Johan

Het beeld van de jonge Johan van Oldenbarnevelt verdwijnt niet helemaal uit Amersfoort. Het wordt geplaatst in de rozentuin van Park Randenbroek. Flink uit de buurt van de Amersfoortse binnenstad, dus. Ook de bijpassende leeuw vertrekt naar de nieuwe locatie in Park Randenbroek.

De Bollenburgh

Deze locatie werd niet zomaar verkozen. Johan van Oldenbarnevelt groeide hier namelijk op. Hij groeide uit tot een van de invloedrijkste staatsmannen van Nederland. Het liep helaas niet goed af met Johan; hij werd op last van Prins Maurits gearresteerd voor hoogverraad, veroordeeld en uiteindelijk in 1619 onthoofd.

Lees meer: 

Wandeltip: Johan van Oldenbarnevelt wandeling met Gilde Amersfoort

Je mag dan wel in Amersfoort wonen, er is een grote kans dat je een hele hoop nog niet weet over de ...

Mirakels Amersfoort 2019: dit is het verhaal

Meer over

Nieuws

adv.