Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kappers, winkels en scholen in Amersfoort gaan vijf weken dicht: ‘Het is echt een mokerslag’

Door Patrick Boone 14 december 2020

Het is officieel: Nederland gaat in lockdown. Vijf weken lang gaan scholen dicht, niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten en ook een bezoek aan de sportschool kun je vergeten. Dit betekent het voor Amersfoort. “Met licht dat blijft branden proberen we op zoek te gaan naar perspectief, hoe moeilijk dat ook is”, aldus centrummanager Maikel Gijzen.

Vanuit het torentje in Den Haag heeft premier Mark Rutte op maandag 14 december de lockdown aangekondigd. “Alles is er opgericht om het contact tot een minimum te beperken”, licht hij toe.

Maatregelen van de lockdown

Al een tijdje hebben we te maken met maatregelen van de gedeeltelijke lockdown. Er komen nu nieuwe en extra maatregelen. Vanaf dinsdag 15 december gaat de lockdown van start. Deze duurt in ieder geval tot dinsdag 19 januari. Het gaat om de volgende maatregelen:

  • Alle niet-noodzakelijke winkels gaan dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
  • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties gaan dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er wordt een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
  • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
  • scholen gaan dicht. Van 16 december tot 18 januari is onderwijs op afstand de norm. Er is wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
  • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten per dag thuis te ontvangen. Op 24, 25 en 26 december mag je maximaal drie gasten ontvangen. Voor beide gevallen zijn kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
  • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met eigen huishouden op pad gaat;
  • sportenscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport moeten sluiten. Buitenlocaties blijven wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

De premier roept mensen ook op om zoveel mogelijk thuis te werken en geen onnodige reizen te maken. Alle details over deze nieuwe maatregelen lees je op de website van de Rijksoverheid. Op dinsdag 12 januari lichten de premier en minister Hugo de Jonge in een persconferentie de vervolgstappen toe voor na 19 januari.

Het licht blijft in Amersfoort branden

“Ondernemers zijn vandaag al bezig geweest met damage control“, vertelt Maikel Gijzen, die als centrummanager werkt voor de grootste winkeliersvereniging van Amersfoort. “Het is echt een mokerslag voor de binnenstad. Er is keihard gewerkt om alles verantwoordelijk en goed te laten verlopen. Van crowdmanagement en looproutes tot beveiliging en servicemedewerkers. Zo kon iedereen verantwoord en veilig winkelen. Iedereen moet nu gaan nadenken wat het betekent voor de komende maanden. Hoe kunnen we nog verder gaan? Dit raakt het hart van de Nederlandse economie, de gezellige binnensteden.”

“De kerstverlichting blijft wel branden”, vertelt Maikel ons. “Zo is de uitstraling van de stad nog een beetje gezellig. We waren ook bezig met een plan om met verlichting een looproute uit te zetten en mooie gebouwen in de spotlights te zetten. Wat daar nog van mogelijk is, dat moeten we afwachten. Met licht dat blijft branden proberen we op zoek te gaan naar perspectief, hoe moeilijk dat ook is.”

Positief blijven

Ook Palma V Hair & Make up sluit de komende vijf weken haar deuren. “De situatie is natuurlijk heel vervelend”, zegt eigenaresse Palma Vermeulen. “Ik probeer er zelf wel positief in te blijven staan, dat is het enige wat ons staande houdt. Op die manier kunnen we elkaar helpen om er mentaal doorheen te komen. Financieel gezien is het natuurlijk een ander verhaal, maar daar hebben we in deze situatie weinig invloed op. Het is wat het is. We kunnen wel negatief zijn, maar daarmee maken we het nog moeilijker. Positief blijven, dat moeten we blijven proberen.”

Lees meer:

Leegstand in Amersfoort

Leegstand in Amersfoort: ‘Iets hoger dan normaal’, aldus stadsmanager Maikel

Stickers met 'te huur' op de ramen met daarachter lege, kale ruimtes. Juist in deze periode, waarin ...

Drukte bij Praxis Amersfoort na afkondiging van mogelijk nieuwe maatregelen

Maandagmiddag 12.00 uur: het lijkt erop dat veel Amersfoorters hebben besloten 'nog even snel naar d...
Vacatures in Amersfoort

Vacatures in Amersfoort: medewerkers bron en contactonderzoek en meer!

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten 5 leuke v...

adv.