Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Extra subsidie voor festivals in Amersfoort

Door Melt Pels 25 maart 2020

Hoewel we afgelopen week moesten melden dat veel Amersfoortse festivals dit jaar niet doorgaan door de gevolgen van het coronacrisis, bereikt ons nu positief nieuws; zodra we weer op pad mogen, krijgen de festivals in Amersfoort namelijk een flinke financiële boost. Dat staat in het nieuwe festivalbeleid van de provincie. Het extra geld is zeer welkom, want door de coronacrisis hebben veel festivalorganisaties het zwaar.

Disclaimer: De huidige regels van het RIVM zijn er niet voor niets, vermijd groepen mensen, als je op pad moet, doe dat zoveel mogelijk alleen en houd afstand.

Spoffin, Jazz, Lepeltje Lepeltje, Into The Woods, Dias Latinos… We hebben een flink aantal festivals in onze stad en veel van die festivals kunnen dit jaar niet doorgaan door de coronacrisis. Daarom komt het nieuws van de €250.000 extra subsidie voor festivals in Amersfoort en omstreken als geroepen.

Het geld is niet alleen voor Amersfoort, ook andere steden zoals Zeist, Woerden en Soest hebben recht op dit geld. Hier worden echter niet zoveel festivals georganiseerd, waardoor het leeuwendeel van het bedrag volgens Alfred Konijnenbelt naar Amersfoort gaat.

“Fantastisch nieuws, het is fijn dat de provincie juist nu extra in cultuur investeert”, vertelt Alfred, de man achter het straatfestival Spoffin. “De rijksoverheid heeft aangekondigd minder aan festivals te willen besteden en de provincie vangt die klap nu op.”

5,2 miljoen

In de komende vier jaar investeert provincie Utrecht 5,2 miljoen euro in de versterking van het festivalaanbod. Dat geld moet eerlijk verdeeld worden over de festivals: “We creëren een gelijk speelveld”, zegt Rob van Muilekom tegen het AD. “Festivals deinen enorm mee op het economisch tij. Als het economisch minder gaat, krijgen organisaties last door minder sponsoring. De subsidieverhoging is ook bestemd voor consolidering en versterking.”

Artistiek

Festivals die een subsidie willen ontvangen moeten ‘artistiek, zakelijk en toonaangevend zijn op nationaal niveau’, staat in het beleidsplan. “De provincie groeit, de culturele sector groeit mee. Ook Amersfoort heeft een naam hoog te houden als festivalstad, daarin wil de provincie extra investeren”, aldus Rob. Nog een voorwaarde om subsidie te krijgen, is dat het festival al zeker twee edities heeft beleefd. Voor beginnende festivals met potentie is €50.000 beschikbaar.

Lees het volledige artikel op de website van het AD.

Meer lezen? 

Bijzonder! Woonbootbewoners in isolatie krijgen een varende serenade

Reinier Sijpkens vaarde gisteren door de grachten van Amersfoort in zijn kleine sloepje, de 'Notendo...

Alleen nog maar voedingsmiddelen op de Amersfoortse markt

Schattig: bij Natuurboerderij De Brinkhorst zijn schapenlammetjes geboren!

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.