Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemeente Amersfoort: ‘Vanaf dit jaar krijgt Sinterklaas alleen nog hulp van roetveegpieten’

Door Juliette Schmitt 29 juni 2020

In overleg met de Amersfoortse sinterklaascomités heeft de gemeente besloten dat Sinterklaas – tijdens de centrale intocht – alleen nog hulp krijgt van roetveegpieten. Alle comités hebben toegezegd om zich in de toekomst aan te sluiten bij deze verandering. Het tempo waarop ze de verandering doorvoeren mogen zij volgens de gemeente zelf bepalen. 

In de afgelopen twee jaar werden meerdere gesprekken gevoerd tussen de gemeente, vrijwilligers van de verschillende comités, mensen uit het Amersfoortse onderwijs en diverse raadsleden. Samen wilden zij een sinterklaasfeest organiseren waarin ieder kind zich thuis voelt.

Bestuur Sint Nicolaas Comité Amersfoort: “Wij zijn in goed overleg tot deze conclusie gekomen. Wij hebben daarbij ook altijd gezegd dat we de landelijke trend blijven volgen. Nu NTR ook definitief heeft besloten roetveegpiet te behouden, is dat voor ons een extra stimulans om de verandering ook in Amersfoort definitief door te voeren.”

Verdeelde achterban

Volgens de gemeente waren het open en respectvolle gesprekken, maar waren ze tegelijkertijd niet altijd even makkelijk voor alle deelnemers. “Het was een zoektocht naar de juiste balans tussen de wil om te veranderen en het betrokken houden van een verdeelde achterban”, laat de gemeente schriftelijk weten. Toch is er volgens het stadsbestuur gezamenlijk gewerkt aan een oplossing voor een ingewikkeld vraagstuk. Volgens de gemeente stond het belang van ieder kind tijdens de gesprekken centraal. “Kinderen mogen zich niet buitengesloten voelen door Zwarte Piet, ook al is dat niet zo bedoeld”, aldus Gemeente Amersfoort.

Blij voor de kinderen

Burgemeester Lucas Bolsius: “Ik ben vooral blij voor alle kinderen in Amersfoort dat we in gezamenlijkheid tot een mooi besluit zijn gekomen. En ik bent ontzettend trots op de wijze waarop wij in Amersfoort met elkaar een moeilijk gesprek aan kunnen. Met elkaar, met respect, openheid en lef. Het is ons gelukt en daar ben ik iedereen dankbaar voor.”

Verder lezen:

Dunkin Donuts

Mmm… Het Leger des Heils deelt gratis donuts uit

Een lekkere donut gaat er bij velen altijd wel in. Voor de zoetekauwen onder ons hebben wij fantasti...

Nieuw in Amersfoort: de gratis stekjesbibliotheek van Esther

Het Lokaal opent het grootste terras van Amersfoort

Dit gaat er vanaf 1 juli veranderen: ‘Alsof we elkaar in de bek zitten te hoesten’

adv.