Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen eindexamens voor Amersfoortse Thijs vanwege het coronavirus

Door Juliette Schmitt 24 maart 2020

De landelijke eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door. En dat geldt helaas ook voor de Amersfoortse Thijs (20). Zelf keek hij uit naar de schoolexamens, omdat hij daarmee zijn havo diploma op zak zou hebben. “Een landelijk examen komt er niet, dus was ik blij dat de schoolexamens wel doorgingen. Mijn klasgenoten zijn wel blij: die hebben nu langer de tijd om te leren. Maar zelf vind ik het niet zo fijn”, zegt Thijs.

De centrale examens zijn landelijk afgelast en gaan ook niet op een later moment door. Dat besluit nam minister Slob in overleg met onderwijsvertegenwoordigers. Amersfoortse scholen moeten op basis van de eerder afgelegde schoolexamens gaan bepalen of leerlingen geslaagd zijn of niet. De schoolexamens zijn toetsen die het hele jaar door worden afgenomen. Op de reguliere middelbare scholen worden die schoolexamens verspreid over een aantal toetsweken. De cijfers die daaruit voortkomen, tellen tijdens het hele examenjaar mee en vaak geeft het landelijk centraal examen dan de doorslag of leerlingen slagen of niet. Een probleem in de huidige tijd; niet alle schoolexamens zijn al door de leerlingen gemaakt. En alleen deze cijfers bepalen momenteel of een leerling slaagt of niet.

Examen doen

De Amersfoortse Thijs (20) zou binnenkort havo examen doen op de vavo (voorgezet algemeen volwassenenonderwijs). De vavo biedt middelbare schoolopleidingen aan voor scholieren die hun diploma niet in een keer hebben gehaald. En dat was bij Thijs ook het geval. Gelukkig heeft hij tijdens de afgelopen schoolexamens goede cijfers gehaald en hoeft hij niet te vrezen dat hij het eindexamen niet haalt. Maar toch is het een lastige situatie, ook voor hem!

Op het moment dat wij met Thijs bellen, logt hij vast even in op zijn schoolmail. “Ik ben benieuwd of het aangepaste rooster voor de schoolexamens al binnen is gekomen”, vertelt Thijs. Zijn schoolexamens zijn een week uitgesteld, vanwege het coronavirus. Nog geen uur later hoort Thijs vanuit de school dat ook het schoolexamen  niet doorgaat.

Thijs baalt. De schoolexamens zijn namelijk de toetsen die al eerder in het jaar worden afgenomen. Ze tellen voor de helft mee voor het centrale examen. “Leerlingen die zakken, behouden de mogelijkheid van beroep en herkansing”, zei minister Slob in een persmoment. Leerlingen hoeven dus geen centraal examen meer te doen, omdat dit landelijke examen is afgelast.

“Ik vind het niet zo erg dat de landelijke eindexamens niet doorgaan. In ieder geval niet voor mijzelf. Ik heb op een andere school al twee keer eindexamen gedaan en dit keer zou ik dat op de vavo gaan doen. Ik hoef maar een paar vakken te halen en ik sta er heel goed voor”, legt Thijs uit.

“Ik baal er wel van dat de schoolexamens niet doorgaan. Daar heb ik hard voor geleerd en ik was er helemaal klaar voor. Als de toetsen volgende week gewoon door waren gegaan, dan had ik mijn diploma eigenlijk al binnen”, legt hij uit.

Schoolexamens

Als Thijs volgende week een 3 zou halen voor zijn wiskunde-schoolexamen, dan zou hij praktisch al geslaagd zijn voor het landelijke examen. Maar dat gaat nu even anders lopen. “Ik baal ervan dat de schoolexamens niet doorgaan. Ik was er liever gewoon vanaf geweest”, legt hij uit.

Slob benadrukte dat middelbare scholieren een volwaardig diploma krijgen. Dat geldt dus ook voor Thijs. “We hebben in het jaar drie toetsweken en dat zijn dan eigenlijk de schoolexamens. Samen met de cijfers voor de landelijke examens zou ik dan slagen of niet. Nu slaag ik met de cijfers uit de schoolexamens”, legt Thijs uit.

“Ik zou volgende week eigenlijk drie schoolexamens hebben in de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ik begrijp heel goed dat scholen met meer dan 600 leerlingen de landelijke examens onder deze maatregelen niet kunnen afnemen. Bij ons op school is dat allemaal een beetje anders. Bij wiskunde zitten we maar met ongeveer 15 leerlingen in de klas en we hebben in het hele gebouw zo’n 25 klaslokalen. Tijdens de schoolexamens kan dan iedereen eigenlijk in een apart lokaal zitten, alleen moet er dan in ieder lokaal iemand aanwezig zijn voor surveillance”, vertelt Thijs.

Strikte regels

“Ik weet al bijna zeker dat ik word toegelaten op de opleiding elektrotechniek. Dat is de vervolgopleiding waar ik graag heen wil. Nu kan ik alleen maar hopen dat de opleiding straks in augustus ook van start gaat. Omdat ik al twee keer eerder eindexamen heb gedaan, weet ik hoe het is. Ik vind het wel vervelend voor andere scholieren, die op een reguliere middelbare school zitten. Zij zullen nooit eindexamen doen en dat is niet zo leuk”, legt Thijs uit.

De school van Thijs houdt zich aan strikte regels. “Mijn school is altijd behoorlijk strikt wat betreft de regels, maar natuurlijk moeten wij ons daar als leerlingen ook aanhouden. We vallen onder het ROC Midden Nederland en bij ons krijgt iedereen nu online les”, vertelt Thijs. “Dat is soms nog wel lastig, want niet alle docenten zijn dat gewend en sommigen moeten nog een beetje oefenen”, zegt Thijs.

Bang te zijn om het niet te halen, is Thijs niet. “Ik was al goed voorbereid op deze week en nu zijn de toetsen dus weer uitgesteld”, legt hij uit. “In ieder geval tot 6 april. Of de schoolexamens dan doorgaan weet ik niet”, legt hij uit. Minister Slob liet via een persmoment aan alle middelbare scholieren weten dat zij tot juni de tijd hebben om hun schoolexamens af te ronden. Op die manier hebben de leerlingen nog voldoende tijd om goede cijfers te scoren en hun diploma te halen.

Thijs hoeft niet meer heel fanatiek te blokken en dus heeft hij nog tijd voor zijn baantje bij de Mediamarkt. “Hoe lang de winkel nog openblijft, weet ik natuurlijk niet. Daarnaast game ik veel. Ons sociale leven vindt nu vooral online plaats. Ik praat met andere gamers via een soort Skype. Eerder waren er zo’n 12 mensen op een avond online en nu zijn dat er wel vijftig. Dat is wel heel leuk.”

Koningsdag en 6 andere evenementen die nu niet doorgaan in Amersfoort

Alle evenementen en samenkomsten in Amersfoort worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan ho...

Coronavirus in Amersfoort: alle ontwikkelingen op een rij

Dit is vanaf nu verboden in Amersfoort en zo reageren Amersfoorters

adv.