Met deze app wordt Amersfoort helemaal groen (en zwerfafval-vrij)
Zwerfafval is in Amersfoort nog overal te vinden. Afval in het plantsoen, in de vijver van Emiclaer, op het talud…
Een jaar geleden ontdekten de vrijwilligers van Elisabeth Groen dat ruim veertig bomen in het park waren toegetakeld door een bomenbeul. De natuurliefhebbers kwamen gelijk in actie om zoveel mogelijk exemplaren te redden. Nu, een jaar later, gaan we op pad met boomexpert Luc Noordman om te kijken hoe het met de bomen gaat.
“In totaal heeft hij zo’n honderd bomen verminkt. Waaronder twee monumentale joekels in park Randenbroek, en in het Elisabeth Groen zo’n zeventig bomen.”, vertelt Luc. Onder de verminkte bomen zaten een aantal zeldzame Coelhorster-appelbomen. “Het lijkt erop dat die bomen de aanval hebben overleefd. Maar er kan nog veel gebeuren de komende twee jaar.”
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
“Toen ik het nieuws voor het eerst hoorde, dacht ik dat het wel mee zou vallen. Meestal is vandalisme aan bomen niet zo heftig. Maar zodra ik de foto’s zag, wist ik meteen dat het menens was.” De vrijwilligers moesten 2022 gelijk beginnen met een reddingsoperatie.
“Een kennis uit de bomenwereld had iets soortgelijks meegemaakt. Hij kwam met de tip om de bomen in te pakken met klei en yoghurt, om de uitdroging tegen te gaan.” Voor een aantal bomen was redden geen optie. “Die zijn vervangen met geld van de gemeente en donaties. De overige bomen hebben we nog een kans gegeven.”
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
Een aantal bomen rond de zonnewijzer bleek niet te redden. “We hebben daar de reddingsoperatie gestaakt. De bomen zijn inmiddels vervangen nadat we merkten dat de behandeling niet aansloeg.”
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
In het park staan drie zeldzame appelbomen. Deze bomen stammen uit de jaren dertig. De Coelhorster appel verdween uit beeld, maar keerde terug dankzij de inzet van een kweker. “Het kan zijn dat er de komende twee jaar nog wat veranderd, dus pin me er niet op vast. Maar het lijkt erop dat twee van de drie bomen het gaan redden.”
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
Midden in park Randenbroek staat een monumentale boom die vorig jaar is toegetakeld. “Deze boom heeft flink wat tijd gekost voor de beul. Ik denk dat de boom teveel moeite kostte. Hij is op veel plekken niet diep genoeg gehakt.” Ook deze boom is behandeld, niet door de vrijwilligers van Elisabeth Groen maar door de gemeente. “Je ziet de schade nog zitten, maar de boom gaat het wel overleven.”
Lees verder onder de afbeeldingsgalerij >
Ondanks dat de bomen de aanval hebben overleefd, blijft de schade nog lang zichtbaar. Op de boom hierboven kun je dat goed zien. Het binnenste hout van de boom is zichtbaar, de bast heeft een brug gevormd tussen de boven en onderkant van de boom.
In onze gids
Populaire rubrieken