Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De zoektocht naar het 400 jaar oude skelet van Johan van Oldenbarnevelt is begonnen

Door Melt Pels 9 juli 2020

Iets meer dan vierhonderd jaar geleden werd de in Amersfoort geboren Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het Haagse hof. Dat was de straf die hij toen kreeg vanwege hoogverraad. Zijn lichaam zou begraven zijn onder de Hofkapel. Nu zijn de archeologen begonnen met het verkennen van de grond onder de kapel, op zoek naar het vierhonderd jaar oude skelet.

Nu het Binnenhof gerenoveerd gaat worden, is dat een uitgelezen kans om ook de graven te onderzoeken. Voor 2021 moet het archeologische onderzoek worden uitgevoerd.

Amersfoorter

“Johan van Oldenbarnevelt is misschien wel een van de meest bekende Amersfoorters. Hij woonde in de Muurhuizen in huis Bollenburgh”, vertelt Amersfoortse Gids Inge Vos. “Johan kwam met het idee om Nederland om te vormen tot een republiek. Sterker nog, Nederland was mede dankzij hem de eerste republiek op aarde.”

Over Johan van Oldenbarnevelt bestaan veel heldenverhalen, maar achter die verhalen zit ook veel leed. De V.O.C, die van Oldenbarnevelt oprichtte staat er namelijk om bekend een belangrijke rol te hebben gespeeld in de slavernij en kolonisatie in Afrikaanse en Aziatische landen. Om die reden werd er in Den Haag een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt beklad door een partij die meer aandacht wil voor het slavernijverleden van Nederland.

Sint Joriskerk

“Als Johan niet onder de Hofkapel gevonden wordt, is de kans vrij groot dat zijn familie hem mee terug heeft genomen naar Amersfoort. Er is zelfs een kans dat zijn lichaam nog in de graven van de Sint Joriskerk ligt, daar had zijn familie namelijk een eigen grafkelder”, aldus Inge Vos.

Het archeologisch onderzoek is belangrijk, vindt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). “Johan van Oldenbarnevelt was een belangrijke persoon in onze geschiedenis. Hij heeft niet voor niets een plekje gekregen in de vernieuwde Canon van Nederland. Het onderzoek is van groot historisch belang, ook al is de kans klein dat we resten van hem vinden.”, vertelt de minister in het AD.

Lees ook:

Leeuw en Johan weggetakeld van Zuidsingel

Vanochtend werden in alle vroegte de beelden van Johan van Oldenbarnevelt en de bekende leeuw wegget...

Wandeltip: Johan van Oldenbarnevelt wandeling met Gilde Amersfoort

Je mag dan wel in Amersfoort wonen, er is een grote kans dat je een hele hoop nog niet weet over de ...

Dit moet je weten als je deze zomer geen coronaboete wilt krijgen

Bij de zomer horen gezellige uitjes als een terras bezoeken, varen, naar een concert of er een dagje...

Meer over

Nieuws

adv.