Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De flappentap verandert in een knalgele Geldmaat en dit is wat je daarover moet weten

Door Anne-Meike van den Berg 19 juni 2019

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld en daar komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat. Wat dat allemaal inhoudt en wanneer Amersfoort aan de beurt is, vertellen we je graag.

Wat verandert er?

De drie grootbanken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden twee jaar geleden al aangekondigd. Afgelopen week werd de eerste nieuwe Geldmaat onthuld. Geen ING-oranje meer, geen ABN-groen en ook geen RABO-blauw, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabo de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf dit jaar stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond. In Amersfoort weten we in ieder geval dat de geldautomaten in het centrum dit jaar nog, vóór oktober, vervangen worden door een Geldmaat. Ook de pinautomaat aan de Leusderweg staat voor dit jaar op de planning. Hier vind je een kaartje waarop alle Amersfoortse automaten staan die uiteindelijk vervangen worden door een Geldmaat.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

Oei, in 2030 komt Amersfoort ruim 4500 huizen tekort

Het is kommer en kwel op de Amersfoortse huizenmarkt en voorlopig lijkt daar geen verandering in te ...

Wow! Charella maakte een foto van het fenomeen ‘lichtende nachtwolken’ boven Amersfoort

Lichtende nachtwolken, dat is de naam van een weerfenomeen dat kan optreden als het opklaart na een ...

Yes! Amersfoortse terrassen mogen in het weekend langer openblijven bij mooi weer

Op sommige dagen ben je extra blij dat je in Amersfoort woont. In onze stad geldt namelijk de 25-gra...

Meer over

Nieuws

adv.