De buschauffeurs staken: ‘We doen dit ook voor de passagiers’

Door Roeliene Bos 26 mei 2018

Een rode bus met luide muziek komt voorbij scheuren. Luidkeels roept er een groep ‘actie, actie, actie’, terwijl ze hun spandoeken vasthouden met de eis de werkdruk te verlagen. “We doen dit ook voor de passagiers”, vertelt buschauffeur Jan Slagter. “Dat vergeten mensen vaak.”

Jan Slagter en zijn collega’s Eric Bax en Edwin Dijkstra zijn op hun vrije dag naar Amersfoort gekomen voor de staking. Een staking die ze liever niet zouden voeren, maar als enige optie zien om hun werkgever Syntus duidelijk te maken dat de strakke roosters onwerkbaar zijn geworden. “Als ik een dienst van negen uur draai, heb ik twee pauzes van twintig minuten”, vertelt Jan. “Als je dan een beetje vertraging hebt, gaat dat van je pauze af. Bij een late dienst betekent dat dat ik mijn warme maaltijd in een kwartier moet opwarmen en eten. En je wil nog naar de wc en even rustig zitten. Dat is gewoon niet te doen.” Die warme maaltijd staat overigens niet al klaar als de pauze begint, maar moet de buschauffeur zelf meenemen. “Dat doet dus ook niemand, het is gewoon niet haalbaar.”

Aanbesteding

de buschauffeurs staken
Buschauffeurs Eric Bax en Edwin Dijkstra Foto: Roeliene Bos

Eric en Edwin staken nu voor de derde keer. “Er zit gewoon geen verbetering in de arbeidsvoorwaarden. Je loopt nu zo snel vertragingen op. Als te veel mensen net wat langzamer instappen of het verkeer zit tegen, moet je al een rit laten uitvallen. Dat is voor de passagiers ook niet leuk.” De chauffeurs staan er dan ook niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de reizigers die zij van a naar b brengen. “Dat vergeten mensen vaak.” Volgens de buschauffeurs gaat het mis door de aanbestedingen van de provincie, die dikwijls voor de goedkoopste optie gaat, in plaats van de beste. “In het geval van Syntus betekent dat zoveel mogelijk ritjes met zo min mogelijk chauffeurs”, aldus Jan. “Als we nu toegeven, wordt het per jaar alleen maar minder”, vertelt Eric. “Bij de volgende aanbesteding denken ze dan, oh, met dit strakke rooster ging het best goed, dat kan vast nog strakker.” Edwin: “Chauffeurs gaan nu al harder rijden om geen vertragingen op te lopen en rijden daardoor schade.”

Een fantastisch beroep

de buschauffeurs staken
Buschauffeur Jan Slagter / Foto: Roeliene Bos

Dat ze moeten staken, vinden de chauffeurs ontzettend jammer. Ze zijn namelijk dol op hun werk. “Buschauffeur zijn is een fantastisch beroep”, zeggen Eric en Edwin eensgezind. Ook Jan houdt van de bus. “Buschauffeur ben je vanuit je hart. Veel klanten staan achter ons, die snappen waarom we dit doen. Het werk is echt ontzettend leuk, maar het plezier wordt ons ontnomen door de strakke roosters. En daar willen we wat aan veranderen.”

Meer over

Nieuws

adv.