Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oepsie! NederWoon heeft te kampen gehad met een datalek

Door Roeliene Bos 23 mei 2019

Minder goed nieuws voor iedereen die ooit een huisje gezocht heeft via verhuurmakelaar NederWoon. Er is een hacker in een deel van de beveiligde website doorgedrongen, zo blijkt uit een e-mail die in handen is van indebuurt Amersfoort. 

Volgens een eerste onderzoek van NederWoon is het binnendringen van de onbevoegde bezoeker beperkt gebleven tot het deel waar gegevens van woningzoekenden staan. Ze zijn nog bezig met uitvogelen wat er precies is gebeurd en ze hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Gelekte gegevens

De gegevens die gelekt zijn komen van mensen die over de periode 2017 tot en met 2019 zich hebben aangemeld bij de verhuurmakelaar. Zij kunnen toen onder meer de volgende gegevens hebben ingevuld:

  • Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer(s) en mailadres(sen);
  • Door u geüploade gegevens en documenten zoals bijvoorbeeld uw identiteitsbewijs (waarop mogelijk uw BSN nummer staat), werkgeversverklaring e.d.

Iedereen die zich in deze periode heeft aangemeld, zal zelf na moeten gaan welke gegevens zij hebben ingevuld.

Gevolgen

Wat er gebeurt met deze gegevens is natuurlijk onzeker, maar er bestaat een kans dat je phising mails gaat krijgen. Daarin probeert iemand uit naam van NederWoon (financiële) gegevens afhandig te maken, veelal via een klikbare link. Het advies is dan ook om dat niet te doen en bij twijfel contact met NederWoon op te nemen. De officiële e-mailadressen van NederWoon zijn [email protected] en [email protected]

Nader onderzoek

NederWoon heeft inmiddels een nieuwe server opgezet vanwege het datalek en ze hebben aanvullende technische maatregelen genomen om de gegevens extra te beschermen. De hack wordt nu onderzocht samen met experts en politie. Ze bieden hun oprechte excuses aan en vinden het erg vervelend voor hun klanten en de woningzoekenden.

Lees ook:

De Laakse Tuinen

Vathorst gaat uitbreiden: nieuwbouwproject De Laakse Tuinen komt eraan

Vathorst krijgt er 'lange groene lanen en statige singels' bij, aldus het ontwikkelingsbedrijf Vatho...

Alles spikspliternieuw: 4 x huizen te koop in nieuwbouwprojecten in Amersfoort

Meer over

Nieuws

adv.