Dag bekende Amersfoortse rookruimtes: ‘De asbakken gaan naar de kringloop’

Door Roeliene Bos 13 februari 2018

Trots als een pauw is Robin van Doorn op zijn rookruimte in ’t Zoldertje, maar als het aan Clean Air Nederland en de rechter ligt, wordt die binnenkort afgebroken. “Wat is de volgende stap, dat we ook niet meer op het terras mogen roken?”

Robin schrikt als hij het nieuws in de krant leest. “Ik wist niet dat er een rechtszaak liep over rookruimtes, dus toen ik de uitspraak van de rechter las, schrok ik wel ja.” Clean Air Nederland spande een rechtszaak aan tegen de uitzonderingspositie voor rookruimtes, waar het Hof mee akkoord ging. Het rookhok van Robin, dat vol met gokkasten staat, is een belangrijk onderdeel van zijn zaak. “Ik ben er gewoon heel blij mee, veel gasten komen voor de gezelligheid bij mij even een peukje roken.” Er is nog een kans dat er een hoger beroep wordt begonnen tegen het oordeel, maar Robin vreest het ergste.

De trots van Robin: zijn rookhok met gokkasten

“Het begon met rookvrije werkplekken en nu mogen rookruimtes ook niet meer. De niet-roker wint waarschijnlijk toch wel. Maar wat is de volgende stap, dat we ook niet meer buiten mogen roken?” Een van de argumenten die Robin in het krantenartikel las, was dat niet-rokers zich eenzaam voelen als hun rokende vrienden het rookhok ingaan om een sigaretje te roken. Volgens hem is dat een tikkeltje overdreven. “Zonder rookruimtes gaan die mensen weer naar buiten. Ik heb juist zo’n rookruimte zodat mensen die niet in de rook willen zitten, er geen last van hebben.” Maar Robin is een man van de wet, dus als de rookruimte dicht moet, dan gaat hij dicht. “Ik ga er niet vanmiddag al de hakbijl inzetten, maar als er een definitief oordeel valt, dan zal ik me er aan houden. Hoe jammer ik het ook vind.”

’t Nonnetje

De rookruimte bij ’t Nonnetje is een geval apart. Luxe banken en grote tafels maken het geheel eerder tot een rookkamer dan een rookruimte. Voor de rokende gasten is dat natuurlijk perfect, maar dat betekent ook dat ze er lang blijven hangen. En dat kan problemen opleveren, omdat het personeel dan in de rook de glazen moet ophalen, iets dat wettelijk verboden is. Voor eigenaar Henk van Balen komt het verbod dan ook niet als een schok.

“Roken is toch een beetje old school”

“We hadden zelfs al eerder overwogen om de rookkamer dicht te gooien. Roken is toch een beetje old school. Ongeveer de helft van onze rokende gasten gaf al aan dat ze het ook prima vonden om dan naar buiten te gaan.” Dat de vriendengroepen zich opsplitsten tussen rokers en niet-rokers, viel Henk ook al op. “Omdat ze zo lekker kunnen zitten, blijven ze ook langer plakken. Dat is natuurlijk niet zo gezellig.” De bedoeling is de rookkamer voor het voorjaar nog te sluiten. “De asbakken gaan dan naar de kringloopwinkel”, zegt Henk lachend. “De rest van de meubels blijft gewoon staan. Een zitkamer heb je altijd nodig.”

Meer over

Nieuws

adv.