Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Amersfoort: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Melt Pels 29 mei 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Amersfoort kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan is een telefoontje naar de GGD genoeg. Het nummer dat je moet bellen wordt op 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak op één van de drie testlocaties in de provincie: in Houten, Veenendaal of Soesterberg. Er is nog geen testlocatie in de gemeente Amersfoort. De GGD onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de testlocaties in onze omgeving uit te breiden. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Op één van de drie testlocaties in Houten, Veenendaal of Soesterberg kun je met de auto of lopend door de teststraat. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

Zowel bij een negatieve als positieve uitslag belt de GGD je binnen 48 uur met de uitslag.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD regio Utrecht voor meer informatie.

Lees ook:

Mondkapjes in alle soorten en maten: Amersfoortse Kim maakt ze in jouw lievelingskleur

Binnenkort zullen we er allemaal aan moeten geloven: vanaf 1 juni wordt in ons land het dragen van e...

Jullie hebben besloten: hier in Amersfoort eet je straks weer de lekkerste hamburger van Amersfoort

Win! Het eerste tafeltje bij Restaurant Peter & Selie én een cadeaubon t.w.v. €50,-

Het belooft een zonnig pinksterweekend te worden: 24°C!

Meer over

Corona Nieuws

adv.