Alles wat je moet weten over Gaypride Amersfoort 2018

Door Roeliene Bos 18 juli 2018

Het belooft weer een groot feest te worden: Gaypride Amersfoort 2018. We vroegen bestuurslid Grethe Liefting waar we ons allemaal op kunnen verheugen donderdag 26 juli. “Iedereen moet die dag helemaal zichzelf kunnen zijn”, vertelt ze. “En hopelijk zit het weer mee.”

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Er komt een roze picknick

Om 13.00 komen diverse roze organisaties bij elkaar om te genieten van een picknick op het Mooierplein. Er staat van alles op tafel, van broodjes tot tapas. De ondernemers aan het Mooierplein zorgen voor melk, jus d’orange en het meubilair. Het idee is dat bezoekers spontaan aanschuiven en in gesprek kunnen met alle tafelgenoten.

Regenboogtennis

Actief aangelegd? Bij Tennisvereniging ’t Stort kun je meedoen aan Rainbow Beach tennis, helemaal gratis! Tussen 15.00 en 18.00 kun je een sportief middagje beleven aan de Saffierweg 1, voordat je weer terugkeert in het feestgedruis in de binnenstad. Aanmelden doe je hier.

Rainbow Run

De Gaypride zou de Gaypride niet zijn zonder de welbekende Rainbow Run. Zoals altijd kun je kiezen tussen 2.5 kilometer of 5 kilometer rennen en verzamel je onderweg gekleurde polsbandjes. Nieuw dit jaar is het obstakel dat op het Lieve Vrouwekerkhof staat. Aan het einde van de eerste en eventueel tweede ronde moet je je door een groot en lang kussen heen wurmen. De start is om 19.30 onder de toren en aanmelden doe je hier.

Rondje minder voor de Rainbow Run vanwege de hitte

Het is je vast niet ontgaan dat het heel erg warm is. De organisatie van de Rainbow Run heeft daarom...

Pride Walk en Améézing Pink

Niet zo’n zin om te rennen, maar wel om met een regenboogvlag te lopen? Om 19.30 kun je je opstellen in de Hellestraat voor de Pride Walk. De vlag die normaal gesproken aan de Westertoren in Amsterdam hangt tijdens de Gaypride, is speciaal voor de gelegenheid naar Amersfoort gereisd. Met de tientallen meters lange vlag in je handen loop je een uur door de stad en eindig je op de Groenmarkt, waar om 20.30 Améézing Pink begint. Er zijn nog nummers beschikbaar om te kopen, zodat je zeker weet dat jouw hit gespeeld wordt door de band. Meer informatie vind je hier.

Dikke party op De Hof

Het feest sluiten we in stijl af, met een roze disco op De Hof. Er staan verschillende artiesten, zoals K-Liber4Life, Gouwe Ouwe Dans Band, DJ Sumo en Bricked Out. Bandjes en dj’s wisselen elkaar, evenals de muziekstijlen. Er staat dus sowieso iets op het podium dat jouw oren kunnen waarderen.

Waarom een gaypride?

De dag voordat het feest begint, organiseert COC Midden Nederland een avond in Stadscafé de Observant. Daar wordt de documentaire van Andere Tijden over de rellen van 1982 vertoond. Mensen die die dag hebben meegemaakt, zijn die avond ook aanwezig. “Ik heb het idee dat homoseksualiteit tien jaar geleden nog meer geaccepteerd werd dan nu”, vertelt Grethe. “Daarom is het belangrijk dat we zulke dagen blijven vieren. Je moet jezelf kunnen zijn, ongeacht wie je bent. Daar staan we voor.” Meer informatie over de avond vind je hier.

Roze Zaterdag 1982

Toen in Amersfoort: het dramatische verloop van Roze Zaterdag 1982

Het duurt niet lang meer of de volgende Gaypride Amersfoort staat alweer voor de deur. Tijd om terug...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Nieuws

adv.