5 vragen aan Annemarie Degens van Amersfoort Accepteert

Door Charella Hulsbosch 14 november 2017

Hoeveel heb jij gemeen met mensen waar je anders misschien niet zo snel mee in aanraking zou komen? Op vrijdag 17 november vindt de derde editie van Amersfoort Accepteert plaats bij de Nieuwe Erven. Het doel? Vooroordelen te lijf gaan, elkaar op een andere manier leren kennen en elkaar leren accepteren. Wij stellen mede-organisator Annemarie Degens vijf vragen over het evenement.

Wat was de aanleiding voor Amersfoort Accepteert?

“Er ging in die tijd een promotiefilmpje voor een Zweedse televisiezender viral, waarin ze tien ‘hokjes’ hadden met mensen die in het ee rste opzicht niets met elkaar te maken hadden. Door bepaalde vragen te stellen bleek ineens dat ze wel degelijk veel met elkaar gemeen hadden. Dat raakte mij en Marlies (Tjarks, red.), hoe tof zou het zijn als we dit in Amersfoort konden doen? Ik dacht: Als we het doen, dan doen we het nu. Toen zijn Marlies en ik bij elkaar gekomen en heb ik daarna Coen Molenveld gevraagd of hij ook aan wilde sluiten.”

Wat is je mooiste herinnering aan de voorgaande edities?

“Ik herinner me dat er heel veel mooie verhalen naar voren kwamen. Maar ook de sfeer die er hing, heel geborgen. Ondanks het feit dat je voor zeventig vreemden stond, durfde iedereen zich bloot te geven en intieme dingen te vertellen. Er werd gelachen en gehuild, met mensen die elkaar anders misschien nooit zouden spreken. Wat ik ook heel mooi vind, is dat er vriendschappen zijn ontstaan de laatste editie. Zo waren er twee verlegen meisjes die de hele avond met elkaar hebben zitten kletsen. Sommigen zien elkaar nu nog steeds.”

Wat wil je zeggen tegen mensen die het spannend vinden om mee te doen?

“Het is belangrijk om te weten dat we een veilige ruimte creëren waarin iedereen zichzelf kan én mag zijn. Je hoeft je verhaal niet te doen, het mag. Wij gaan voor eerlijkheid, maar als iets te dichtbij komt hoef je niet naar voren te stappen na een bepaalde vraag. Er is niemand die je controleert, je doet gewoon waar jij je veilig bij voelt.”

Hoe ziet zo’n avond er eigenlijk uit?

“Bij de eerste editie hebben we nagedacht over bepaalde stigma’s in de samenleving, toen hebben we hokjes met bijvoorbeeld homoseksuelen en mensen met een opvallend uiterlijk gehad. De vorige editie is besloten om de hokjes los te laten en voor het concept van Over de Streep te gaan. Dat is heel goed bevallen, dus deze editie doen we dat nog een keer. We trekken een streep over de vloer van cultuurboerderij De Nieuwe Erven en gaan daar met alle deelnemers achter staan. Aan de hand van persoonlijke vragen stap je naar voren, of blijf je achter de streep staan. Het doel blijft hiermee hetzelfde als de voorgaande edities: vooroordelen te lijf gaan, elkaar op een andere manier leren kennen en elkaar leren accepteren.”

Waarom moeten mensen zich aanmelden?

“Niets moet, dat is heel belangrijk. Ik denk dat er op het moment best wel veel onbegrip naar verschillende mensen in de samenleving is. En dat er weinig tolerantie is. Meer tolerantie kan de samenleving in deze tijd best wel gebruiken. Op zo’n avond kom je in contact met mensen waar je anders niet zo snel mee in contact zou komen.”

Wil je meedoen? Meld je dan aan via [email protected].

Meer over

Doen Nieuws