Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De eeuwenoude discussie: moet een kat binnenblijven of naar buiten?

Aangeboden door Praktijk Kattenwijsheid 20 september 2018

Het is een discussie onder kattenliefhebbers waar geen eind aan lijkt te komen. Moet je kat binnenblijven of krijgt hij ook de vrijheid om buiten rond te struinen? Monique Elmendorp van Praktijk Kattenwijsheid wil de discussie voor eens voor altijd beslechten. 

“Ik geef zelf de voorkeur aan een kat die naar buiten mag”, vertelt Monique. “Buiten heeft een kat veel meer prikkels en kan hij gebruik maken van zijn jachtinstinct. Hij kan in een boom klimmen en hij komt andere katten tegen waar hij vriendschap mee kan sluiten. Zijn hersens worden buiten veel meer geprikkeld.”

Verveling

Waarom die prikkeling van de hersens zo belangrijk is? Katten gaan zich anders stierlijk vervelen. “Veel binnenkatten hebben last van onderstimulering, waardoor ze verveeld raken. En verveling leidt tot gedragsproblemen, net als bij mensen. Een kat die naar buiten mag, is heel bevorderlijk voor het welzijn van je meubels.” De meest veelgehoorde redenen om de kat niet naar buiten te laten, zijn uiteraard de angst dat de kat wordt overreden en omdat het wel erg leuk is om een knuffelmaatje te hebben dat altijd thuis is. “Maar iedere kat heeft hetzelfde jachtinstinct. Dus als je ze binnen laat zitten, zorg dan dat je iedere dag met ze speelt en ze uitdaagt. Verstop hun eten of maak een voerpuzzel.”

Gouden tips

Wat als je nou een hele dure raskat hebt die je niet kwijt wil raken of een kat die niet vooruit te branden is en altijd wil slapen?  “Natuurlijk bestaan er katten die buiten doodongelukkig zijn, je moet het per individu bekijken. Maar als je een kat hebt die naar buiten mag en hij blijft binnen, is het wel goed om de reden daarvan te laten onderzoeken. Daar kan ik je heel goed mee helpen.” Voor iedere bezitter van een binnenkat heeft Monique een paar gouden tips. “Op de iPad zijn er tegenwoordig veel spelletjes voor katten die ze erg leuk vinden en op Spotify kun je muziek downloaden die rustgevend is voor een kat, Music for Cats.” Wat ook helpt, is een voerpuzzel maken. Zo ben jij creatief bezig en je kat kan zich weer vermaken.

Problemen oplossen

Een kat die binnen blijft kan zich aardig ongelukkig voelen en de boel kapot krabben of overal zijn behoefte doen. “Mensen zeggen vaak dat ze daar niets aan kunnen doen, maar ik kan bijna altijd helpen. En voordat je een kat aanschaft, kijk dan naar je gezinssituatie. Wat kun jij die kat bieden? En als je de kat echt niet naar buiten wil laten, kun je dan wel de tuin of je balkon afzetten zodat ze een frisse neus kunnen halen? Ik maak graag een rondje in je huis om te kijken hoe we jouw huis zo katvriendelijk mogelijk kunnen inrichten.”


Meer over Praktijk Kattenwijsheid ontdekken?

Praktijk Kattenwijsheid dierenverzorging

GeopendHele dag

, Amersfoort

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.