Angelique helpt ouderen in Amersfoort: ‘Door ons kunnen ze langer prettig thuis wonen’
Aangeboden door Saar aan Huis
Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1 op de 3 mensen mantelzorger is? In Amersfoort zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Vestigingsmanager Angelique Abbring van Saar aan Huis in Amersfoort en omgeving wil daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.
Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op thuiszorg of mantelzorg. “We zijn complementair aan elkaar. Wij hebben tijd voor een boodschapje of om voor de cliënt te koken. Hierdoor kunnen cliënten zo lang en prettig mogelijk thuis blijven wonen”, zegt Angelique.
Aanvullende zorg
Als Saar, zo worden de aanvullende mantelzorgers van Saar aan Huis genoemd, ben je eigenlijk een soort spin in het web. Je kijkt wat er nodig is en ondersteunt, maar je neemt niet de regie over. “Een Saar helpt bijvoorbeeld door een puzzel met de cliënt te leggen, mee te gaan naar het ziekenhuis of een bezoekje aan de kapper. Of de Saar en de cliënt maken samen een leuk uitstapje, zoals een museumbezoek of een kopje koffie op het terras. Het is maar net waar de cliënt zin in heeft of wat er gedaan moet worden die dag.”
Op adem komen
Daarnaast ben je er als Saar ook om de partner of de kinderen te ontlasten. “De kinderen kunnen weer op adem komen en weer even kind zijn in plaats van verzorger. En als een echtpaar nog samenwoont en één van de twee heeft dementie, dan heeft de mantelzorger soms even tijd voor zichzelf nodig. Wij nemen de zorg dan eventjes weg, zodat de mantelzorger kan opladen.”
Volgens Angelique is een ander groot voordeel van een Saar in huis hebben dat je als oudere langer prettig thuis kunt blijven wonen. “Dit is een grote wens van velen, want de meesten willen niet naar een verpleeghuis. Doordat er iedere dag iemand bij je komt kijken en voor je zorgt, kun je zo lang mogelijk thuis blijven wonen.”
Proactief
Angelique vertelt dat ze vaak direct kan zien of iemand geschikt is als Saar. “Een Saar is een proactief persoon die ziet wat er nodig is. Daarnaast is levenservaring hebben ook belangrijk en natuurlijk affiniteit met mensen, want wat wij doen is echt mensenwerk.”
Zorgvuldig matchen
De Saars vertellen Angelique vaak dat ze hun bezigheden niet zien als werk, maar dat het écht leuk is om te doen. “We zien vaak dat de cliënt en de Saar een hechte band krijgen. Daarom is het belangrijk dat we ze zorgvuldig matchen. We kijken naar iemands achtergrond, interesses en wat ze hebben meegemaakt.”
Een mooi voorbeeld van zo’n hechte band: “Een cliënte uit Soest had geen familie meer en daarom kwamen twee Saars elke dag bij haar langs. Een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds voor ze naar bed ging. Toen ik bij haar op bezoek was, zag ik een foto van de Saars in haar woonkamer staan. Ze zag ze echt als haar familie. Zo mooi!”
Het draait om de mens
Angelique vindt het fijn om sociaal-maatschappelijk bezig te zijn en is van mening dat het belangrijk is dat Saar aan Huis er is. “Het gaat bij ons om echte aandacht en het zien van mensen. Niemand is een nummer. Je wordt op een fijne manier benaderd. Het draait bij ons echt om de mens.”
Saar nodig of worden?
Angelique is verantwoordelijk voor regio Eemland. Daar vallen Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Soest onder. Daarnaast werkt ze onder andere samen met het Meander Medisch Centrum en Beweging 3.0.
Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken in deze regio? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal Angelique en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar.