Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht in Amersfoort: op deze plekken moet je verplicht een mondkapje dragen

Door Carin van der Meij 26 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Amersfoort waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen. De Langestraat is eerder al opgedeeld in tweeën om ook beter de afstand te bewaren.

Supermarkten

Foto: Jumbo Vathorst

In de supermarkten ben je niet alleen verplicht om een winkelwagen of mandje te gebruiken, vanaf december wordt ook verwacht dat je een mondkapje draagt.

Ook hebben de supermarkten een aantal uren waarin de winkel speciaal open is voor kwetsbaren en ouderen. Dit zijn de ouderen- en kwetsbarenuren van de Amersfoortse supermarkten.

Musea

Foto: Ietse Horneman

Een bezoekje brengen aan Museum Flehite? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht. Ook in het Piet Mondriaanhuis en kunsthal kAdE zijn mondkapjes verplicht.

Theaters en concertzalen

Flint Amersfoort
Bron: Facebook Flint Amersfoort

Wanneer je Theater Flint of het Onze Lieve Vrouwetheater binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

Peter Schipper

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Foto: indebuurt Amersfoort

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

Marga oorschot van

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

foto: indebuurt Amersfoort

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Centraal Station Amersfoort, Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst

Stationsklokken station Amersfoort
Foto: Charella Hulsbosch

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Corona in Amersfoort: dit zijn de nieuwste cijfers van het RIVM

In de afgelopen week rapporteerde de GGD 328 nieuwe meldingen van Amersfoorters die positief zijn ge...

Coronatip: meegluren met de Snapchats van Amersfoort

Je hebt weleens van die momenten dat je zin hebt om gewoon maar wat rond te klikken op het internet....

Favorieten van oud collega Charella: ‘Het wordt een beetje een corona-editie’

De beste tips, die komen van locals! Want wie in een stad woont en leeft, kent vaak de leukste plekj...

Achter de schermen: zo werkt de coronatest drive-in

Bij (milde) coronaklachten mag iedereen zich gratis laten testen op COVID-19. Dit gebeurt op een spe...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.