Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dat? We hebben de sauzen van Remia te danken aan een Amersfoorter

Door Roeliene Bos 1 juni 2019

Wat wonen er toch een hoop geniale mensen in Amersfoort. We vonden Pennywafels uit, bezorgdienst Picnic, Into the Woods en zelfs de sauzen van Remia. In 1925 was het Amersfoorter Arie de Rooij die in de schuur van zijn huis begon met het melangeren van margarines. Op de website van Remia staat het hele verhaal, maar we pikken de belangrijkste zaken eruit voor dit artikel. 

Na een tijdje in zijn schuur te hebben gerommeld, opende Arie een mengerij, waar margarine met roomboter werd vermengd. De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort – oftewel, Remia – was een feit. De margarine van Arie slaat aan en in 1951 verhuist hij zijn margarinefabriek van Amersfoort naar Den Dolder. Dat verklaart waarom je altijd ‘Den Dolder – het sauzenhart van Nederland’ ziet staan als je in de trein naar Utrecht ziet.

Remia is zelfs verkrijgbaar in Suriname

In 1960 produceert Remia voor het eerst sauzen in een moderne sausfabriek en zetten ze de eerste stapjes in het buitenland. Je kunt Remia margarine nu ook in Suriname kopen. Aan het einde van de jaren zestig is er een heel assortiment bijgekomen, variërend van margarine tot fritessaus. De verkoop daarvan nam pas echt een vlucht toen in de jaren tachtig de supermarkten het sauzenschap begonnen uit te breiden. Er komt tomatenketchup, knoflooksaus en chilisaus bij. En dat allemaal, omdat een Amersfoorter in 1925 margarine produceerde in zijn schuur.

Meer Amersfoortse uitvindingen

Wist je dat: de slavink mede is bedacht door een Amersfoorter?

Waar een kleine stad groot in kan zijn. In vleeswaren, in dit geval. We hebben het namelijk mede aan...
Picnic

5 x Amersfoortse successen waar we keitrots op mogen zijn

Er vindt een hoop bedrijvigheid plaats in onze stad. Soms leidt dat tot radiohits, een andere keer t...

adv.