Wist je dat: de slavink mede is bedacht door een Amersfoorter?

Door Roeliene Bos 3 december 2018

Waar een kleine stad groot in kan zijn. In vleeswaren, in dit geval. We hebben het namelijk mede aan een Amersfoorter te danken dat de slavink zo populair is geworden. De Amersfoortse slager Jaap Boerwinkel bedacht het stukkie vlees in 1952.

Een paar jaar daarvoor werd Jaap de eerste adviseur van de vereniging van Keurslagers, die op 15 juli 1946 werd opgericht. Hij had goed contact met de Larense slager Ton Spoelder, een van de leden van de vereniging. Die belde Jaap na Pasen op met de vraag of hij misschien nog een nieuw product in de koker had. Nou, dat had Jaap wel. Hij had ontbijtspek overgehouden, evenals wat varkensvlees van het zelf uitsnijden van varkensschnitzels. Het overgebleven vlees vermengde hij met ei, koffiemelk, beschuit, kruiden en zout. Daaromheen wikkelde hij het ontbijtspek et voila, de slavink was geboren.

Hoe heet dat?

Zo heetten de vleesrollen toentertijd overigens nog niet. Sterker nog, ze hadden helemaal geen naam. Het verhaal gaat dat toen Ton Spoelder vroeg hoe het nieuwe product heette, Jaap antwoordde met: “Nog niet aan gedacht. De geboorte is nog te vers”. Ton was ook wel benieuwd waarmee Jaap dit nieuwe vleesproduct had gegeten. “Sla. Dat smaakt er heerlijk bij”, was het antwoord. Zonder enige reclame verkocht Ton Spoelder driehonderd stuks in een week. Hoe het product aan zijn naam komt? “Ik heb het product slavink genoemd, omdat hij qua vorm lijkt op een blinde vink en lekker is bij de sla. Zo eenvoudig was dat.”

Psst: de Pennywafels zijn ook van ons

Toen in Amersfoort: Pennywafels bakken bij koekfabriek Meursing

Smul jij ook zo van Frou Frou, Pennywafels en Lange Vingers? Al die die beroemde koekjes vinden hun ...

adv.