Verdwenen fenomenen: 5 x deze dingen zie je (bijna) nergens meer in Amersfoort

Door Annemarie Degens 13 januari 2019

Aaaah die goede oude tijd. Zoveel herinneringen aan een tijd waarin het allemaal zoveel simpeler was! Oké, en nu even zonder als een suffe, oude muts te klinken: aan sommige dingen van vroeger denken we met liefde terug. Maar van die tijd zijn er ook een hoop dingen verdwenen in onze stad! We maakten een lijstje van verdwenen fenomenen in Amersfoort.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Kopieermachine

Kopietje maken van je rijbewijs of paspoort? Eerst maar eens bedenken waar dat nog kan. We kwamen namelijk onlangs tot de conclusie dat de mogelijkheden om een simpel kopietje te maken drastisch zijn afgenomen in onze stad. Niet meer bij de supermarkt, niet meer bij de gemeente zelf (wat de meest logische plek zou zijn, aangezien de gemeente vaak vraagt om kopietjes)… Wij vroegen ons af: waar kan je nog je document onder de kopieermachine leggen in Amersfoort?

Internetcafé

Vroeger was het helemaal niet gewoon om constant overal internet te hebben. Misschien had je wel inbel-internet thuis, waarbij je moest inbellen op het internet via de telefoonlijn. Maar wie niet zo gezegend was, ging naar een internetcafé om zijn mail te checken. Nu we allemaal 24/7 constant toegang tot het internet hebben zijn internetcafés overbodig geworden. Geheel uitgestorven zijn ze echter niet! Zo hebben we er nog een aan de Meridiaan 34!

Videotheek

Deed jij dat ook vroeger met je familie? Een videoband huren en die in de avond met z’n allen op de bank kijken. Als je uit een groot gezin kwam ging er waarschijnlijk een bescheiden ruzie over de filmkeuze aan vooraf. Wilde je het nieuwste exemplaar, dan mocht je ‘m een dag houden. Een ouder exemplaar mocht je een week in huis houden. Inmiddels zijn we allemaal verwend met internet, Netflix, YouTube, Videoland en andere streamingdiensten en is de videotheek een stille dood gestorven.

Wasserette

Ook vroeger veel gebruikelijker in het straatbeeld dan dat het nu is: de wasserette. Met je plunjezak vol vuile was naar de wasserette, alles in een trommel stouwen en wachten maar! Veel hebben we er tegenwoordig niet meer in Amersfoort, maar de wasserette is nog niet helemaal uitgestorven. Zo heb je vlakbij de binnenstad Izi Wash It, en op de Leusderweg Wasserij Klement.

Telefooncel

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen: geen mobiele telefoon in je zak waar je op elk mogelijk moment een belletje mee kunt plegen. Vroeger deden we dat gewoon in een telefooncel, en die stonden op zo’n beetje iedere straathoek. Inmiddels is dat wel anders en zijn alle telefooncellen in Amersfoort verdwenen, simpelweg omdat ze door niemand meer gebruikt worden. Het laatste exemplaar hing nog lange tijd aan de zijwand van Steps, maar ook deze werd in 2016 weggehaald.

Meer genieten van Amersfoort?

zonsopkomst in Amersfoort

Wow! Wat een prachtig mooie zonsopkomst in Amersfoort!

Wie vanochtend (donderdag 10 januari) vroeg uit het raam keek, kon genieten van een spectaculaire zo...

15 x deze vette evenementen staan ons te wachten in 2019

Een nieuw jaar en dus ook weer nieuwe kansen om de leukste evenementen van Amersfoort bij te wonen. ...

 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.